29 Ιανουαρίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 29 Δεκεμβρίου

Καλεντάρι της 29ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1901: Τραυματισμός με μαχαίρι του Αλκίδα Παρθενόπουλου
1929: Δολοφονία Θεόδωρου Λαδά

29 Δεκεμβρίου 1901

Μετά από φιλονικία σε ταβέρνα της πόλης o Χρ. Τσάμης τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι τον Αλκίδα Παρθενόπουλο. (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 29/12/ 1901 Σελ. 2)

 

29 Δεκεμβρίου 1929

Το βράδυ της Πέμπτης, 29 Δεκεμβρίου, ο τσαγκάρης Θεόδωρος Λαδάς από το Αγρίνιο όπως περνούσε έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό της Ομόνοιας, πηγαίνοντας στο σπίτι του, τραυματίσθηκε θανάσιμα με φαλτσέτα από άγνωστο συνάδελφό του, ο οποίος τον σταμάτησε τάχα για να του μιλήσει.
Ο τραυματισμένος συγκρατήθηκε και έφτασε στο κοντινό καφενείο «Πάγκειο», στο οποίο ήταν ο αδερφός του Κώστας Λαδάς και του είπε κάτω από ποιες συνθήκες τραυματίσθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι με τον δράστη γνωρίσθηκε σε μια γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου και ότι δεν είχε τίποτα μαζί του. Ο τραυματίας μπήκε σε ένα ταξί και πήγε στη κλινική του Καρυφύλλη στην οποία και εξέπνευσε τις πρωινές ώρες. Είχε δυο τραύματα από φαλτσέτα στη μέση και στην αριστερή μασχάλη.
Πριν να εκπνεύσει εξετάστηκε από τον αξιωματικό της χωροφυλακής και του είπε, όσα είπε και στον αδερφό του προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε την ταυτότητα του. Από την ανάκριση εξακριβώθηκε ότι το θύμα δεν εργάσθηκε καθόλου προχθές στο κατάστημα του. Δείπνησε στο οινομαγειρείο της Γλάδστωνος και όταν αποχώρησε από κει πήγε στο καφενείο «Μωρηάς» στην οδό Θεμιστοκλέους, όπου συνάντησε τον αδερφό του με κάποιους φίλους. Κατά της 8:30 έφυγε από το καφενείο μόνος του και επέστρεψε τραυματισμένος μετά από πάροδο αρκετής ώρας.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Οι δολοφονημένοι αρχειομαρξιστές Πάνος Αναστασίου και Κώστας Λαδάς

AgrinioStories