Και δεύτερη πειθαρχική διαδικασία
σε βάρος του Κ. Πλεύρη για τον ναζιστικό χαιρετισμό του
κατά τη διάρκεια της δίκης στις 7 Οκτωβρίου

Ψήφισμα καταδίκης για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του Κωνσταντίνου Πλεύρη μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου δικάζεται η Χρυσή Αυγή έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Αναφέρει ότι το δικαστήριο «υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο».

Ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι ασκήθηκε και δεύτερη πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του Κ. Πλεύρη, συνηγόρου για τον ναζιστικό χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της δίκης στις 7 Οκτωβρίου ενώ ελέγχεται και για το ανάλογο περιστατικό της 28ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζητά από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ την αμελλητί διενέργεια πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας και τη συσχέτισή της με συναφή εκκρεμή για ίδια συμπεριφορά.

Παράλληλα κάνει γνωστό ότι έχει στείλει επιστολή στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’  Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, «με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά». Ωστόσο και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί υποστήριξαν πως ουδέποτε είδαν να λαμβάνει χώρα κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια τους.

Αναλυτικά το ψήφισμα του ΔΣΑ:

«Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ  του ΔΣΑ αποφάσισε, τα κάτωθι:

1.Ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων, Προοίμιο και άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος).

2.Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη.

3.Για τη συμπεριφορά συνηγόρου υπεράσπισης στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό χαιρέτισε ναζιστικά κατά τη δικάσιμο της 28.9.2022 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και για το παρεμφερές περιστατικό της 7.10.2022, έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι σχετικές πρωτοβουλίες../.

4.Εφόσον η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό, εστάλη ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’  Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά».