Δευτέρα 28/2:: Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται

Όσα πρέπει να γνωρίζετε στα γρήγορα,
για να είστε ενήμεροι σήμερα, Δευτέρα 28/2

Η ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ. Σε πραγματική απομόνωση θέτουν την Ρωσία οι ηγέτες της ΕΕ, σφίγγοντας κι άλλον τον κλοιό για τον πρόεδρο Πούτιν. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τις νέες σκληρές κυρώσεις για την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Για πρώτη φορά η ΕΕ ενέκρινε την αγορά και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών σε μία χώρα που βρίσκεται υπό επίθεση. Ταυτόχρονα ενισχύουμε και πάλι τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Προτείνουμε μία απαγόρευση του εναέριου χώρου. Αφορά όλα τα αεροσκάφη με ρωσικά συμφέρονται ή όσα ελέγχονται από αυτά», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε:«Τα αεροσκάφη από την Ρωσία πλέον δεν θα μπορούν να προσγειώνονται, ούτε να απογειώνονται αλλά ούτε και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Φον Ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως τα τοξικά μέσα παραπληροφόρησης της Ρωσίας θα αποκλειστούν.Στο στόχαστρο της ΕΕ θα βρίσκεται και ο Λουκασένκο και η Λευκορωσία που βοηθούν τη Ρωσία. Επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε πως «το RT και το Sputnik δεν θα μπορούν πια να διαδίδουν τα ψέματά τους».

***

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η ΕΕ δήλωσαν  ότι θα εμποδίσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας από το να χρησιμοποιήσει το ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων απόθεμα των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν παράλληλα με τα σχέδια περί αποκοπής-αποκλεισμού-έξωσης ορισμένων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT μέσω του οποίου επικοινωνούν οι τράπεζες διεκπεραιώνοντας διασυνοριακές συναλλαγές.

Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να θέσουν εμπόδια στην ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμψει τις εκτεταμένες κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. «Είναι μια άμεση προσπάθεια να χτυπηθεί η ικανότητα της Ρωσίας να ξεπεράσει τις κυρώσεις, γιατί ο τρόπος με τον οποίο θα ξεπερνούσε τις κυρώσεις βασίζεται στα αποθέματά της», δηλώνει στους Financial Times ο Ντάνιελ Γκλέιζερ, άλλοτε υψηλόβαθμό στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Όσο λιγότερο έλεγχο έχουν πάνω στα αποθέματά τους ή όσο λιγότερα μπορούν να κάνουν με τα αποθέματά τους, τόσο πιο ευάλωτοι καθίστανται στην πίεση», προσθέτει ο ίδιος.

***

ΠΟΣΟ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής της δύναμης και οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν να υπονομεύσουν την ικανότητά της να αξιοποιήσει αυτό το απόθεμα. Ενώ η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματά της σε δολάριο, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του αποθέματός της σε συνάλλαγμα διατηρείται στο εξωτερικό, σε: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία και Ιαπωνία.

Εάν δεν μπορεί να πουλήσει μεγάλα τμήματα των ξένων περιουσιακών στοιχείων της, η Ρωσία θα δυσκολευτεί παράλληλα να υπερασπιστεί και το νόμισμά της.

Η Ελίνα Ριμπάκοβα, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of International Finance, υποστηρίζει, με δηλώσεις της στους Financial Times, ότι η επιβολή κυρώσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραπεζικό πανικό και μαζικές αναλήψεις (bank runs). Οι Ρώσοι έχουν ήδη σπεύσει να σηκώσουν χρήματα από τις τράπεζες εν μέσω φόβων ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα μπλοκάρει.

Το ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων πλεόνασμα-ρεκόρ του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας, που συγκεντρώθηκε με βάση τις σημαντικές εξαγωγές ρωσικής ενέργειας, θα προσφέρει κάποια προστασία. Η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει μεγάλα ποσά συναλλάγματος μέσω των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται να στηρίξει την οικονομία και να βοηθήσει στην πληρωμή των εισαγωγών. Και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει από την πλευρά της στείλει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους εγχώριους δανειστές προσφέροντάς τους ρευστότητα σε ρούβλια.

***

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ. Εάν αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στα συναλλαγματικά της αποθέματα, τότε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μείνει με μόνο δύο επιλογές: την αύξηση των επιτοκίων και την επιβολή capital controls.

Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα, όπου διατηρεί πάνω από το 14% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η Κίνα θα θελήσει να ανταποκριθεί, παρέχοντας βοήθεια. Οι κινεζικές τράπεζες θα μπορούσαν, από την πλευρά τους, να φοβούνται μήπως βρεθούν και εκείνες εν συνεχεία στο στόχαστρο κυρώσεων που θα περιόριζαν την πρόσβασή τους σε δολάρια και ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε, επίσης, να προσπαθήσει να πουλήσει ένα κομμάτι των 2.299 τόνων χρυσού, που αποτελούν και το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο, σε φιλικές προς εκείνη κυβερνήσεις. Αυτός ο χρυσός διατηρείται σε τοποθεσίες στη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Ωστόσο ο Σεργκέι Γκούριεφ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, δηλώνει στους Financial Times ότι και η πώληση αυτών των αποθεμάτων θα ήταν επίσης δύσκολη: «Όποιος λέει ότι θα είναι εύκολο να πουλήσει χρυσό ή Γιουάν πρέπει να αστειεύεται – οι κινεζικές κρατικές τράπεζες ήδη μπλοκάρουν ήδη τη χρηματοδότηση των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου. Η Κίνα φοβάται και δικαίως τις κυρώσεις».

***

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Σήμερα (Δευτέρα) το πρωί θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών στη Λευκορωσία, με την αγωνία να εντείνεται για την κατάσταση στο Κίεβο καθώς είναι μεγάλη η πιθανότητα να συνεχιστούν για ακόμη μια νύχτα οι βομβαρδισμοί.

Σαφές μήνυμα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του έστειλε, νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διπλωμάτες στα σύνορα της Λευκορωσίας. Ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία ενώ δέχονται σφοδρές επιθέσεις και ανθρώπινες ζωές χάνονται.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι διπλωμάτες μεταβαίνουν στην περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες χωρίς προκαταρτική συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτούν συζητήσεις υπό όρους τελεσιγράφων.

Επισήμανε ότι σκοπός είναι να «ελαχιστοποιηθούν οι απειλές» και για τον λόγο αυτό αποστέλλεται ειδική αντιπροσωπεία για τις συνομιλίες. «Θα ακούσουμε τι θέλει να μας πει η άλλη πλευρά χωρίς να υπάρχει κάποια προκαταρτική συμφωνία» τόνισε ο Κουλέμπα. Ο Ουκρανός υπουργός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι λόγω των συνομιλίων διασφαλίστηκε ότι καμία στρατιωτική δύναμη από τη Λευκορωσία δεν θα εξαπολύσει επίθεση στα ουκρανικά εδάφη.

«Εάν φτάσουμε στην επίτευξη της ειρήνης αυτό είναι ευπρόσδεκτο, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε τετραγωνικό της εφαδικής επικράτειάς μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

***

“ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ”. Για «συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις» της ουκρανικής με τη ρωσική αντιπροσωπεία «στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat», συμφώνησαν ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, νωρίτερα την Κυριακή. Αυτό θα γίνει χωρίς κατάπαυση του πυρός!

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ζελένσκι στους λογαριασμούς του στα social media… «συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Και συνέχισε, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ουκρανικής αντιπροσωπείας: «Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι την ώρα της αποχώρησης, των διαπραγματεύσεων και της επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, όλα τα αεροπλάνα, ελικόπτερα και πύραυλοι που τοποθετήθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος».

***

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ενωμένα συμπορεύονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αποστέλλοντας στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία που πλήττεται επί σειρά ημερών από τα ρωσικά πυρά.

Ενώ μαίνεται η σύρραξη, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι «σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόσω η χώρα συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις».

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ή προχωρούν τη διαδικασία έγκρισης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

***

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον Α/ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, έδωσε εντολή οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της χώρας να τεθούν σε «ειδική» κατάσταση ετοιμότητας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι «οι χώρες της Δύσης, όχι μόνο δεν λαμβάνουν εχθρική στάση έναντι της χώρας μας στον οικονομικό τομέα, και μιλώ για τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο, κορυφαίοι αξιωματούχοι των μεγαλών χωρών του ΝΑΤΟ κάνουν επιθετικές δηλώσεις κατά της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, για το υποθετικό σενάριο ότι η Ουκρανιά κινούνταν επιθετικά κατά της χώρας του.

***

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ. Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα (Δευτέρα) ύστερα από ελληνικό αίτημα.

Ειδικότερα ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκρέκας θα προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση – EU Energy Crisis Solidarity Facility (ECSF). Όπως τονίζει στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει συλλογικά και αποφασιστικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο σκοπός του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης είναι να στηρίξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ιδίως τους πιο ευάλωτους και να περιορίσει την επιβάρυνση των οικονομιών των Κρατών Μελών από την ενεργειακή κρίση, η οποία εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

***

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ECSF. Ο Μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής:

    • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα δημιουργήσει έναν Μηχανισμό Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    • Τα Κράτη Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων από τον ECSF για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
    • Το ύψος της χρηματοδότησης θα καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας ή από τα ετήσια έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του κάθε Κράτους Μέλους.
    • Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των Κρατών Μελών.
    • Η αποπληρωμή των δανείων θα γίνεται σε μία περίοδο 12 έως 15 ετών με τη λήψη μέτρων που θα αποφασίζει το κάθε Κράτος Μέλος. Στα μέτρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τα μελλοντικά έσοδα από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων και η επιβολή εισφοράς στην κατανάλωση ενέργειας.

 


AgrinioStories | Πηγή