20 Μαρτίου 2023

Αναγκάστηκε να δει τους καλλιτέχνες

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση
του Κ. Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες
Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους

Συνάντηση με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, είχε την Τετάρτη (15/2) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά τα αιτήματα των καλλιτεχνών και προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών τη δημιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι ένα θετικό βήμα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό έχουν συγκροτηθεί Ομάδες Εργασίας οι οποίες ως το τέλος Μαρτίου θα καταθέσουν συγκεκριμένο πλαίσιο για τον χαρακτήρα της Σχολής και τον τρόπο λειτουργίας της, από το 2025. Στο πλαίσιο της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, θα αξιολογηθεί η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτήν με εξετάσεις αποφοίτων από άλλες συναφείς σχολές.
  • Ως το τέλος της εβδομάδας, θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να θεραπευτεί το ζήτημα που προέκυψε το 2017 και αφορά τη διαφοροποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο.
  • Συμφωνία για την ύπαρξη οριζόντιας ακαδημαϊκής διαπερατότητας, δηλαδή δυνατότητας εισόδου αποφοίτων δραματικων και συναφών σχολών με κατατακτήριες εξετάσεις στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χορό Μίνα Ανανιάδου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Αστέρης Πελτέκης, η Διευθύντρια Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Δηώ Καγγελάρη, ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Ρήγας, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Θάνος Παπαδογιάννης, ο εκπρόσωπος ιδιωτικών δραματικών σχολών Μιχάλης Καλαμπόκης και ο νομικός σύμβουλος των σωματείων Μάνος Ελευθερόγλου.

Εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι κατέθεσαν το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποία συνολικά οι συλλογικοί φορείς θα εξετάσουν για να δουν αν τους καλύπτει. Τόνισαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να υπάρχουν έμπρακτες αποφάσεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου, εξερχόμενος από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως «σταθήκαμε στο θέμα του ΤΕ για όλους, είναι αίτημα που εξετάζεται από πλευράς του Μαξίμου. Αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει πρωτοβουλία. Έγινε ένας διάλογος που κράτησε δυόμισι ώρες, εξαντλήσαμε τα επιχειρήματά μας και οι δύο πλευρές. Έγινε διάλογος και νομίζω ότι αν υπάρχουν καλές προθέσεις από την κυβέρνηση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο τον οποίο βρισκόμαστε. Περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει και θα την εξετάσουμε όλοι μαζί».

Ο Άρης Λάσκος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών από την πλευρά του ανέφερε: «ήταν μια έντονη συζήτηση επί δυόμισι ώρες, ειδικά το πρώτο μέρος ήταν σαν να μην εισακουγόμαστε. Μένει να αποδειχθεί αν θα υπάρχει σύγκλιση. Ελπίζουμε τώρα. Σε ανώτατο επίπεδο εκφράσαμε με κάθε λεπτομέρεια την αδικία που υφιστάμεθα επί χρόνια και την αδικία με το προεδρικό διάταγμα. Το θέμα είναι να καταλάβει και η απέναντι μεριά ότι η παρεξήγηση είναι πρόβλημα και όχι παρεξήγηση λογοτεχνικού επιπέδου, είναι ηθική παρεξήγηση πρέπει να αποκατασταθεί εντός της εβδομάδας αυτής».

 


AgrinioStories