10 Ιουνίου 2023

Αγρίνιο – Κιν/φική Λέσχη: «Κολέκτιβ» απόψε 14/12

Αγρίνιο – Δημοτικός Κινηματογράφος «Άνεσις» Κιν/φική Λέσχη

«Κολέκτιβ»
του Αλεξάντερ Ναναού

Στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις»

 

 

Το γεγονός είναι τόσο πρόσφατο που πολλοί το θυμόμαστε από τις ειδήσεις. Το 2015, σ’ ένα κλαμπ στο Βουκουρέστι, το Κολέκτιβ, στο τέλος μιας sold out συναυλίας, ξέσπασε φωτιά. Χωρίς έξοδο κινδύνου, χωρίς καν πυροσβεστήρες από εγκληματική αμέλεια των διαχειριστών και των ελεγκτών, 27 άνθρωποι πέθαναν και 180 τραυματίες οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία της πόλης. Αλλά η τραγωδία δεν σταμάτησε εκεί. Τους μήνες που ακολούθησαν, οι μισοί από τους τραυματίες πέθαναν επίσης, σε αριθμό αδικαιολόγητο για τα εγκαύματα που έφεραν. Η αιτία βρισκόταν αλλού. Ενας δημοσιογράφος, μάλιστα αθλητικής εφημερίδας, ο Καταλίν Τολοντάν, μαζί με την ομάδα του, ξεκίνησαν να φέρνουν στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη διαφθορά στο σύστημα υγείας, στους γιατρούς και την κυβέρνηση. Παράλληλα, ένας νεαρός Υπουργός Υγείας, ιδεαλιστής τεχνοκράτης, αποφάσισε να δράσει, ρισκάροντας τη δημοτικότητά του.

Με τόλμη αντίστοιχη με αυτή των ηρώων του, ο Αλεξάντερ Ναναού και η δική του ομάδα στήνουν μια ταινία πιο αγωνιώδη κι από θρίλερ μυθοπλασίας. Το πεδίο τους, τετραπλό: οι οικογένειες των ανθρώπων, κυρίως νέων, που, παρά τις διαμαρτυρίες τους, βρήκαν το θάνατο μέσα στα νοσοκομεία. Μία από τις επιζήσασες που αξιοποιεί καλλιτεχνικά και ακτιβιστικά το σημαδεμένο από τη φωτιά σώμα της. Η έρευνα της ομάδας του Τολοντάν, οι συζητήσεις στο γραφείο, οι αυτόνομες μικροβιολογικές εξετάσεις, η γιατρός που με θάρρος καταδίδει. Και η δράση του Υπουργού Βλαντ Βοϊκουλέσκου, που δίνει στο συνεργείο της ταινίας απεριόριστη πρόσβαση στις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις του.

Ο Ναναού, λίγο μετά την αρχή της ταινίας του, όταν το πλαίσιο έχει τεθεί, προβάλλει ένα ερασιτεχνικό βίντεο από κινητό, από το εσωτερικό του Κολέκτιβ την ώρα της τραγωδίας. Η ταινία του αποδεικνύεται ακόμα πιο δυνατή κι απ’ αυτό, το αληθινό υλικό της στιγμής του θανάτου. Είναι ένα αμείλικτο, πεισματικό ντοκιμαντέρ που, αποκάλυψη στην αποκάλυψη, κοιτά κατάματα πολίτες και πολιτικούς, πενθούντες και πλουτίζοντες, μέχρι το τέλος, ή μέχρι την άνω τελεία, μια και κανείς νοήμων δεν θα θεωρήσει ότι η κατάχρηση της εξουσίας σταματά με το νοσηλευτικό σύστημα της Ρουμανίας. Υποψήφιο για δύο Οσκαρ, τιμημένο με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Βραβείο Κοινού LUX στα Βραβεία LUX 2021, το «Κολέκτιβ» είναι μια ουσιαστική υπενθύμιση ότι η δημοσιογραφική έρευνα, όταν είναι εμπεριστατωμένη και αμερόληπτη, μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, ή, τουλάχιστον, την αντίληψή μας γι’ αυτόν.

 

 

Ρουμανία, 2019 | Παραγωγή: Αλεξάντερ Ναναού, Μπιάνκα Οάνα, Μπέρναρντ Μισό, Χάνκα Καστέλκοβα
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Ναναού | Σενάριο: Αλεξάντερ Ναναού
Φωτογραφία: Αλεξάντερ Ναναού | Μοντάζ: Αλεξάντερ Ναναού, Τζωρτζ Κραγκ, Ντάνα Μπουνέσκου
Μουσική: Κιάν Μπαγιάνι
109 λεπτά | Διανομή: Cinobo

Προβολή την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ
Γενική είσοδος: 3 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη σε:
(Μαθητές – Φοιτητιές – Άνεργους – Πολύτεκνους – Αμεα
Τηλ. Επικοινωνίας: 26410 44345

Ο δημοτικός κινηματογράφος «Άνεσις» λειτουργεί καθημερινά.
ως covid free* χώρος και δέχεται θεατές
με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης μόνο.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
Από 12 ετών και κάτω με self test.

Οι προβολές πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις οδηγίες και το πρωτόκολλο των υγειονομικών αρχών

  • Ο χώρος του Κινηματογράφου λειτουργείως «αμιγής» σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
  • Για την είσοδο του κοινού στις προβολές, για θεατές άνω των 17 ετών, απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.
  • Για παιδιά από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά, γίνεται δεκτή δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, είτε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών).

Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

  • Η είσοδος, η παραμονή στην αίθουσα και η έξοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την έξοδο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

AgrinioStories | Επιμέλεια: Λ.Τ.