17 Μαΐου 2022

Αγρίνιο – Κιν/φική Λέσχη: «Τραγούδια της φωτιάς»

Αγρίνιο – Δημοτικός Κινηματογράφος «Άνεσις» Κιν/φική Λέσχη

Η κινηματογραφική λέσχη συνεχίζοντας τις προβολές της,
την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 , στις 9.30 το βράδυ
στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ θα προβάλει την ταινία :

«Τραγούδια της φωτιάς»
του Νίκου Κούνδουρου

 

Ο Νίκος Κούνδουρος τότε ήταν ήδη καταξιωμένος σκηνοθέτης, γνωστός και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. ΄Εχοντας ‘περάσει’ και ο ίδιος από τη Μακρόνησο για τις ιδέες του, παθιάζεται από την ορμή του πλήθους που ξεχύνεται στους δρόμους της μεταπολιτευτικής Αθήνας και αποφασίζει να γυρίσει τη μοναδική ταινία-ντοκιμαντέρ της φιλμογραφίας του.

Μαζί με πέντε διευθυντές φωτογραφίας, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Καβουκίδης και ο Νίκος Γαρδέλης, γυρίζουν ‘Τα τραγούδια της φωτιάς’ και καταγράφουν με γλαφυρότητα τον επαναστατικό παλμό της εποχής. Κύριος κορμός της ταινίας οι δύο μεγάλες συναυλίες που διοργανώθηκαν στην Αθήνα: η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Ιούλιο του 1974 και του Μίκη Θεοδωράκη στο Στάδιο Καραϊσκάκη τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του πολιτικού τραγουδιού είναι επί σκηνής (Λοΐζος, Μερκούρη, Ξυλούρης, Νταλάρας, Φαραντούρη, Κωχ, Χαλκιάς, Καλογιάννης, Γαργανουράκης) και τραγουδούν ελεύθερα τα απαγορευμένα τραγούδια την περίοδο της 7ετίας.

Η ταινία όμως παρά τον τίτλο της, δεν περιέχει μόνο τραγούδια. Περιέχει και «φωτιά». Παρακολουθούμε αποσπάσματα από την κηδεία στην Κύπρο του δολοφονημένου νεαρού Λοϊζου. Η κηδεία είναι μια σιωπηλή διαδήλωση με πλακάτ όπου αναγράφονται συνθήματα όπως «Murdered by C.I.A.». Ακόμη παρακολουθούμε σκηνές από την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το Νόέμβρη 1974 στο κέντρο της Αθήνας, όπου τα πλήθη στο δρόμο ετοιμάζονται για την απαγορευμένη πορεία.

Παρακολουθούμε ακόμη τη συνέντευξη του Χρήστου Ρεκλείτη, ο οποίος περιγράφει με λεπτομέρειες τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας και καταγγέλλει επώνυμα τους βασανιστές του Η ταινία κλείνει με τον Μίκη Θεοδωράκη να θεριεύει με τη «Ρωμιοσύνη», τους τραγουδιστές να τον περιστοιχίζουν και τους θεατές να παραληρούν.

Ο Νίκος Κούνδουρος έχει πει για την ταινία αυτή: «Το μόνο ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει, μια ταινία συντεθειμένη από φωνές και αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας αμέσως μετά την παλινόρθωση της Δημοκρατίας. Μια ταινία ωδή στη λευτεριά».

 

Ελλάδα, 1975 | Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Νίκου Κούνδουρου
Καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις συναυλίες.
Συνθέτες: Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος
Τραγουδούν: Ερμηνευτές: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Μαρίζα Κωχ, Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λιζέττα Νικολάου

 

 

Προβολή την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ
Είσοδος ελεύθερη
Τηλ. Επικοινωνίας: 26410 44345

Ο δημοτικός κινηματογράφος «Άνεσις» λειτουργεί καθημερινά.
ως covid free* χώρος και δέχεται θεατές
με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης μόνο.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Από 12 ετών και κάτω με self test.

Οι προβολές πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις οδηγίες και το πρωτόκολλο των υγειονομικών αρχών

  • Ο χώρος του Κινηματογράφου λειτουργείως «αμιγής» σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
  • Για την είσοδο του κοινού στις προβολές, για θεατές άνω των 17 ετών, απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.
  • Για παιδιά από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά, γίνεται δεκτή δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, είτε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών).

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

  • Η είσοδος, η παραμονή στην αίθουσα και η έξοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την έξοδο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.