6 Δεκεμβρίου 2022

Αρνητική πρωτιά σε βενζίνη και ηλεκτρικό

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταγωνίστρια στη βενζίνη
και το ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό στερέωμα.

Την Τετάρτη η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά άγγιξε τα 1,837 ευρώ με την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί να είναι τον Αύγουστο του 2012 όταν άγγιξε τα 1,838 ευρώ.

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή ήταν την Τετάρτη 2.038 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,976, στην Ευρυτανία 1,936.

Εν τω μεταξύ, νέα εκτίναξη ακρίβειας και ειδικότερα των ανατιμήσεων, σε ποσοστό 30%, προβλέπει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Αναλυτικά, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο ίδιος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει όλο το 2022, ενώ προέβλεψε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. & του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.

Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά λυγίσει τα νοικοκυριά.

Ακόμη και στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και στα αγαθά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Ελλάδας, δηλαδή στο τελευταίο καταφύγιο των φτωχών συνανθρώπων μας και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων της χώρα μας, οι τιμές έχουν πάρει προ πολλού τον ανήφορο.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε τον Ιανουάριο στο 5,5%, πάνω από το 5,1% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης, επιστρέφοντας στο Β΄ εξάμηνο του 2010 και καταγράφοντας υψηλό 11ετίας.

 


AgrinioStories | Πηγή