3 Οκτωβρίου 2022

Αγρίνιο 1928, Δήμος Μουσική – Μια σπάνια φωτογραφία

«Αγρίνιο 1928, Δήμος Μουσική»
Ο τίτλος της ανάρτησης, είναι ό,τι γράφει
η παραπάνω φωτογραφία στο πίσω μέρος

  • του Νίκου Αντωνίου

Είναι μια χοντροχάρτονη φωτογραφία, (κολλημένη πάνω σε χοντρό χαρτόνι) και είναι 34,5 χ 28,5 cm. αγνώστου φωτογράφου. Αυτό που βλέπουμε είναι η κυρίως φωτογραφία. Δυστυχώς είναι σκισμένη στη μέση, αλλά ευτυχώς δεν αλλοιώνεται το θέμα.

Πολυπληθέστατη μπάντα, για την εποχή της, αποτελείται από 32 μουσικούς με Αρχιμουσικό το Δημήτρη Σταυρόπουλο, ο οποίος είναι στην πρώτη σειρά με πολιτικά ρούχα και την μπαγκέτα στο χέρι και τον Έφορο Ανδρέα Γεωργιάδη ακριβώς δίπλα του προς τα αριστερά, που κρατάει το μπαστούνι του. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην πρόσοψη του παλιού κτιρίου του Δημαρχείου μας. Τις πληροφορίες για τον Αρχιμουσικό, τον Έφορο καθώς και τον χώρο που τραβήχτηκε η φωτογραφία, μου έδωσε η αγαπητή Γίτσα, την οποία ευχαριστώ θερμά για μια ακόμη φορά.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης, ήταν σημαντικότατο μέλος της κοινωνίας του Αγρινίου. Όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, γεννήθηκε το 1891 στο Αγρίνιο και έφυγε το 1951 νικημένος από την επάρατη νόσο. Ήταν σπουδαίος αγιογράφος, που διακρίθηκε για την τεράστια κοινωνική, και όχι μόνο, προσφορά του στην πόλη μας. Για αρκετά χρόνια μέχρι το θάνατό του, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες συνέβαλλε τα μέγιστα στη συνέχιση της καλής λειτουργίας της Φιλαρμονικής μας.

Ανάμεσα στους μουσικούς, αναγνώρισα και τον προπάππο της Ευτέρπης (του Σίμου), ο οποίος διακρίνεται στη μεσαία σειρά, καθήμενος μπροστά από τον κύριο με τα πολιτικά (κουστούμι και παπιγιόν).

Όπως διαβάζουμε στην σελίδα της στο Facebook, η Φιλαρμονική μας, ξεκίνησε το 1896 ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής». Αρχιμουσικός τότε ήταν ένας Αυστριακός, γιος του Αρχιμουσικού της Κέρκυρας ονόματι Σαίλερ. Η φιλαρμονική συμμετείχε στις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης .

Η λειτουργία της διεκόπη το 1940 και ανασυγκροτήθηκε το 1949 με την επωνυμία « Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ».

Το 1960 στο Δήμο Αγρινίου, συστάθηκε νομικό πρόσωπο Φιλαρμο-νικής Δήμου Αγρινίου, το οποίο σε συνεργασία με το Μουσικό Σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ» συντηρούσε και διοικούσε τη Φιλαρμονική.

Το 1995 ο Δήμος Αγρινίου ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την χρηματοδό-τηση και διοίκησή της. Το έτος 2010 αριθμούσε 130 μουσικούς – μέλη και 200 περίπου μαθητές, οι οποίοι διδάσκονται δωρεάν μουσική και στε-λεχώνουν τη Φιλαρμονική.

Παρατηρώντας τη φωτογραφία, βλέπουμε ότι τα παπούτσια τους, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο, είναι άσπρα από τη σκόνη, που σημαίνει ότι είναι σε ξερική περίοδο και ίσως να προέρχονται από κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Ανάμεσα στους μουσικούς, βλέπουμε κάποιους με πολιτικά ρούχα, που ποιος να ξέρει πώς παρεισέφρησαν στο κάδρο του φωτογράφου. Στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας, στην πάνω σειρά που στέκο-νται οι μουσικοί, το μουστακαλή τυμπανοκρούστη τον συνοδεύει ένας πιτσιρίκος, πιθανόν ο γιος του και επίδοξος συνεχιστής της ιστορίας του πατέρα του, που μόλις ξεχωρίζει το κεφαλάκι του. Όλοι οι μουσικοί φο-ρούν την ίδια στολή και πηλήκιο.

Θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο, της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της πόλης και είμαι πολύ τυχερός που το απέκτησα και το μοιράζομαι μαζί σας.

 

Πηγή: «αρχείον Αγρινίου», τεύχος 16, σελ. 39-40

AgrinioStories