8 Φεβρουαρίου 2023

Άνεσις 3, 4/1 – Army Baby, του Γιώργου Κορδέλλα

Army Baby
του Γιώργου Κορδέλλα

Από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022
έως και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023
στον Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ

Το «Αιγαίο SOS» συναντά το «Bachelor».
Δυστυχώς, είναι όσο τρομακτικό ακούγεται.

Ώρα προβολής: 7:30 μ.μ. Καθημερινά 

 

Ελλάδα, 2022, Εγχρωμο | Παραγωγή: Πάνος Παπαχατζής, Κατερίνα Καραγιάννη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας | Σενάριο: Δημήτρης Αποστόλου, Γιώργος Κορδέλλας
Φωτογραφία: Κώστας Τριανταφύλλου | Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος
Μουσική: Μάριος Στρόφαλης
Πρωταγωνιστούν: Ιαν Στρατής, Μαρία Κωνσταντάκη, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Μακαλιάς,
Μαριέλλα Σαββίδου, Λουκάς Κυριαζής, Τάσος Παλατζίδης, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Διάρκεια: 100 λεπτά | Διανομή: Spentzos Film

Εδώ και αρκετά χρόνια, η ελληνική κωμωδία περνάει τη δική της κρίση. Μια κρίση που αντί να δώσει το έναυσμα σε δημιουργούς να κάνουν το είδος καλύτερο έτσι ώστε να τη βγάλουν από το βούρκο όπου, μεταξύ μας, η ίδια έχει καταφέρει να χωθεί μέχρι το λαιμό όλα αυτά τα χρόνια (με αλλεπάλληλα χτυπήματα όπως τα «Bachelor», «Χαλβάη 5-0» και «Karditsa Forever», ανάμεσα σε άλλα), ο κάθε επόμενος που έρχεται γκρεμίζει τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για την αναβίωσή της.

Το «Army Baby» έρχεται να συμπεριληφθεί στο περιβάλλον μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες και διαχρονικές κωμωδίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, της «Λούφας και Παραλλαγής» – μια προσπάθεια που θα μπορούσε να βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Αντ’ αυτού όχι μόνο δεν ακουμπάει ούτε καν την πιο χαλαρή της εκδοχή, το «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στη Στεριά», αλλά μοιάζει περισσότερο να συνδυάζει το «Αιγαίο SOS» με το «Bachelor». Και, ναι, το αποτέλεσμα είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται.

 

 

Ο Γιάννης είναι ένας νεαρός που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στα σύνορα του Εβρου. Πρόκειται για ένα λαϊκό παιδί, που διαθέτει όλη την ξεγνοιασιά της νιότης και αντιμετωπίζει με μεγάλη ελαφρότητα τη ζωή. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το κυνήγι εφήμερων απολαύσεων και η παροιμιώδης ανευθυνότητα στις επιλογές του. Τα μεγάλα πάθη του είναι το ποδόσφαιρο και οι γυναίκες. Ομως, ενώ είναι πιστός στην ομάδα του, στις σχέσεις του εξαφανίζεται σαν… πυροτέχνημα! Είναι συχνά απρόβλεπτος στις αντιδράσεις του αλλά βρίσκει τον τρόπο να ξεπεράσει τις συνέπειες των πράξεών του, πάντα με την ελαφρότητα που μοιάζει να είναι η φιλοσοφία ζωής του.

Ενώ δείχνει να έχει βρει τις ισορροπίες που απαιτούνται για να ροκανίσει το χρόνο της στρατιωτικής θητείας του, ένα απρόσμενο γεγονός θα φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω σε όλο το στρατόπεδο και ο ίδιος θα βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, όταν μάθει ότι ο «καρπός» μιας ερωτικής περιπέτειας που είχε πριν παρουσιαστεί στον στρατό, θα φτάσει με… ταξί στη μονάδα όπου υπηρετεί. Τα μαντάτα θα έρθουν με ένα ασυνόδευτο συστημένο βρέφος 6 μηνών, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε. Η ζωή του, όπως και η Μονάδα του, δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια!

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Κορδέλλα (μετά το διαφορετικού ύφους, παρόμοιου βάθους «Ρόζα της Σμύρνης») μοιάζει να έχει μια ενδιαφέρουσα ιδέα από πίσω της, κάτι που σου γεννά ελπίδες πως ίσως αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά, ακόμα και από την πρώτη σεκάνς της ταινίας, σε κάνει να νοιώθεις πως είσαι και πάλι θεατής στο ίδιο έργο. Ενα σενάριο γραμμένο στο ΚΨΜ (στην καλύτερη), όπου η ιδέα γκρεμίζεται κάτω από την προχειρότητα και τα κακόγουστα αστεία, τα οποία δίνουν και παίρνουν χωρίς κανένα οίκτο.

Το «Army Baby» είναι άλλη μια ελληνική κωμωδία που απαλλάσσεται άνετα με ένα γιώτα πέντε από το ελληνικό σινεμά. Σίγουρα δεν είναι μια από τις χειρότερες του είδους, αλλά δεν παύει να είναι άλλη μια κακόγουστη φάρσα και για το σινεμά αλλά, αυτή την φορά, κυρίως, για σένα τον ίδιο που την παρακολούθησες.

 

 

Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός.
Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μαθητικό – Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων – Αμεα: 4 ευρώ

 


AgrinioStories