29 Μαΐου 2023

Χρήστου Μποκόρου «Μνήμον Φως» στην Καλαμάτα

Χρήστου Μποκόρου «Μνήμον Φως» 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021 στην Καλαμάτα

«Μνήμον Φως» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου που εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας. Για τη ζωγραφική του Μποκόρου η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι αποτελεί «το θρίαμβο της ζωής πάνω σε όσα την ευτελίζουν».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης του Μουσείο Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

 

Σκιά ελιάς-καντήλι, Λάδι σε επιχρυσωμένο ξύλο, 97 x 67εκ. (με πλαίσιο 130 x 100 εκ.), 2006

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Εικαστικό Τομέα του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε.Φάρις υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η όλη διοργάνωση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

 

Κυπαρίσσι, δέντρο μνήμης – σκιά κεριού ΙΙΙ, Λάδι σε πανί και ξύλο, 85 x 77 εκ., 2021

 

Στην έκθεση της Καλαμάτας «Μνήμον Φως» παρουσιάζονται είκοσι έξι έργα, από τα πιο σημαντικά του καλλιτέχνη, τρία εκ των οποίων συνέθεσε φέτος, ειδικά για την εκδήλωση, εξυμνώντας με το δικό του συμπυκνωμένο τρόπο τα ιδανικά της Επανάστασης.

Παράλληλα παραμένει ανοιχτή έως τις 10 Οκτωβρίου η έκθεση στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη «Χρήστος Μποκόρος 1821, η γιορτή» που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη και επιμελήθηκε επίσης ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου μαζί με τον Μάνο Δημητρακόπουλο (ΕΚΕΠ).

 

Κεριά, Λάδι και πανιά σε ξύλο, 103 x 190 εκ., 2011

 

«Η ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου», αναφέρει ο συλλέκτης Σωτήρη Φελιός, «είναι δοξαστική, αισιόδοξη. Ο χρόνος εξαγνίζει, καθαγιάζει τα πράγματα, χαρίζοντάς τους μιαν εγκόσμια αθανασία. Η μνήμη του Μποκόρου δεν έχει προσωπικό εξομολογητικό χαρακτήρα. Ανασύρει από τη λήθη πράγματα οικεία και τα εξυψώνει στην περιωπή του αξιομνημόνευτου, του αρχέτυπου. Το αρχέτυπο πηγάζει από το συλλογικό ασυνείδητο και απευθύνεται σ’ αυτό. Καταλύτης στις ποιητικές μεταμορφώσεις του Μποκόρου είναι το ανέσπερο φως που καταυγάζει τα περισσότερα έργα του».

 

Τα στοιχεία της έκθεσης στην Καλαμάτα
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΚΟΡΟΣ-ΜΝΗΝΟΝ ΦΩΣ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Αρτέμιδος 124, Καλαμάτα
Τηλ.: 2721 360611
Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινά 10:00 – 20:00

 


AgrinioStories | Με πληροφορίες