7 Φεβρουαρίου 2023

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 26 Δεκεμβρίου

Καλεντάρι της 26ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1947: Επίθεση του ΔΣΕ στο Αγρίνιο
1949: Ανασυγκρότηση της φιλαρμονικής του ΟΡΦΕΑ

26 Δεκεμβρίου 1947

Τηλεγράφημα του διοικητή Χωροφυλακής Αγρινίου προς το Υπουργείο Δημοσίας τάξης της εποχής αναφέρει, ότι «συμμορία» που αποτελούνταν από χίλιους πεντακόσιους 1500 αντάρτες επιτέθηκε στην πόλη του Αγρινίου, το πρωί της 26 Δεκεμβρίου 1947, με «αντικειμενικό σκοπό» την κατάληψή της. Δύο λόχοι στρατού εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν μέσα στην πόλη και ο άλλος στα γύρω υψώματα ειδοποιήθηκαν έγκαιρα και υποδέχθηκαν με καταιγιστικά πυρά τους «συμμορίτες», αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν στο χωριό Προστοβά (σημερινή Καλλιθέα), το οποίο βρίσκεται 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αγρινίου. Στο χωριό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, οι «συμμορίτες» στρατολόγησαν με τη βία όλους τους άντρες του χωριού και τους υποχρέωσαν να ανοίξουν χαρακώματα. «Η πεισματώδης επίθεσις του Εθνικού Στρατού», καταλήγει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ, «έφερε εις δυσχερή θέση τους συμμορίτας, οι οποίοι με καταφανή προσπάθειαν επιχειρούν να διαφύγουν. Αι απώλειαί των είναι σημαντικαί. Λεπτομέρειαι ελλείπουν». (ΕΜΠΡΟΣ, 27/12/47, Σελ. 1)

26 Δεκεμβρίου 1949

Ο Δήμαρχος Αγρινίου καταβάλλει προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί η Φιλαρμονική του «προπολεμικού ωδείου Αγρινίου» όπως αναφέρει το ΕΜΠΡΟΣ. Έτσι, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς «προήδρευσε μεγάλης συσκέψεως των διάφορων εκπροσώπων» επιστημονικών, πνευματικών και κοινωνικών συλλόγων και σωματείων. Στη σύσκεψη εκείνη αποφασίσθηκε η ανασυγκρότηση αυτή να στηριχθεί και να ενισχυθεί από τον Δήμο Αγρινίου.

Στη σύσκεψη καταρτίστηκε επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους: Ανδρέα Γεωργιάδη (ζωγράφο), Αντώνη Τσουλούφη (φιλότεχνου), Δημήτρη Σκαλτσά (γιατρού) και Πέτρου Παπαπάνου (εμπόρου). Η συγκεκριμένη επιτροπή ανέλαβε να βάλει τις βάσεις της σύστασης της Φιλαρμονικής και να εγγράψει συνδρομητές. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο 12 28 1949, σελ 4)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Μιά φωτογραφία του 1955 των μελών της φιλαρμονικής του ΟΡΦΕΑ. Στο μέσον ο τότε και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ Πάνος Βλασσόπουλος. «Πηγή Νέα Εποχή»

AgrinioStories