5 Δεκεμβρίου 2022

9 Οκτωβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

9 Οκτωβρίου: ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα
ως: Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

 

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων εορτάζεται στις 9 Οκτωβρίου. Η 9η Οκτωβρίου είναι η επέτειος της ίδρυσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (ΠΤΕ), η οποία ιδρύθηκε το 1874 στην Ελβετία. Από τότε, χώρες απ’όλο το κόσμο συμμετέχουν στις γιορτές για να τονίσουν την σημασία της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Πολλά πράγματα συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Τα ταχυδρομεία σε μερικές χώρες διεξάγουν ειδικές εκθέσεις γραμματοσήμων, υπάρχουν ημέρες ανοιχτής πρόσβασης σε ταχυδρομικά κέντρα και διεξάγονται εργαστήρια για τη ταχυδρομική ιστορία.

Η ΠΤΕ διοργανώνει ένα παγκόσμιο διαγωνισμό συγγραφής γραμμάτων για νέους.Η ΠΤΕ ήταν ο εκκινητής μιας παγκόσμιας επανάστασης στις επικοινωνίες, εισάγοντας τη δυνατότητα της διεθνούς αλληλογραφίας μεταξύ των λαών. Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων ξεκίνησε να εορτάζεται το 1969. Από τότε, χώρες απ’όλο το κόσμο συμμετέχουν στις γιορτές για να τονίσουν την σημασία της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Πολλά πράγματα συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Τα ταχυδρομεία σε μερικές χώρες διεξάγουν ειδικές εκθέσεις γραμματοσήμων, υπάρχουν ημέρες ανοιχτής πρόσβασης σε ταχυδρομικά κέντρα και διεξάγονται εργαστήρια για τη ταχυδρομική ιστορία. Η ΠΤΕ διοργανώνει ένα παγκόσμιο διαγωνισμό συγγραφής γραμμάτων για νέους.

Τα ταχυδρομικά συστήματα λειτουργούν εδώ και πολλούς αιώνες. Πριν από εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αλληλογραφούσαν μεταξύ τους. Τα γράμματα παραδίδονταν με τα πόδια ή από ειδικούς αγγελιοφόρους με τη βοήθεια αλόγων. Στον 17ο αιώνα άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα εθνικά ταχυδρομικά συστήματα. Αυτά ήταν πιο οργανωμένα και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο. Σταδιακά οι χώρες συμφώνησαν στην διεθνή ανταλλαγή μηνυμάτων. Στα τέλη του 19ου αιώνα είχε δημιουργηθεί μια διεθνής ταχυδρομική υπηρεσία αλλά ήταν αργή και περίπλοκη. Η δημιουργία της ΠΤΕ το 1874 άνοιξε το δρόμο για την αποτελεσματική ταχυδρομική υπηρεσία που υπάρχει σήμερα. Το 1948, η ΠΤΕ έγινε οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Το ταχυδρομικό δίκτυο παραμένει, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που γνωρίζει η αγορά παγκοσμίως, πυλώνας στρατηγικής και καινοτομίας, κινητήριος δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Σήμερα αριθμούν παγκοσμίως 192 Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, που συνθέτουν ένα δίκτυο με περισσότερα από 640.000 ταχυδρομεία και με ανθρώπινο δυναμικό πέντε εκατομμύρια εργαζομένων.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν ιδρυτικό μέλος του τεράστιου αυτού παγκόσμιου δικτύου και συνιστούν την μακροβιότερη Ελληνική Εταιρεία που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται αδιάκοπα από την ίδρυσή της, το 1828. Τα ΕΛΤΑ σήμερα λειτουργούν με 715 ταχυδρομικά καταστήματα και 720 ταχυδρομικά πρακτορεία και διαθέτουν στόλο 2.500 οχημάτων. Για τη διαβίβαση της αλληλογραφίας, ο στόλος οχημάτων πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια συνολικού μήκους 47.000 km, με τους 3.200 ταχυδρομικούς αστικών και αγροτικών περιοχών, να διανύουν καθημερινά περίπου 133.000 km για τη διανομή της αλληλογραφίας.


AgrinioStories