8 Απριλίου | Ζωγράφισε Ένα Πουλί (Draw a Bird Day)


...

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων

– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –

| Η 8η Απριλίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για το Φενγκ Σούι
Ζωγράφισε Ένα Πουλί (Draw a Bird Day) | Ημέρα του Έθνους των Ρομά


| Διεθνής Ημέρα για το Φενγκ Σούι

Η Διεθνής Ημέρα για το Φενγκ Σούι (International Feng Shui Awareness Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φενγκ Σούι (IFSA) που εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με την αρχαία κινεζική παραδοσιακή πρακτική του φενγκ σούι και τις σύγχρονες εφαρμογές του.

Το φενγκ σούι (άνεμος-νερό), γνωστό και ως κινεζική γεωμαντεία, είναι μία αρχαία παραδοσιακή πρακτική που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές δυνάμεις για να εναρμονίσει τα άτομα με το περιβάλλον. Η ιστορία του φενγκ σούι χρονολογείται από τους πολιτισμούς Γιανγκσάο και Χονγκσάν (5000 – 2900 π.Χ. κατά προσέγγιση).

Η βάση του φενγκ σούι είναι το «τσι» (qi), μία ζωτική δύναμη που αποτελεί μέρος κάθε ζωντανής οντότητας, σύμφωνα με τις παραδοσιακές κινεζικές πεποιθήσεις. Δεδομένου ότι το τσι περιγράφεται ως ζωτική ενέργεια, πιστεύεται ότι η ροή του επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας, την υγεία, τον πλούτο και την τύχη των ανθρώπων. Το φενγκ σούι είναι η πρακτική της διευθέτησης των χώρων με τέτοιο τρόπο, ώστε η ροή του τσι να είναι βέλτιστη (για παράδειγμα, το τσι δεν πρέπει να ρέει σε ευθείες γραμμές ή να εμποδίζεται απότομα).

Ιστορικά, το φενγκ σούι χρησιμοποιήθηκε για τον προσανατολισμό των τύμβων, των κατοικιών και άλλων σημαντικών κατασκευών. Οι επαγγελματίες του φενγκ σούι χρησιμοποιούσαν διάφορα όργανα και τεχνικές για να υπολογίσουν την τέλεια διάταξη των χώρων και των δομών. Η μαγνητική πυξίδα, η οποία θεωρείται μία από τις τέσσερις μεγάλες εφευρέσεις της αρχαίας Κίνας, εφευρέθηκε αρχικά ως συσκευή για το φενγκ σούι.

Η σύγχρονη μορφή του φενγκ σούι άρχισε να γίνεται δημοφιλής στη Δύση τη δεκαετία του 1970. Παρά το γεγονός ότι περιγράφεται ως ψευδοεπιστήμη, το φενγκ σούι έχει βρει εφαρμογές σε διάφορους τομείς, όπως η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός τοπίου, η διακόσμηση εσωτερικών χώρων και η εναλλακτική ιατρική. Οι άνθρωποι στρέφονται στο φενγκ σούι για να φέρουν αρμονία στη ζωή τους, επηρεάζοντας τη ροή του τσι στα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.

Το 2004, μια ομάδα ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών του φενγκ σούι συναντήθηκε για να ιδρύσει τη Διεθνή Ένωση Φενγκ Σούι (IFSA). Κύριος στόχος της είναι να προωθήσει την αναγνώριση και την εκτίμηση του φενγκ σούι σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και να φέρει σε επαφή επαγγελματίες και οργανισμούς του φενγκ σούι για την ανταλλαγή ιδεών και επαγγελματικών εμπειριών. Με έδρα τη Σιγκαπούρη, η IFSA έχει εθνικά παραρτήματα στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Μαυρίκιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ζωγράφισε Ένα Πουλί (Draw a Bird Day)

«Ζωγράφισε ένα πουλί» (Draw a Bird Day ή DABDay) είναι ο τίτλος μιας εικαστικής εκδήλωσης με παγκόσμιο χαρακτήρα, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ντόρι Κούπερ (1936-1946).

Το 1943 η επτάχρονη αγγλιδούλα Ντόρι Κούπερ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον θείο της, που ήταν τραυματίας πολέμου. Σε μια προσπάθεια να του ανεβάσει το ηθικό, του ζήτησε να της σχεδιάσει ένα πουλί. Αν και αρχικά ο θείος της ήταν απρόθυμος, αποφάσισε τελικά να κάνει το χατίρι της ανιψιάς του και σχεδίασε ένα κοκκινολαίμη, που τριγύριζε στο πρεβάζι του παραθύρου του.

Μόλις είδε το σχέδιο, η Ντόρι ξέσπασε σε γέλια από την εικαστική αδεξιότητα του θείου της, αλλά αποφάσισε να το κρεμάσει στον τοίχο του δωματίου της. Το ηθικό του τραυματισμένου άνδρα ανέβηκε κατακόρυφα από την αποδοχή και την εντιμότητα της ανιψιάς του. Η ιδέα άρεσε και σε άλλους νοσηλευόμενους και σύντομα οι τοίχοι του νοσοκομείου γέμισαν με σκίτσα πουλιών.
Τρία χρόνια αργότερα, η νεαρή κοπέλα έχασε τη ζωή της, όταν χτυπήθηκε από αυτοκίνητο.

Οι παλιοί της φίλοι στο νοσοκομείο (γιατροί, νοσοκόμες και νοσηλευόμενοι) δεν την ξέχασαν και κατά τη διάρκεια της κηδείας της το φέρετρό της ήταν γεμάτο από ζωγραφιές πουλιών. Έτσι αποφάσισαν κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων της, να σκιτσάρουν ένα πουλί και να το αφιερώνουν στη μνήμη της. Με τη διάδοση του Ίντερνετ, η εκδήλωση αυτή απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν το σχέδιό της στον ιστότοπο www.dabday.com.

 

Ημέρα του Έθνους των Ρομά

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8 Απριλίου) είναι μια μέρα κατά την οποία γιορτάζεται ο πολιτισμός των Ρομά και εγείρεται η ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ρομά. (Στη φωτογραφία η σημαία των ρομά)

Aνακηρύχθηκε επίσημα το 1990 στο Σέροκ της Πολωνίας, όπου η Διεθνής Ένωση Ρομά πραγματοποίησε το τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά, προς τιμήν της πρώτης μεγάλης διεθνούς συνάντησης των εκπροσώπων των ρομά, στις 7-12 Απριλίου 1971 στο Τσέσφηλντ κοντά στο Λονδίνο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πάπας John Paul II ζήτησε από τους πιστούς να φέρονται στους ρομά με συμπόνια και σεβασμό. Το 2004, ο Adam Ereli του State Department των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετώπιζαν οι ρομά και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενθαρρύνουν την ανοχή. Το 2006, η Maud de Boer-Buquicchio, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε στις ανησυχίες της για την άνοδο του Antiziganism και ενθάρρυνε τους πληθυσμούς ρομά που διέμεναν στην Ευρώπη να λάβουν δράση για να βελτιώσουν τις φτωχές συνθήκες διαβίωσής τους, που ήταν το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και ευρείας διάκρισης. Το 2009, η γραμματέας του κράτους των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον αναφέρθηκε στην δέσμευση των ΗΠΑ να προστατεύσουν και να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ρομά σε όλη την Ευρώπη.

Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

 

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *