26 Νοεμβρίου 2022

Αγία Βαρβάρα Αιτωλοακαρνανίας

Η Αγία Βαρβάρα είναι χωριό και έδρα ομώνυμης τοπικής κοινότητας,
της δημοτικής ενότητας Παναιτωλικού του δήμου Αγρινίου

Ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Πρίν το πρόγραμμα Καλλικράτης, στο σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στην επαρχία Τριχωνίδας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας.

 

 

Η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Παναιτωλικού, κάτω από την υψηλή κορυφή «Γιόρλα», με πλούσια βλάστηση και θέα στην Τριχωνίδα. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 760 και με έκταση 8,428 χμ² (2011). Απέχει 55 χλμ. περίπου ΒΑ. του Μεσολογγίου. Η απόσταση του χωριού από το Αγρίνιο, είναι 19 χιλιόμετρα.

Μέχρι το 1954, η Αγία Βαρβάρα ονομαζόταν Λυκοχώρι.

Για την προέλευση αυτής της ονομασίας υπάρχουν δύο εκδοχές: η πρώτη από το φως (λυκόφως) και η δεύτερη από τους λύκους με πιο λογική την πρώτη εκδοχή. Επόμενη ονομασία ήταν Προσήλια (Άνω) αλλά με την πάροδο του χρόνου το όνομα αυτό δόθηκε στα (Κάτω) Προσήλια όπως και επικράτησε. Το τελικό όνομα δόθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από ένα εξωκκλήσι με το όνομα Αγία Βαρβάρα.

 

 

Ο επίσημος πληθυσμός του χωριού είναι 143 κάτοικοι (απογραφή 2001), ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ήταν 181. Το κέντρο του χωριού βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρα (μεσοσταθμικό 760 μέτρα) και το ύψος του χωριού καταλήγει στο 1000 μέτρα υψόμετρο, με πλούσια βλάστηση και έλατα.

Το χωριό βρίσκεται σε πολύ ωραία θέση με θέα προς τον κάμπο της Τριχωνίδος, και όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα είναι ορατά και τα βουνά της Κεφαλλονιάς. Με τα πόδια μπορείς να φτάσεις στην κορυφή του όρους Παναιτωλικού (υψόμετρο 1924 μέτρα).

 

 

 


AgrinioStories