Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 26 Ιανουαρίου

Καλεντάρι της 26ης Ιανουαρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1926: Παράδοση αγροκτήματος στο συνοικισμό
1969: Ο πρώτος αγώνας του Μιχάλη Κούση

26 Ιανουαρίου 1926

Παράδοση αγροκτήματος στο συνοικισμό αποκατάστασης ακτημόνων

Στο Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ο Δήμαρχος Αντρέας Παναγόπουλος εισηγείται ένα αντίγραφο του πρωτοκόλλου της παράδοσης της νομής ενός τμήματος αγροκτήματος του Δήμου Αγρινίου που βρισκόνταν στη θέση Σελλού στο συνοικισμό αποκατάστασης ακτημόνων καλλιεργητών.

Το δημοτικό συμβούλιο παραπέμπει τη συγκεκριμένη υπόθεση στο αδελφάτο που διοικεί το Σταϊκέικο Κληροδότημα επειδή το συγκεκριμένο αγρόκτημα ανήκει σ΄αυτό.

 

 

26 Ιανουαρίου 1969

Ο πρώτος αγώνας του Κούση

Πρώτος αγώνας στον οποίο έλαβε μέρος ο Μιχάλης Κούσης ήταν στο Αγρίνιο, στις 26 Ιανουαρίου του 1969, σε ηλικία 16 ετών. Κέρδισε με ευκολία το Διανομαρχιακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια καταφέρνει να βελτιώσει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μ. εφήβων με 32:24 στις 26 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Καβάλα. Την επόμενη χρονιά πηγαίνει στην Αθήνα και εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχαϋ Ιγκλόϊ. Το 1978 πέρασαν εργομετρικές εξετάσεις μ’έναν άλλο θρύλο των μεσαίων αποστάσεων, τον Φώτη Κούρτη. Με πολύ σκληρή δουλειά, ο Μιχάλης απέδειξε πως μπορεί η ισχυρή θέληση και η δύναμη της ψυχής να ανατρέψει τις όποιες μετρήσεις.

Η συνέχεια ήταν εκπληκτική. Αμέτρητα πανελλήνια ρεκόρ από τα το 1500 μ. μέχρι το Μαραθώνιο. Συμμετοχές σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με σημαντικές διακρίσεις. Μια πορεία που κράτησε σχεδόν 2 δεκαετίες χαρίζοντας ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες.

 

Οι βιτρίνες του Μιχάλη κούση στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου – Marathon Run Museum

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Μιχάλης Κούσης σε αγώνα Μαραθωνίου

 


AgrinioStories