6 Δεκεμβρίου 2022

Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος

Απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος
σε ευάλωτα νοικοκυριά: Ποιους αφορά (ενημέρωση)

Το μεσημέρι της Πέμπτης 2/6 το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση καταναλωτικών ενώσεων για απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, σε περίπτωση μη πληρωμής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής – Στην απόφαση αναφέρεται ότι απαγορεύεται προσωρινά η διακοπή ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και ευάλωτους οικονομικά καταναλωτές – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα»

Δεκτή έκανε εν μέρει το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις για πάγωμα διακοπών ρεύματος.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο διατάσσει να μην εκτελούνται εντολές διακοπής ρεύματος μόνο για ευαίσθητους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Την έκδοση προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου ζήτησαν χθες οι συνήγοροι των καταναλωτικών οργανώσεων και επαγγελματικών ομάδων που έχουν προσφύγει κατά της ΔΕΗ με αντικείμενο την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το αίτημα υποβλήθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου να αναβάλει τη συζήτηση της αγωγής για τις 6 Ιουλίου ενόψει της εξέτασης αιτήματος της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη στον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου για το θέμα της ρήτρας (πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ).

Ποιους περιλαμβάνει η προσωρινή διαταγή

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΕΚΠΟΙΖΩ, σε κοινή ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ποιες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει η σημερινή προσωρινή διαταγή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως είναι γνωστό σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε να μην εκτελούνται εντολές διακοπής ρεύματος μέχρι 6/7/2022 μόνο για ευαίσθητους καταναλωτές. Ειδικότερα, απαγόρευσε προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών.

Αναλυτικότερα, η κοινή δήλωση των τριών φορέων αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι η απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής και συνεχίζει:

«Στους ευάλωτους ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:

   • (α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.
   • (β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.
   • (γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.
   • (δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.
   • (ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες».

Σ. Φάμελλος – Π. Πέρκα: Προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ παρά η κοινωνία

Η δήλωση του Τομεάρχη και της Αναπληρωτή Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την απόφαση προσωρινής απαγόρευσης διακοπών ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές:

Παρά την προσπάθεια της ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, να σταματήσει τη συλλογική προσφυγή των καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη μέσω της πιλοτικής δίκης, τα προσωρινά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα, έστω και περιορισμένα, αποδεικνύουν ότι απαιτείται η προστασία των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα, τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Αποδεικνύει όμως παράλληλα και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης της ΔΕΗ -με τα χρυσά μπόνους, τις μετοχές δώρο και τις λιμουζίνες-, που δεν λαμβάνουν καμία πρόνοια για τους καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΗ έφτασε να χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα: «η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», κατά της πρότασης για τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης των διακοπών ρεύματος.

Είναι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης, τον Ιούλιο του 2019, για να στρώσει το έδαφος στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» του Δημοσίου, στις προσλήψεις γαλάζιων παιδιών με κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές και φυσικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στην αισχροκέρδεια που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές εδώ και πολλούς μήνες.

Η απάντηση στο ερώτημα πάντως είναι απλή: Είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση παρά να χρεωκοπήσει, για ακόμη μία φορά επί ΝΔ, η ελληνική κοινωνία.

 


AgrinioStories | Πηγή