27 Νοεμβρίου 2021

Απολογισμός Πεπραγμένων Δημ. Αρχής Ναυπάκτου

Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Ναυπάκτου

Τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας.  Θέτοντας τις βασικές αρχές, στις οποίες στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η διοίκηση του Δήμου, ο κ.Γκίζας αναφέρθηκε στη συνεργασία, την «έννοια κλειδί στην παραγωγή έργου» όπως είπε χαρακτηριστικά, στην εργατικότητα του συνόλου των μελών της σημερινής διοίκησης, αλλά και στον οραματισμό που διέπουν τα έργα, τα οποία «εξικνούνται και καταλήγουν σε όλα τα πεδία και τους τομείς είτε της κοινωνικής είτε της ευρύτερης ζωής».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι, τα έργα διακρίνονται από έντονο αποτύπωμα στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.  Αναφέρθηκε δε, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την παρούσα διοίκηση, ώστε το σύνολο των έργων που εκκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή να ολοκληρωθεί παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν στους φακέλους. «Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα επί αυτών.

Στη συνέχεια, ανέλυσε τα νέα έργα και τις παρεμβάσεις, που θα ενταθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.  Δίνοντας αναλυτικές πληροφορίες για το στάδιο που βρίσκεται το κάθε ένα από αυτά.

Στη συνέχεια εξειδικεύοντας ανά τομέα, ο κ. Γκίζας αναφέρθηκε στα έργα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στο έργα με σκοπό την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, στα έργα και τις δράσεις της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, στην ανάδειξη του Κάστρου της Ναυπάκτου και σε μια άλλη σείρα δράσεις και έργα του Δήμου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ.Γκίζας σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε την τιμή να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας.  Παρά το γεγονός ότι, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα η πανδημία άλλαξε σαρωτικά την καθημερινότητα όλων μας και μας έθεσε νέα δεδομένα, καταφέραμε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις, αλλά και μέρα με τη μέρα να βελτιωνόμαστε συνεχώς.  

Τα  δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας με πολλή  δουλειά και μεθοδικότητα: υλοποιούμε  με σεβασμό  τα έργα που παραλάβαμε από την προηγούμενη  δημοτική αρχή και δρομολογήσαμε  πολλά σημαντικά νέα έργα και δράσεις.  Τα  δύο επόμενα έτη της θητείας μας: ξεκινά η  εκτέλεση σημαντικού αριθμού νέων έργων  που δρομολογήσαμε, αλλά επίσης μελετώνται και δρομολογούνται νέα έργα, προκειμένου να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για την αποτελεσματική απορρόφηση των νέων χρηματοδοτήσεων που ακολουθούν (νέο ΕΣΠΑ, Leader,  Πράσινο Ταμείο κλπ).

Σε αντιδιαστολή με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας στο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άνοιξαν «πυρ» εναντίον της. Της καταλόγισαν ανυπαρξία νέων έργων, αλλά και λάθος χειρισμούς που θέτουν σε κίνδυνο συνεχιζόμενα. Διαβάστε τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. 

Απολογισμός Λουκόπουλου

Ο Τάκης Λουκόπουλος, στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, επέλεξε να αναφερθεί στα όσα επί της θητείας του έγιναν στο δήμο Ναυπακτίας, τονίζοντας με νόημα πως η σημερινή δημοτική αρχή επί της ουσίας στον απολογισμό της μίλησε γι’ αυτά που παρέλαβε. Αρχικά εστίασε στην ποιότητα ζωής των πολιτών, με τη δρομολόγηση των πεζοδρομίων στην περιοχή του Σκα, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που ακολούθησαν, αφού τα χρήματα που υπήρχαν για τη συνέχεια του έργου… έγιναν απορριμματοφόρα. Μίλησε για τα 8 παρκινγκ, και τις 4 αναπλάσεις που δρομολογήθηκαν, που θα δημιουργούσαν στην ουσία μία άλλη πόλη.

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε έργα που επί ημερών του σχεδιάστηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης, μιλώντας για την αναβάθμιση του βιολογικού, την ύδρευση των δυτικών περιοχών, την επίλυση του προβλήματος με τις γεωτρήσεις στη Βαρναράχη, τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, το ΞΕΝΙΑ, τα πολλά μονοπάτια, τη συνεργασία με την αρχαιολογία που στόχο έχει την δημιοργία της αίσθησης σε όποιον βρίσκεται στην πόλη ότι είναι μέσα σε μία καστρούπολη κ.α.

Κλείνοντας είπε:«Και εμείς παραλάβαμε έργα με προβλήματα αλλά δεν μιλήσαμε παρά τα λύσαμε και προχωρήσαμε», σημείωσε, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες να ακυρωθούν σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, με κορυφαία όλων το έργο της ανάπλασης στη Ναύπακτο. Κλείνοντας άφησε αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνεται η ΣΑΤΑ ώστε να δημοπρατηθεί όλη μαζί, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα έργο από αυτή, με συνέπεια να χάνονται οι εκπτώσεις από τα έργα άρα και χρήματα για το δήμο.

Γ. Μπουλές: «Απουσιάζει το όραμα»

Χωρίς να μπει αναλυτικά στην παράθεση έργων, ο Γιάννης Μπουλές έδωσε μία πιο πολιτική διάσταση στον απολογισμό, ξεκινώντας με το κεφάλαιο των συνεργασιών, όπου ο ίδιος είπε ότι έχει αρνητική εμπειρία αφού καταρχάς ποτέ δεν έγινε συνεδρίαση των επικεφαλής που αποτελούσαν τη συνδιοίκηση. Μάλιστα είπε ότι ο δήμαρχος επιλέγει να μιλά με εκείνους που πείθει, ή δεν έχουν άποψη, και όχι με εκείνους που μπορούν να προσθέσουν σε αυτά που θέτει ως ζητήματα. Είπε ότι το μείζον δεν είναι η εργατικότητα, την οποία επικαλέστηκε ο Β. Γκίζας, αλλά η αποτελεσματικότητα, και εκεί σύμφωνα με τη δική του προσέγγιση ο δήμος δεν παίρνει καλό βαθμό. Υποστήριξε ότι ο απολογισμός του δημάρχου ήταν επί της ουσίας αναφορά στα έργα που παρέλαβε, τονίζοντας όμως πως το κύριο που πρέπει να έχει η συγκεκριμένη συνεδρίαση, δηλαδή το όραμα, απουσίαζε παντελώς.

Α. Κοτσανάς: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

«Ποιες είναι οι δυνάμεις που δεν άφησαν το Γ. Μπουλέ να εκφραστεί αυτά τα δύο χρόνια;», ρώτησε ο Ανδρέας Κοτσανάς, στην αρχή της δικής του τοποθέτησης, υποστηρίζοντας πως στα 25 χρόνια που έχει δημοτικός σύμβουλος, πρώτη φορά συμμετέχει σε μία τέτοια διαδικασία παρωδία. Μάλιστα είπε πως ακούγοντας το δήμαρχο να μιλά για μία κοσμογονία έργων, θυμήθηκε το παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», όπου όμως ο Βασιλιάς ήταν γυμνός. «Ο μέσος Ναυπάκτιος μιλά για τη χειρότερη δημοτική αρχή», συνέχισε, σημειώνοντας πως διακατέχεται από έπαρση και αλαζονεία, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ανθρώπους που έχουν μόλις δύο χρόνια παρουσίας στα κοινά της περιοχής.

Γ. Γούλας: «Πολλά λόγια φτωχή πράξη»

Ο Γιώργος Γούλας ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της συνεδρίασης, περνώντας ακολούθως στον απολογισμό του δημάρχου, τον οποίο χαρακτήρισε πλούσιο στα λόγια, αλλά φτωχό σε πραγματικά αποτελέσματα. Πρώτος τομέας που εστίασε ήταν αυτός των υπηρεσιών, τονίζοντας πως δεν έχει αλλάξει ακόμα ο ΟΕΥ, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ δεν «αρέσει» στη δημοτική αρχή, δεν ξέρει πως να τον διαμορφώσει. «Οι υπηρεσίες είναι στη χειρότερη κατάσταση που θυμάμαι, λειτουργικά και ψυχολογικά», είπε, με συνέπεια υπάλληλοι να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από το δήμο, ως συνέχεια της ανισοκατανομής και των αδικιών που δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης.

Γ.  Νταουσάνης: «Το Leader πηγή ανάπτυξης»

Ο Γιάννης Νταουσάνης, ως πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Leader έκανε αναφορά στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά που είναι ενταγμένα, εξηγώντας για τα πρώτα σε ποιο στάδιο είναι το καθένα. «Από την αρχή στόχος ήταν να μη χαθεί κανένα», σημείωσε, τονίζοντας πως αρκετά είχαν προβλήματα, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. Μίλησε για το ενδιαφέρον ιδιωτών να κάνουν επενδύσεις, όπου τελικά οι προτάσεις των ενταγμένων έφτασαν στις 68, κάτι που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας, εκτός των άλλων. «Συνέβαλαν πολλοί για να επιτευχθούν όλα αυτά», είπε, κάνοντας αναφορά καταρχάς στο δήμαρχο, και ακολούθως στους εργαζόμενους της Αιτωλικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας, στο δασαρχείο, την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

Ντ. Τσουκαλάς: «Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο»

Τελευταίος από τους επικεφαλής των παρατάξεων μίλησε ο Ντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα τμήματα που υπάγονται στη δική του αντιδημαρχεία,  με κορυφαίο τομέα όλων αυτόν της κοινωνικής πολιτικής. Μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα δύο αυτά χρόνια και αφορούν στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε πρακτικό επίπεδο, στα όσα έγιναν στα σχολεία τόσο με τα μέτρα προστασίας, όσο και με την προμήθεια τάμπλετς για τους μαθητές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στήριξη των Ρομά. Για τους τομείς πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού είπε ότι παρά τις νέες συνθήκες ο δήμος κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του, χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία στιγμή τους εορτασμούς για τη Ναυμαχία, με κορυφαίους καλεσμένους, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ποιοτικές δράσεις που διαφήμισαν την περιοχή.

 

Δείτε περισσότερα στην πηγή


AgrinioStories | Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *