Αγρινιώτικο: «Που θα πάει; Θα ξεμεθύσω…»

«Που θα πάει; Θα ξεμεθύσω…
Δεν θα ξεμεθύσω;»

Στην τελευταία μας ανάρτηση σε αυτή την ενότητα,
η οποία έχει τον τίτλο: «Απίστευτο κι όμως…»,
είχαμε δημοσιεύσει μια ιστορία
που αφορούσε σε έναν ιδιαίτερο πρόσωπο της αγοράς του Αγρινίου,
το οποίο με τον τρόπο που περπάτησε σε αυτή,
«έγραψε» τη δική του χαρακτηριστική  διαδρομή
στην κοινωνική καθημερινότητα του Αγρινίου
και στη μνήμη όλων όσων τον έζησαν και τον χάρηκαν ή τον κατέκριναν

 

- του Λευτέρη Τηλιγάδα -

 

Αυτή την ιστορία μπορείτε να την δείτε στο link που ακολουθεί «Σα βγαίν’ ο Χότζας σ’ν αγορά». Ποιος ήταν όμως ο «Χότζας του Αγρινίου»;

Να σημειώσω αρχικά ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί τον περασμένο Νοέμβριο, ο Αντρέας Σκαρτσάρης, (Αντρέα σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά) με εφοδίασε με τη φωτογραφία του «Χότζα», την οποία βλέπετε στην κορυφή της σημερινής μας ανάρτησης. Το πραγματικό όνομα του «Χότζα» ήταν Χρήστος Σκαρτσάρης και υπήρξε, σύμφωνα και με την μαρτυρία του Γρηγόρη Σταυρόπουλου, «ένας από τους γραφικότερους τύπους του Αγρινίου».

 

 

 

Ήταν η εποχή που η πλατεία Δημοκρατίας δεν είχε κλείσει ακόμα από τους πεζοδρόμους, το ελαφάκι ήταν ακόμα στη θέση του και οι πικροδάφνες στο κάτω μέρος της ήταν το μοναδικό πράσινο σημείο πάνω της.

Ήταν επίσης Ιούλιος του 1979, αν θυμάμαι καλά, ήταν κοντά μεσάνυχτα και μια παρέα τελειόφοιτων του Β’ Λυκείου Αρρένων που πριν κάποιες μέρες είχε αποκτήσει το παρατσούκλι college (θα γράψουμε κάποια άλλη φορά το πώς) ήταν έτοιμη να το «διαλύσει» για να επιστρέψει ο καθένας σπίτι του.

Και θα είχε συμβεί ήδη αυτή η «διάλυση», αν κάποιος από τη συντροφιά δεν είχε προλάβει να πει: «Παιδιά… Κοιτάτε «μποφόρια» που κατεβάζει η Παπαστράτου, δείχνοντας με το βλέμμα του προς τη συμβολή της οδού με την πλατεία.

Γυρίσαμε και κοιτάξαμε προς τα κει που έδειχνε το βλέμμα και είδαμε το Χότζα να προχωράει προς τη μεριά μας τρεκλίζοντας και μονολογώντας: «Που θα πάει…», έλεγε. «Θα ξεμεθύσω!!! Δεν θα ξεμεθύσω;  Θα τραβήξω μία σούρα, που θα κρατήσει χίλια χρόνια».

Αυτό κι αν ήταν όραμα.

Από τότε μέχρι σήμερα το έχω ακούσει να το λένε πολλοί γύρω μου. Και πιστέψτε με, η πιο αθώα εκδοχή είναι αυτή του «Χότζα». Γιατί το μεθύσι του Χότζα ήταν από την κατανάλωση αλκοόλ. Το θέμα είναι, τι κάνεις, όταν ακούς να το λένε και να το ξαναλένε, όλοι εκείνοι που μεθούν από την υπερβολική κατανάλωση ναρκισσισμού;

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Χότζας του Αγρινίου με το γνωστό κόκκινο μπουφάν του μέσα από τζάμι κάποιου αγρινιώτικου ουζερί
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Απίστευτο κι όμως...