Αντίσταση πολιτών – Το Πολυτεχνείο πυξίδα και χρέος

«Το Πολυτεχνείο πυξίδα και χρέος
για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου μαζικού λαϊκού
και νεολαιίστικου κινήματος
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

  • Ανακοίνωση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για το πολυτεχνείο

«Οι πανανθρώπινες ιδέες ριζωμένες  από χιλιετίες, που θέλουν τον άνθρωπο αλληλέγγυο κι ελεύθερο αναζητητή της πορείας του, πάντα θα δείχνουν το δρόμο. Οι ρίζες αυτών των  ιδεών έσπασαν το γύψο του φασισμού και στην Ελλάδα του 1973 και φύτρωσαν κι άνθισαν και κάρπισαν οι αγώνες της ξαστεριάς.

Το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα που απ’ τις αρχές του 1973 άρχισε να πυκνώνει και να προσανατολίζεται σε στόχους πολιτικούς  και που κορυφώθηκε με τη μεγαλειώδη εξέγερση το Νοέμβρη και σήμανε την απαρχή της κατάρρευσης της χούντας, είναι γέννημα των μεγάλων πανανθρώπινων ιδεών που, από πάντα και στο διηνεκές, θεωρούν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 σηματοδοτεί την απόλυτη ανάγκη για διαρκή εμβάθυνση στις ανθρωπιστικές(ουμανιστικές) ιδέες και αξίες, για διεύρυνση των κοινωνικών αγώνων για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ανάγκη συνεχούς επικαιροποίησης του συνθήματος του Πολυτεχνείου ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 49 χρόνια μετά, αποδεικνύει τη διαχρονικότητά του.

Σήμερα τεράστια τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού βιώνουν πρωτοφανή  κι αβάσταχτη φτώχια.  Αύριο η κατάσταση προβλέπεται δεινότερη, χωρίς καμία πολιτική μέριμνας και προστασίας της λαϊκής οικονομίας. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ΨΩΜΙ  έχουμε όλοι.

Σήμερα η παιδεία (όχι μόνο η εκπαίδευση) και σε επίπεδο γνώσης και σε επίπεδο αξιών και καλλιέργειας υποβαθμίζεται θυμίζοντας σκοτεινές εποχές. Κάθε χρόνο μεταναστεύουν χιλιάδες Έλληνες Επιστήμονες σε αναζήτηση εργασίας για να προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες(υπολογίζονται περί τους 600.000). Έτσι απεμπολείται το πιο δημιουργικό τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας για την οικονομία, την επιστήμη, την πνευματική ζωή, την κοινωνία. Κι όσοι μένουν να σπουδάσουν ή να διδάξουν ή να ερευνήσουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πάνω απ’ το σβέρκο τους τη σπάθη της πανεπιστημιακής (άκουσον, άκουσον) αστυνομίας! Την ίδια ώρα ιδιωτικά κολέγια των υψηλών βαλαντίων αποθεώνονται.

Σήμερα η χώρα ζει στον αστερισμό των ξέφρενων παρακολουθήσεων, αναβιώνοντας μαύρες περιόδους της ιστορίας όπου το επικίνδυνο σε συμπαιγνία με το γελοίο, ακυρώνει την ελευθερία του ανθρώπου πολίτη, ματώνει περαιτέρω την από χρόνια πληγωμένη δημοκρατία, υποβιβάζει κάτω απ’ τα όρια της σοβαρότητας την πολιτική συζήτηση στη χώρα. Για ποια ελευθερία μιλάμε;

Η πολλαπλή κρίση που βιώνει η χώρα (οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή, απειλή της ειρήνης και οι επί μέρους κρίσεις) δεν είναι παρά η υλοποίηση από τις κυβερνήσεις πολιτικών που επιβάλουν οι βουλές του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού φιλευθερισμού, έτσι όπως εκφράζονται από τον Ιμπεριαλισμό και τα όργανά του και βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση που σοβεί απ’ την έναρξη των μνημονίων και των ασφυκτικών επιτηρήσεων.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ θεωρεί πως η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μαζικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μπορεί να βάλει φραγμό στην καταδυνάστευση της Ελληνικής κοινωνίας και της χώρας και να διεκδικήσει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, με  εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατία, με ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!!»

 


AgrinioStories