Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας

Το ημιορεινό χωριό Χαλκιόπουλο αποτελεί την έδρα
της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας,

Βρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής καθώς εκεί διασταυρώνονται οι οδικοί άξονες προς Καρπενήσι, Αγρίνιο, Άρτα και προς Αμφιλοχία. Οποιαδήποτε διαδρομή και να ακολουθήσει κάποιος θα μείνει κατάπληκτος από το καταπράσινο τοπίο αφού σε αυτό συνυπάρχουν αρμονικά ο κάμπος, τα βουνά και τα οροπέδια, ενώ παράλληλα θα εντυπωσιαστεί από τον ποταμό Ίναχο που ρέει ανάμεσα από συστοιχίες πανύψηλων πλατάνων.

Ακολουθώντας ο επισκέπτης το δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Αλευράδα θα συναντήσει την πανέμορφη πέτρινη γέφυρα της Βέργας, ενώ απαραίτητη είναι και μια ενδιάμεση στάση στα Λουτρά Χαλκιοπούλων.

 

Γεφύρι της Βέργας

 

 

Κρεμαστή γέφυρα στα λουτρά

 

 

Ο Ίναχος

 

Εκεί μπορεί κάποιος να γευτεί τις ντόπιες νοστιμιές στις παραποτάμιες ταβέρνες, να δοκιμάσει το νερό με τη σχετικά δυσάρεστη γεύση που ρέει από τις ιαματικές πηγές αλλά και να απολαύσει τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης που δημιουργείται στις παρυφές των πηγών στους ατομικούς λουτήρες που έχουν διαμορφωθεί για τους παραθεριστές. Άλλα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να θαυμάσει είναι το χωριό Αρωνιάδα με την εκκλησία του Αγίου Θωμά στην κεντρική πλατεία και από εκεί ο επόμενος προορισμός θα είναι το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ύστερα βέβαια από μια στάση στη βρύση της Φτερούλας.

Στο Παλιό Χαλκιόπουλο θα συναντήσει κανείς πολλά εκκλησάκια όπως ΄Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Νικόλαος της Βουνένης, ο Άγιος Ιωάννης και ο Άγιος Αθανάσιος, αυτό όμως που θα κλέψει τις εντυπώσεις είναι το απέραντο δάσος ελάτων όπου βρίσκεται ο παλιός συνοικισμός και αποτελεί μοναδικό θέαμα ειδικά το χειμώνα που καλύπτεται από χιόνι.

 

 

 

Επίσης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη που βρίσκεται πίσω από το βουνό Κανάλα σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά. Μέσα στο σπήλαιο βρίσκεται ο τάφος του Αγίου με τον ναό που τον περιβάλλει να αποτελεί ένα υπέροχο δημιούργημα. Εξαιτίας των πολλών εκκλησιών και μοναστηριών, διοργανώνονται πολλά πανηγύρια και γιορτές με κυρίαρχο την παραδοσιακή μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ τον Αύγουστο διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, έκθεση βιβλίου, αγώνες δρόμου και ποδοσφαίρου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

Όταν ο αείμνηστος καθηγητής σπηλαιολόγος Ι. Πετρόχειλος, που εξερεύνησε μαζί με την σύζυγό του τα περισσότερα σπήλαια στην Ελλάδα με τουριστικό ενδιαφέρον, βαφτίζει το σπήλαιο αυτό με το όνομα «Όμορφη σπηλιά», μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πόσο μεγάλη εντύπωση μπορεί να του δημιούργησε η ομορφιά του. Η επισκεψιμότητά του είναι δύσκολη, λόγω του δύσβατου μονοπατιού και της μεγάλης απόστασης, που πρέπει κάποιος να διανύσει.

 

 

 

 

 

 

Στο Χαλκιόπουλο για 17 αιώνες ζει ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια της Ελλάδας, άγνωστο και απαρατήρητο μιας και ελάχιστοι το ξέρουν…

Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από το Νέο Χαλκιόπουλο πηγαίνοντας προς το Μέγα Ρέμα, μετά τη συρμάτινη γέφυρα και ακολουθώντας την αριστερή κοίτη του ρέματος προς τα πάνω.

 

 

Τέλος, στο Χαλκιόπουλο υπάρχει πληθώρα επιλογών διασκέδασης, από παραδοσιακά καφενεία μέχρι μοντέρνες καφετέριες κι νεανικά στέκια διασκέδασης. Όσο αφορά το φαγητό ο επισκέπτης θα κατενθουσιαστεί από τις ντόπιες ταβέρνες όπου σερβίρονται καθημερινά ψητό γουρουνόπουλο, πλαστό, τσαλαφούτι, κατσικάκι, γίδα βραστή, γαρδούμπα, κοκορέτσι και για επιδόρπιο μελοραβανί.

 

 

 

 

 

 

Πηγή κειμένου: valtosprovince


AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.