Αλλαγή στις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία

Εξετάζεται αλλαγή στις διατάξεις
που αφορούν τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας
Οι αλλαγές στη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές.

Δίκες χωρίς την παρουσία θύματος
Κατά προτεραιότητα το πόρισμά της ιατροδικαστικής
για περιστατικά ενδοοικογενειακής βία

Με δεδομένο ότι τα – νομοθετικά – εργαλεία υπήρχαν με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα (και ΚΠΔ) που ισχύουν από 1η Μαΐου 2024, ασκήθηκε κριτική στους δικαστές ότι ανέβαλλαν στις 7 Μαΐου τη δίκη του κατηγορούμενου για ενδοοικογενειακή βία για τις 17 Μαΐου και τον άφησαν ελεύθερο , επειδή , όπως αναφέρεται, δεν προσήλθε το θύμα να καταθέσει ως μάρτυρας και απουσίαζε επίσης η ιατροδικαστική έκθεση. Λίγες μέρες μετά ο άνθρωπος αυτός προχώρησε στην άγρια δολοφονία της 40χρονης γυναίκας, μητέρας των δυο παιδιών του.

Oι διατάξεις

Αφενός δικαστικές πηγές αναφέρουν πως θα μπορούσε το δικαστήριο να κάνει χρήση της διάταξης του νέου ΠΚ, να αναβάλλει τη δίκη επί 3ημερο με κρατούμενο τον κατηγορούμενο και να διατάξει την εμφάνιση τόσο του θύματος εντός αυτού του διαστήματος όσο και της ιατροδικαστικής έκθεσης. Γιατί είναι προφανές πως χωρίς αυτά τα δυο στοιχεία ένα αίτημα αναβολής συνήθως ευδοκιμεί καθώς οι δικαστές βάσει του νόμου οφείλουν να αναζητούν όλα τα στοιχεία και πάντα υπάρχει το δικαίωμα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου να εξετάζει δια ζώσης το θύμα.
Η παγιωμένη, όπως φαίνεται, σκέψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι να δοθεί ένα ακόμα εργαλείο στους δικαστές , δεδομένου ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας διστάζουν – ευλόγως- πολλές φορές να βρεθούν στο δικαστήριο απέναντι απο τον καταγγελλόμενο κακοποιητή τους.

Τι θα περιλαμβάνει

Επί της ουσίας (παρότι εξετάζονται, κι άλλες παράμετροι που όμως διερευνώνται και σε επίπεδο συνταγματικότητας) η αποφασισμένη αλλαγή είναι :
– Να επιτρέπονται δίκες χωρίς την παρουσία θύματος, δηλαδή να μπορούν οι δικαστές να αποφασίζουν μόνο με τις καταθέσεις των προσώπων που εχουν υποστεί – καταγγείλλει ενδοοικογενειακή βία
– Να γίνει υποχρέωση της ιατροδικαστικής υπηρεσία να αποστέλλει κατά προτεραιότητα το πόρισμά της για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις