10 Δεκεμβρίου 2022

Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 21 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 21ης Νοεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1906: Δεύτερη μέρα της δίκης
για τη δολοφονία του καθηγητή Δ. Αγγελίδη
1959: Εισφορά εκατό δραχμών ετησίως ανά μαθητή
για υπερωριακή απασχόληση καθηγητών

21 Νοεμβρίου 1906

Στις 5 Μαΐου του 1906 δολοφονείται από δύο ανήλικους μαθητές ο καθηγητής του Γυμνασίου Αγρινίου, Δημήτρης Αγγελίδης. Στις 21 Νοεμβρίου της ίδιας ο «Νεολόγος των Πατρών» παρουσιάζει σε ένα εκτενές ρεπορτάζ την δίκη των δύο ανήλικων μαθητών Νίκου Παπαζώη και Ταξιάρχη Γεωργούση.

Το Μάη του 1906 συνέβη στο Αγρίνιο ένα αδιανόητο για την εποχή του έγκλημα, που αναστάτωσε τους κατοίκους της μικρής κοινωνίας, κυρίως για το νεαρό της ηλικίας των δραστών. Δύο μαθητές του μοναδικού τότε γυμνασίου της πόλης, το βράδυ της 5ης Μαΐου εκείνης της χρονιάς έστησαν καρτέρι και δολοφονήσαν τον καθηγητή τους Δημήτρη Αγγελίδη, «εν ψυχρώ» και από πρόθεση.

Από τις περιγραφές στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο των Αθηνών, από τα αρχεία του Γυμνασίου της πόλης, καθώς και από το εκτεταμένο δικαστικό ρεπορτάζ του «Νεολόγου», που δημοσιεύουμε σήμερα, μαθαίνουμε ότι οι μαθητές, Νίκος Παπαζώης και Ταξιάρχης Γεωργούσης, 15 ετών, με καταγωγή από το Ξηρόμερο και 14 ετών, με καταγωγή από το Βάλτο ο δεύτερος, οι οποίοι φοιτούσαν στην δευτέρα και πρώτη τάξη του Γυμνασίου Αγρινίου αντίστοιχα, «συνελήφθησαν» από τον καθηγητή τους είκοσι έξι ημέρες πριν το φόνο, την Παρασκευή 2 Απριλίου της ίδιας χρονιάς να καπνίζουν και να χαρτοπαίζουν. Το γεγονός αυτό, επειδή για τα εκπαιδευτικά ήθη της εποχής, ήταν σκανδαλώδες και βαρύτατο παράπτωμα, κοινοποίησε την επομένη ο καθηγητής στο σύλλογο καθηγητών του Γυμνασίου, ο οποίος αποφάσισε, να τιμωρήσει τους δύο μαθητές  με τριήμερη αποβολή.

Μετά το τριήμερο της αποβολής όμως, οι δυο μαθητές δεν επέστρεψαν στα μαθήματα τους, αλλά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα λιοστάσια έξω από το Αγρίνιο, όπου εξασκούνταν στην σκοποβολή, για να σκοτώσουν, σύμφωνα με την γνώμη των μαρτύρων κατηγορίας τον καθηγητή τους, ενώ, κατά τη γνώμη των μαρτύρων υπεράσπισης, για να πάνε εθελοντές στη Μακεδονία.

Το όπλο το αγόρασαν με δανεικά χρήματα από το παντοπωλείο του Παντελή Μπουκογιάννη. Τα δανεικά οι μαθητές τα ζήτησαν και τα πήραν, ο μεν Γεωργούσης από τον έμπορο Ανδρικόπουλο, ο δε Παπαζώης από τον ξενοδόχο και εστιάτορα της πόλης Σακκά, στο εστιατόριο του οποίου έτρωγε.

Την 5η Μαΐου του 1906, στις 8:30΄το βράδυ, γυρνώντας από τον περίπατό του στο Άγιο Κωνσταντίνο ο καθηγητής Αγγελίδης, συνάντησε τους μαθητές του στη θέση «Μπαϊρακτάρη», στη συμβολή δηλαδή, των δρόμων «Σωκράτους» και «Σμύρνης». Οι μαθητές του ακολούθησαν, τον προσπέρασαν και τον περίμεναν στην είσοδο του σπιτιού του, όπου και τον πυροβόλησαν.

Το σπίτι του Αγγελίδη ήταν κοντά στο παντοπωλείο του Κάππου, ο οποίος άκουσε τον πυροβολισμό και έτρεξε μαζί με τον βοηθό του Βαγγέλη Κάππα και τον μαθητή της Δ΄ Γυμνασίου, Θόδωρο Μάμαλη, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα, σήκωσαν τον βαριά τραυματισμένο καθηγητή και τον μετέφεραν στην κλινική Παπασπύρου, όπου μετά από τρεις ημέρες (8 Μαΐου 1906) ο Αγγελίδης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 39 ετών.

Πηγή του ιστορικού αυτής της δολοφονίας αποτελούν τα τέσσερα φύλλα του «Νεολόγου των Πατρών», ο οποίος στις 21, 22, 23 και 24 Νοεμβρίου του 1906 κατέγραψε τα όσα ειπώθηκαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Σήμερα παρουσιάζουμε τα δύο πρώτα φύλλα από τα παραπάνω τέσσερα στα παρακάτω link:

1η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ 20 Νοεμβρίου 1906 (Νεολόγος Πατρών, Δευτέρα 21/11/1906 αρ. φύλ. 4383, σελ. 1,2,3 )

2η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ 21 Νοεμβρίου 1906 (Νεολόγος Πατρών, Δευτέρα 22/11/1906 αρ. φύλ. 4384, σελ. 1,2,3 )

21 Νοεμβρίου 1959

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αρρένων της πόλης, διαπίστωσε ότι οι καθηγητές- λόγω του περιορισμένου αριθμού τους- δεν επαρκούν για τις απαιτήσεις του προγράμματος. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν μια εισφορά εκατό δραχμών ετησίως ανά μαθητή, ώστε οι καθηγητές του Γυμνασίου να εργάζονται και υπερωριακά. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 22.11.1959, Σελ. 12)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Σύνθεση δύο φωτογραφιών: α) ΝΕΟΛΟΓΟΣ των Πατρών, Δευτέρα 8/5/1906 Έτος ΙΒ Αρ. Φύλ, 4.187 σελ. 1 και β) Δημήτρης Αγγέλης, μια φωτογραφία από το blog Αγρίνιο… Γλυκιές μνήμες

AgrinioStories

1 thought on “Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 21 Νοεμβρίου…

Comments are closed.