8 Φεβρουαρίου 2023

Ανοίγουν τα σχολεία με έξαρση γρίπης

Παρά την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων,
τα σχολεία ανοίγουν κανονικά

Έξαρση ιογενών λοιμώξεων και κυρίως της γρίπης παρατηρείται, αυτή την περίοδο, στον γενικό πληθυσμό και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελούν τα παιδιά, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στα θρανία μιας και τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, τη Δευτέρα (09/01), μετά τις διακοπές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

 Παρ’ όλα αυτά, πέρα από τα παιδιά που αρρωσταίνουν, οι γονείς αγωνιούν και για το χρονικό διάστημα που τυχόν θα χρειαστεί εκείνα να λείψουν από το σχολείο (Γυμνάσιο, Λύκειο), εφόσον οι απουσίες φτάνουν συνήθως τις επτά σε μια κανονική ημέρα μαθημάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνήθως ξεκινούν απότομα και είναι τα εξής:

  • Υψηλός πυρετός.
  • Πόνοι σε μύες και αρθρώσεις.
  • Πονοκέφαλος.
  • Έντονη κόπωση.
  • Καταρροή.
  • Πονόλαιμος.
  • Βήχα (συνήθως ξηρός).

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα αρχίζουν από 1 έως 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

 


AgrinioStories