15 Αυγούστου 2022

Αγρίνιο: Συνέβη στις 18 Φεβρουαρίου

  • Αγρίνιο 18 Φεβρουαρίου

1944: Ο πρώτος πυρήνας του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου φτάνει στην πόλη

18 Φεβρουαρίου 1944

Ο πρώτος πυρήνας του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου φτάνει στην πόλη

« Άμα ως συνεκροτήθη το πρώτον Τάγμα εν Πάτραις», αναφέρει ο Τολιόπουλος στην έκθεσή του προς το ΓΕΣ για τη δράση του τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου, «ο 5ος λόχος του 2ου Τάγματος Ασφαλείας Αθηνών, ενισχυμένος και υπό την Διοίκησίν μου, μετεστάθμευσεν εις Αγρίνιον την 18η Φεβρουαρίου 1944 χρησιμοποιηθείς ως πυρήν, διά την συγκρότησιν κ’ εκείσε Τάγματος Ασφαλείας». Από κείνη την ημέρα και μέχρι την είσοδο του ΕΛΑΣ στο Αγρίνιο, οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και της γύρω περιοχής έζησαν την πιο μαύρη και ματωμένη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας της.
Πυρήνας του τάγματος Αγρινίου υπήρξε ο 5ος λόχος του 2ου τάγματος Ασφαλείας Αθηνών, ο οποίος ενισχύθηκε με έναν πλήρη λόχο της Στρατιωτικής Διοίκησης της Ασφαλείας Πατρών. Κατατάχθηκαν επίσης σε αυτό «εθελουσίως» κάτοικοι της πόλης του Αγρινίου, καθώς και στρατολογημένοι έφεδροι, «εκ των πλέον εθνικοφρόνων κατοίκων, της εν λόγω περιοχής και πόλεως Αγρινίου», όπως αναφέρει σε έκθεσή του προς το ΓΕΣ ο διοικητής του, Γιώργος Τολιόπουλος. Το Τάγμα, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, αποτελούνταν από επτά (7) λόχους τυφεκιοφόρων, ένα (1) λόχο Πολυβόλων και ένα (1) μηχανοκίνητο τμήμα.
«[…] Το Τάγμα ανέλαβε καθήκοντα επιβολής της τάξης και συμμετείχε σε πολλές επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΑΣ, είτε μόνο του, είτε από κοινού με τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες επιδίωκαν να περιορίσουν τη δράση του ΕΛΑΣ και να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους, τους σημαντικούς οδικούς άξονες της περιοχής», γράφει ο ερευνητής αυτής της περιόδου Κώστας Μ. Σαλταούρας, στο δοκίμιό του με τίτλο: «Η δράση του Τάγματος Ασφαλείας Αγρινίου».
Στη δράση του συμπεριλαμβάνονται τρομοκρατία του ντόπιου πληθυσμού, συλλήψεις, βασανισμοί και εκτελέσεις, γεγονός που έκανε τις συνθήκες κατοχής ακόμα πιο επώδυνες. Ο λαός του Αγρινίου βίωσε από την αρχή της παρουσίας του τον προδοτικό ρόλο και την αισχρή συμπεριφορά των ανδρών που επάνδρωσαν το συγκεκριμένο Τάγμα.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η γερμνανική διοίκηση και η διοίκηση του Τάγματος Ασφαλείας της πόλης παρακολουθούν παρέλαση στην πλατεία Μπέλλου. Τρίτος από δεξιά ο Τολιόπουλος.


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου