3 Δεκεμβρίου 2021

Covid-19: Κλειδώνουν τα μέτρα – 6.000+ κρούσματα

“Κλειδώνουν” τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

“Κλειδώνουν” τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας, που συνεδριάζουν σήμερα από τη μία το μεσημέρι. Οσα από τα μέτρα αυτά γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση θα ανακοινωθούν στις 6:00 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ενώ θα έχει ανακοινωθεί προηγουμένως και ο σημερινός αριθμός των κρουσμάτων, που όλα δείχνουν ότι θα σπάσει και νέο ρεκόρ και θα ξεπεράσει τα 6.000 κρούσματα.

Ένα είναι βέβαιο. Δεν θα υπάρξει οριζόντιο lockdown, καθώς το διευκρίνισε χθες στο MEGA ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης. Με την πανδημία εκτός ελέγχου όμως ξανά, τα πράγματα, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές, θα αλλάξουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά που θα ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και μάλιστα για όλους, στις “κόκκινες” περιοχές. Δεν αποκλείεται τα μέτρα να επεκταθούν και στις “πορτοκαλί” περιοχές, αλλά αυτό ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα μέτρα που εξετάζονται ειδικά στις κόκκινες περιοχές και θα προταθούν στην κυβέρνηση, είναι ακόμα:

  • Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς μετά από εκείνη την ώρα η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη
  • Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοικτούς μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους, με τα διάφορα προστατευτικά που χρησιμοποιούν οι εστιάτορες όπως πχ τις νάυλον κουρτίνες
  • Απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • Αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση

Επίσης αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της επιστροφής της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει εισηγηθεί μερίδα επιστημόνων, εκφράζοντας ανησυχία για το χειμωνιάτικο δυσάρεστο “κοκτέιλ” με την εποχική γρίπη. Η πρόταση θα συζητηθεί ωστόσο η υιοθέτηση του μέτρου δεν προκρίνεται ως πιθανή. Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα προταθούν θα είναι να γίνονται περισσότερα τεστ, rapid ή μοριακά, από τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά συγχρωτίζονται με εμβολιασμένους. Προτείνεται να αυξηθούν σε δυο ή και τρία την εβδομάδα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Ένα άλλο μέτρο που θεωρείται πολύ πιθανό να ανακοινωθεί είναι η διεύρυνση των ελέγχων στα μαγαζιά, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι αλλά δεν γίνονται ως σήμερα επαρκείς έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει ότι ξεκινάει πρόγραμμα δραστικών ελέγχων στα μαγαζιά, με αυστηρότατες ποινές για όσους καταστηματάρχες δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό και δεν ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ενισχύεται το ΕΣΥ

Ταυτόχρονα προωθείται η ενίσχυση του ΕΣΥμε την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα, για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημεριών στα νοσοκομεία από ιδιώτες γιατρούς- όπως και από γιατρούς του ΕΣΥ- με αμοιβή 250 ευρώ ανά εφημερία. Επίσης, θα επιχειρηθεί αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Παράλληλα προωθούνται συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές. Για την αύξηση των εμβολιασμών, συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν να εμβολιαστούν ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναμνηστική τρίτη δόση για εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Σήμερα υπενθυμίζεται ότι συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από τη 2η δόση.

Σημειώνεται ότι μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση, μια θέση που είναι αντίθετη με όσα διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη.

 


AgrinioStories | Πηγή