1 Απριλίου 2023

Χιλιάδες στους δρόμους για τα Τέμπη

Οργή λαού για τα Τέμπη:
Χιλιάδες σε όλη τη χώρα
Η ΕΛΑΣ “έπνιξε” την Αθήνα στα χημικά

  • του Χρήστου Δεμέτη

Εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία στο Σύνταγμα και απόπειρα να “σπάσει” η μαζική πορεία. Χιλιάδες στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα ζητώντας δικαιοσύνη για τα Τέμπη.

Με αστυνομική καταστολή στιγματίστηκε η μαζικότατη πορεία που έλαβε χώρα στην Αθήνα για την τραγωδία στα Τέμπη, με χιλιάδες κόσμου να ζητά απονομή δικαιοσύνης. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίθεση εναντίον μπλοκ διαδηλωτών, συγκεκριμένα της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάση Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου), στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, και ακολούθησε ρίψη μολότοφ από κουκουλοφόρους, με αποτέλεσμα ο κόσμος να “σπάσει” προς τα Προπύλαια.

Καταγγελίες υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ξυλοδαρμό διαδηλωτών από την ΕΛΑΣ στην Πατησίων, μετά το πέρας της πορείας. Χρήση χημικών έγινε και έξω από την κατάληψη της Πρυτανείας στην Πανεπιστημίου, με την αστυνομία να ρίχνει χημικά προς τους διαδηλωτές που είχαν απομείνει ώστε να δώσει στην κυκλοφορία τον δρόμο.

Συνολικά σημειώθηκαν 12 προσαγωγές, έξι κατά την διάρκεια των προελέγχων και τέσσερις κατά την διάρκεια των επεισοδίων.

Εξηγήσεις για τη διάλυση της πορείας ζήτησε άλλωστε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

Νωρίτερα, μαθητές, φοιτητές, εργάτες και εργαζόμενοι έδωσαν εκ νέου το “παρών” στην κινητοποίηση, με κύριο αίτημα να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ξανά μία παρόμοια τραγωδία. Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις, ενώ μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πορεία του ΠΑΜΕ υπολογίζεται στα 20.000 άτομα, η πορεία από την οδό Σταδίου στην ουρά της οποίας είχαν ενταχθεί οι αντιεξουσιαστές στα 5.000 άτομα, και η συγκέντρωση στο Σύνταγμα στα 2.500 άτομα.

 

Πηγή

AgrinioStories