Η Diane αμφισβητεί το τέκνο, η Κεραμέως επιμένει

Τι λέει και ποια είναι η Diane Ravitch;
Ας θυμίσουμε στην Υπουργό παιδείας, ποια είναι η εμπνεύστρια του σχεδίου αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που με τόσο θέρμη υποστηρίζει η ίδια και το επιτελείο της και να δούμε τι λέει η ίδια μετά την εφαρμογή του σχεδίου της.
Τι λέει λοιπόν και ποια είναι η Diane Ravitch, η οποία ανέλαβε το 1991 καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους πατρός.
Ήταν βασικός υποστηρικτής της αρχής της αμοιβής του εκπαιδευτικού ανάλογα με την «αξία του». Υποστήριζε τη γενίκευση των τεστ αξιολόγησης, στις σχολικές μονάδες ούτως ώστε να εντοπίζει με ακρίβεια «τους άξιους». Το 2001, το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο προς αυτήν την κατεύθυνση, τον νόμο NCLB («Νο Child Left Behind», «Κανένα παιδί δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του»,) και τον εφάρμοσε η κυβέρνηση του υιού Μπους. Η κυβέρνηση Ομπάμα μετά το 2009 τον συνέχισε και τον επέκτεινε. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την ίδια ήταν καταστροφικά για τα δημόσια σχολεία.
«Σήμερα, παρατηρώντας τις χειροπιαστές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πολιτικής, έχω αλλάξει γνώμη, θεωρώ, πλέον, ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά έχει μεγαλύτερη σημασία από τα προβλήματα διαχείρισης, οργάνωσης ή αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύνταξη όλων αυτών των τεστ στα οποία στηρίζονται τα συστήματα αξιολόγησης, καθώς και για τη διεξαγωγή των αντίστοιχων εξετάσεων. Σε πολλά σχολεία, αρκετούς μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους, οι εκπαιδευτικοί παύουν να ασχολούνται με τη διδακτέα ύλη και αφοσιώνονται στην εντατική προετοιμασία των μαθητών τους για τα τεστ.
Ωστόσο, πλήθος ειδικών απέδειξε ότι τα παιδιά δεν επωφελούνται από όλη αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι μαθαίνουν τις τεχνικές με τις οποίες μπορούν να επιτύχουν καλά αποτελέσματα στα τεστ και λιγότερο το πραγματικό περιεχόμενο του εξεταζόμενου μαθήματος.» (στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ
Άραγε λοιπόν γιατί η Υπουργός επιμένει να στηρίζει ένα σύστημα που τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική καταβαράθρωσε τα δημόσια σχολεία; Γιατί την Παρασκευή, εν μέσω πανδημίας, έστειλε excel σε όλα τα σχολεία και διέταξε να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων , μη τυχόν και κάποιο από αυτά έχει λιγότερο από 25 μαθητές; Γιατί μετά την κατάργηση του ασύλου που την «πέρασε» με κλειστά τα σχολεία, ζητάει «αξιολόγηση» σε τόσο περίεργες χρονιές; Η ίδια και το Υπουργείο που διευθύνει έχει αξιολογηθεί για το αν παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα στους καθηγητές και τους δασκάλους για να κριθούν και μετά και οι ίδιοι; Γιατί τόση πρεμούρα για αυτή την αξιολόγηση σχολικών μονάδων; Γιατί τόσο μένος εναντίον ίσως της μοναδικής ομάδας μόνων δημοσίων υπαλλήλων που δεν μπήκαν στο Δημόσιο επειδή είχαν μπάρμπα στην Κορώνη;
Η απάντηση πέρα από το προφανές ότι δηλαδή οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί του ΥΠΑΙΘ δεν αποτελούν παρά εφαρμογές των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που μισούν οτιδήποτε δημόσιο και αξιοκρατικό , είναι επίσης ότι αυτές είναι οι εντολές που είχε η Κεραμέως όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο Υπουργείο για να κλείσει το μάτι στα ιδιωτικά σχολεία και στους επιχειρηματίες αυτού του είδους. Μετά τη μεθοδευμένη υποβάθμιση των πανεπιστήμιων με το φιάσκο της ΕΒΕ δυστυχώς συνεχίζει το καταστροφικό της έργο αμβλύνοντας τις ταξικές διαφορές, δημιουργώντας σχολεία ανήμπορων και σχολεία προνομιούχων και «αρίστων». Η «γκετοποίηση» των σχολικών μονάδων που θα δημιουργηθεί μετά την σχολική αξιολόγηση θα οδηγήσει και στο αναπόφευκτο κλείσιμο αυτών.
Έχουμε μια ηγεσία, που διαφεντεύει το Υπουργείο Παιδείας, ένα από τα πιο σημαντικά για τον τόπο μας, με σκοπό να δημιουργήσει μια κοινωνία δυο ταχυτήτων. Ως γονείς και ως πολίτες έχουμε χρέος να σταθούμε πλάι στους εκπαιδευτικούς και απέναντι στους παράνομους εκβιασμούς που δέχονται από την εμμονική και αδίστακτη Κεραμέως. Όταν θα αρχίσουν να κλείνουν ένα ένα, τα σχολεία στα χωριά και τις μικρές πόλεις, θα είναι πολύ αργά. Μην το αφήσουμε να συμβεί.