27 Σεπτεμβρίου 2022

Ανθισμένα λουλούδια τις μέρες που «βράζει» ο τόπος

Ποιος δεν θέλει να πάει στον κήπο του
ή στο μπαλκόνι το καλοκαίρι, όπου «βράζει» ο τόπος
και να δει ανθισμένα πολλά λουλούδια;

Σίγουρα έχετε απογοητευτεί πολλές φορές βλέποντας τα καλλωπιστικά στα φυτά σας να κάθονται σαν «καημένα» μαραζωμένα,  να έχετε ξηράνσεις  και να μην γίνονται όλες οι βιοχημικές διεργασίες του φυτού, να μην έρχονται σε ανθοφορία κ.α. Πολλές φορές ευθύνεται η λάθος επιλογή φυτών για το καλοκαίρι.

Δείτε παρακάτω τρία φυτά που έχουν ανοχές στις υψηλές θερμοκρασίες, στην ηλιακή ακτινοβολία, στην υπεριώδη ακτινοβολία και καλλωπίζουν το κήπο σας ή το μπαλκόνι σας.

Γιασεμί

 

Η νύχτα μυρίζει γιασεμί λέει το τραγούδι του Θέμη Αδαμαντίδη, ένα πολύ ωραίο τραγούδι καλοκαιρινό που ταιριάζει με το μεθυστικό άρωμα του γιασεμιού συνδυασμένο με τις καλοκαιρινές αναμνήσεις μας. Όλοι έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος με την έντονη μυρουδιά του γιασεμιού. Είναι μια καλή πρόταση να φυτέψετε έναν τέτοιο θάμνο στον κήπο σας ή το μπαλκόνι σας για να μυρίσει όλος ο ντουνιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φράχτης.

Το γιασεμί είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος πολυετής, αναρριχώμενος, είτε αειθαλής είτε φυλλοβόλος. Είναι ένα καλλωπιστικό που ενδείκνυται για αρχάριους.

Η ανθοφορία ξεκινάει τους ανοιξιάτικους μήνες. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου.

Βουκαμβίλια

 

Από τα δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά. Είναι φυλλοβόλος θάμνος και δημοφιλής για την μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Μπορεί να γίνει ένας υπέροχος φυτοφράχτης. Πληθώρα χρωμάτων έχουν τα άνθη του με άσπρο στήμονα. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του -3 . Κυρίως φύεται στην Νότια Ελλάδα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η ανθοφορία ξεκινάει από τους ανοιξιάτικους μήνες, συνεχίζεται όλο το καλοκαίρι έως τα πρώτα κρύα του φθινόπωρο.

Ιβίσκος

 

Λατρεμένα πολυετή φυτά με πανέμορφα λουλούδια. Οι ιβίσκοι είναι φυτά που ανήκουν στο γένος Hibiscus, όπου εκεί συναντούμε από δέντρα έως θάμνους και είναι καλλωπιστικά φυτά αλλά και λαχανικά (μπάμια). Η μπάμια παρότι κηπευτικό έχει πανέμορφα άνθη.

Το γένος έχει πάνω από 200 είδη και τα πιο γνωστά είδη του ιβίσκου που γνωρίζουμε όλοι είναι ο Συριακός Ιβίσκος και ο Σινικός Ιβισκος, με πολλά και διάφορα χρώματα ανθών, με μονά ή διπλά άνθη (πιο εντυπωσιακά). Είναι ένα εύκολο καλλωπιστικό για τους κήπους. Τον συναντάμε τόσο σε κήπους όσο και σε μπαλκόνια.

Το φυτό καλλιεργείτε για εμπορικούς σκοπούς για το αιθέριο έλαιο του. Στους κήπους το προτιμούμε για την ανθοφορία του. Η ανθοφορία ξεκινάει στο τέλος της άνοιξης. Έχει ανθοφορία από το τέλος της άνοιξης έως το τέλος φθινόπωρου.

 

Πηγή


AgrinioStories