7 Δεκεμβρίου 2022

Η Ανέγκιχτη, του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Η Ανέγκιχτη: Ένα ιστορικό μυθιστόρημα
εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

 

Εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Καστρινάκη, η πρώτη σύζυγός του αφηγείται την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, ώστε να την αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη.

Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλιγουντ.

«Μερικοί από τους συγγραφείς γίνονται συγγραφείς επειδή κάθισαν και το σκέφτηκαν και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την τέχνη. Άλλοι, όπως ο Ραπτόπουλος, μοιάζει να μην σκέφτηκαν τίποτα – έγιναν συγγραφείς επειδή είναι».
Ελισάβετ Κοτζιά (Η Καθημερινή της Κυριακής)

Το νέο βιβλίο του καταξιωμένου συγγραφέα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συχνά πιστό αντίγραφό τους. Το στόρυ έχει ως εξής και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε: Εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του παγκοσμίου φήμης μυθιστοριογράφου Αλέξανδρου Καστρινάκη, η πρώτη σύζυγός του αφηγείται την ιστορία του δεκαπενταετούς λευκού γάμου της με έναν άνθρωπο τόσο αφοσιωμένο στις πνευματικές και θρησκευτικές αναζητήσεις του, ώστε να την αφήσει ερωτικά ανέγγιχτη. Η αφήγηση της εγκαταλελειμμένης γυναίκας, που ξεκινάει το 1883 και φτάνει ως το 1966, σταθμεύοντας σε Κρήτη, Αθήνα, Βιέννη, Βερολίνο και αλλού, εξερευνά και όλες τις άλλες ερωτικές σχέσεις του πρώην άντρα της, καθώς και τις αντανακλάσεις τους στα πολυμεταφρασμένα έργα του, ορισμένα από τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ακόμα και από το Χόλυγουντ. Κατανοητό;
zeitgeist, 05/04/2022

Εκείνος είναι ένας διάσημος συγγραφέας τόσο αφιερωμένος στα πνευματικά του καθήκοντα ώστε να θυμίζει περισσότερο ασκητή και λιγότερο καλλιτέχνη των αρχών του 20ου αιώνα. Εκείνη είναι μία γυναίκα που έζησε έναν λευκό γάμο. Και αυτό είναι το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλο, το οποίο αντλεί όλη του την έμπνευση από τον μεγάλο Νίκο Καζαντζάνη – από τα όσα έγραψε, τα όσα βίωσε, και τα όσα αποφάσισε να μη ζήσει.
Γιώργος Ρομπόλας (oneman.gr, 03/04/2022)

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ραπτόπουλος | Έτος έκδοσης: 2022
ISBN: 978-960-04-5178-8 | ΣΕΛ.: 344
Σχήμα: 14 Χ 20,6 | Βάρος: 512.00 γραμ.
Μαλακό εξώφυλλο

 

 


AgrinioStories