8 Δεκεμβρίου 2022

Αεροδρόμιο πολεμικής αεροπορίας Αγρινίου (photo’s)

Το πολεμικό αεροδρόμιο Αγρινίου
κατασκευάστηκε από το 1961 και 1964
τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του πολιτικού αεροδρομίου

 

 

Αγρίνιο 15 Οκτωβρίου 1958

• του Λευτέρη Τηλιγάδα

Η κατασκευή των βασικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1961 και 1964, ενώ το 1973 κατασκευάστηκαν χώροι στάθμευσης αεροσκαφών τροχιόδρομοι. Μέχρι το 2014 χρησιμοποιούνταν από τη Πολεμική Αεροπορία, αφού σε αυτό στάθμευαν η 132 Σμηναρχία Μάχης (132 ΣΜ) καθώς και πυροσβεστικά αεροπλάνα της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (359 ΜΑΕΔΥ). Έκτοτε αεροσκάφη και προσωπικό μεταφερθήκαν στο Αεροδρόμιο Ακτίου.

«Το Αεροδρόμιο Αγρινίου» γράφει ο Στέφανος Άτσαλος, «ήταν ιδανικό αεροδρόμιο για εκπαίδευση. Μεγάλος κάμπος χωρίς ανέμους και μεγάλος διάδρομος. Επί των ημερών μου δεν υπήρχε παράλληλος τροχόδρομος. Έξοδος ήταν η αρχή και το τέλος του διαδρόμου. Το Διοικητήριο και οι αιίθουσες διδασκαλίας ήταν στο ίδιο κτίριο. Για να πας στην πίστα να πετάξεις είχε αρκετό… ποδαρόδρομο. Εκεί, στην αρχή του 09 ήταν ένας χαμηλός πύργος και εκεί δίπλα υπήρχε ένα μικρό κιόσκι που περιμέναμε την σειρά μας για να πετάξουμε…

Η αποστολή της 132 ΣΜ ήταν η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.»

Από τους χώρους του Στρατιωτικού Α/Δ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, που παραχωρήθηκαν για τις λειτουργικές ανάγκες  της ΣΑΣ και του 25ου ΣΕΑΣ, δεν έχουμε αρκετό φωτογραφικό υλικό, τουλάχιστον σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτός από όσες βρήκαμε στο φωτογραφικό αρχείο του κ. Μπαμπασάκη, Υποδιοικητού τότε (από 22 Αυγούστου 1973) της ΣΑΣ, με Διοικητή τον Ανχη (ΠΒ) Σερεμετάκη Σπυρίδωνα.

 

Το κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν η ΣΑΣ

 

Ακριβώς απέναντί του, ο ΠΗΓΑΣΟΣ, στη βάση των σημαιών.

Εδώ αξίζει να ξαναθυμηθούμε, ότι εκείνη την εποχή, το επίσημο έμβλημα της ΣΑΣ, ήταν το εικονιζόμενο στην παραπάνω εικόνα και για το οποίο, ήδη έχουμε αφιερώσει πολλά σημειώματα εδώ και εδώ.

 

Αίθουσα διδασκαλίας. Στη φωτογραφία, εκτός από το ότι μπορούμε να έχουμε μια άποψη του χώρου, βλέπουμε και έναν αριθμό συναδέλφων της μονίμου δύναμης της ΣΑΣ.

Το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο προσωπικό, βλέπουμε σε αναμνηστική φωτογραφία, μπροστά στη σημαία.

 

Στη πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, έχουμε τους: Άγνωστος, Τχη (ΠΒ) Μπαμπασάκη Ιωάννη Υπδκτή ΣΑΣ,  Άγνωστος, Λγο (ΠΒ) Φράγκο Παναγιώτη εκπαιδευτή ΣΑΣ, Τχης (ΜΧ) Χριστόπουλο Λεωνίδας Αρχιεκπαιδευτή της 29ης Εκπ. Σειράς  Α/φων Σταθερών πτερύγων του Στεφανου Ατσαλου, και Υπλγό (ΠΖ) Ραφτόπουλο Ιωάννη χειριστή Α/φ, εκπαιδευόμενους τότε στα Ε/Π UH-1H Στη δεύτερη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, έχουμε τους: Τχη (ΠΒ) Καρακώστα Αθανάσιο εκπαιδευτή ΣΑΣ, Άγνωστος,  Λγο (ΠΖ) Γουδίρα Αθανάσιο εκπαιδευτή ΣΑΣ, Άγνωστος, Λγό (ΕΜ) Αντωνάκο Παναγιώτη γ εκπαιδευτή ΣΑΣ.

 

Η φωτογραφία, από τελετή απονομής διακριτικών ιπταμένου, μία από τις πολλές που έγιναν, μέσα στον 1,5 χρόνο που λειτούργησε η ΣΑΣ, φιλοξενούμενη στο Α/Δ Αγρινίου. Πίσω από το τιμώμενο πρόσωπο (;),  διακρίνονται, στη πρώτη σειρά, αριστερά ο Δντής ΔΑΣ/ΑΣ Ταξίαρχος (ΠΒ) Παναγιωτάκης Ελευθέριος και δεξιά ο Διοικητής της ΣΑΣ, Άνχης (ΠΒ) Σερεμετάκης Σπυρίδων.

 

Εδώ πάλι να το ξαναπούμε, σε πρώτο πλάνο το UH-1H ΕΣ 628, που μαζί με το ΕΣ 629, ήταν τα μοναδικά δύο ΑΒ-205 Ε/Π που είχαν σκαλοπάτι πάνω από τα σκι. Σε δεύτερο πλάνο, το ηρωϊκό και πρώτο-πρώτο Ε/Π ΕΣ 601.

Στον 1,5 αυτόν χρόνο (26 Απριλίου 1973 μέχρι 15 Οκτωβρίου 1974) η ΣΑΣ, κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, έχει παραγωγικότατο έργο, δουλεύοντας και Βασικό Τμήμα και Τμήματα Μετεκπαίδευσης από Αεροσκάφη σε Ελικόπτερα.

Πηγή όλων όσων αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο και αφορούν την ΣΑΣ, αντλήθηκαν από το σημείωμα του Στέφανου Άτσαλου, με τίτλο: ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ »ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ» ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ (πηγή)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Διοκητής της ΣΑΣ Ταγματάρχης Ιωάννης Μπαμπασάκης
την εποχή που η ΣΑΣ, ήταν στο Αγρίνιο μπροστά στο ΕΣ 288 U9 E  το 680 F της Rockwell Aero Commander.

AgrinioStories | Αρχείον Αγρινίου

1 thought on “Αεροδρόμιο πολεμικής αεροπορίας Αγρινίου (photo’s)

Comments are closed.