8 Δεκεμβρίου 2022

7 Οκτωβρίου – Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

7 Οκτωβρίου: Ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα
ως: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης
για την Νευραλγία του Τριδύμου, Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος
Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία
Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου

Σήμερα Πέμπτη 7 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου, η οποία έχει οριστεί με την με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης “TnnME” (Trigeminal Neuralgia and Me).
Τι είναι η νευραλγία του τριδύμου; Η νευραλγία του τριδύμου είναι μια πολύ επώδυνη νόσος που “χτυπάει” ως επί το πλείστον τις γυναίκες και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ασθένεια “χτυπά” τη δεξιά πλευρά του προσώπου συχνότερα και όχι τόσο την αριστερή, ενώ όπως υπολογίζεται από την ασθένεια πάσχει ένας στους 15 με 20.000 ανθρώπους. Είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθητικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου.
Το τρίδυμο νεύρο είναι το πέμπτο κρανιακό νεύρο. Σύμφωνα με την ιατρική ορολογία, είναι μεικτό, που σημαίνει ότι νευρώνει αισθητικά το πιο μεγάλο μέρος του προσώπου και δίνει κινητική νεύρωση στους μασητήρες. Το τρίδυμο νεύρο χωρίζεται σε τρεις κλάδους: τον οφθαλμικό, τον άνω γναθιαίο και τον κάτω γναθιαίο.
Δεν είναι γνωστό από τι προκαλείται ακριβώς η νευραλγία τριδύμου, ωστόσο πιθανότερη αιτία θεωρείται η συμπίεση του νεύρου από κάποιο μείζον αγγείο με το οποίο “γειτονεύει”. Τις περισσότερες φορές είναι η άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία, αλλά ορισμένες φορές η οπίσθια άνω και κάτω παρεγκεφαλιδική καθώς και η σπονδυλική αρτηρία. Μπορεί να ευθύνονται επίσης παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία προκαλεί απομυελίνωση του τριδύμου ή κάποιος όγκος ο οποίος συμπιέζει το νεύρο. Η νευραλγία τριδύμου προκαλεί έντονο πόνο που μοιάζει σαν να σε διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα ή σαν “μαχαιριά” και ξεκινά αιφνίδια, χωρίς προειδοποίηση.
Οι κρίσεις μπορεί να έχουν διάρκεια από μερικά δευτερόλεπτα έως και αρκετά λεπτά, ενώ η πάθηση μπορεί να διαρκέσει από μέρες έως και ολόκληρους μήνες. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι κρίσεις επιδεινώνονται σε ένταση και συχνότητα.
Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για μια ασθένεια που δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες και όμως αφορά πολλούς ανθρώπους.

 

Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος

Η Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος (World Cotton Day) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη στις 30 Αυγούστου 2021 (Ψήφισμα 75/318) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία ανήκε σε τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής – Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Τσαντ – και υιοθετήθηκε αρχικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. To θέμα του φετινού εορτασμού (2022) είναι «Υφαίνοντας ένα καλύτερο μέλλον για το βαμβάκι».
Το βαμβάκι είναι η πρώτη ύλη για ένα από τα πιο συνηθισμένα υφάσματα. Είναι άνετο, υποαλλεργικό, υγιεινό και ανθεκτικό. Αντιπροσωπεύει όμως πολύ περισσότερα από ένα εμπόρευμα, καθώς συντηρεί παγκοσμίως 28,67 εκατομμύρια καλλιεργητές και ωφελεί πάνω από 100 εκατομμύρια οικογένειες σε 75 χώρες και στις 5 ηπείρους.
H μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα είναι η Κίνα, ακολουθούμενη από την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση του σχετικού καταλόγου και παράγει το 80% του βαμβακιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η καλλιέργεια και η χρήση του βαμβακιού χάνεται μέσα στο σκοτάδι της προϊστορίας. Οι αρχαιότερες ενδείξεις προέρχονται από την Ινδία. Σε ανασκαφές που έγιναν σε μια περιοχή κοντά στον ποταμό Ινδό βρέθηκαν υπολείμματα από υφάσματα και σχοινιά από βαμβάκι, που υπολογίστηκε ότι ανάγονται στο 3000 π.Χ. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το βαμβάκι βρίσκεται σ’ ένα πανάρχαιο θρησκευτικό βιβλίο των Ινδών, που γράφτηκε γύρω στο 1500 π.Χ.
Η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν άγνωστη στην αρχαία Ελλάδα. Αρκετοί συγγραφείς, όμως, αναφέρουν ότι το βαμβάκι αναπτυσσόταν στην Ινδία. Ο Ηρόδοτος κατά το 445 π.Χ. γράφει στην ιστορία του ότι «στην Ινδία φυτρώνουν άγρια δέντρα που παράγουν μαλλί πιο ωραίο και πιο εκλεκτό από το μαλλί των προβάτων. Από τα δέντρα αυτά οι Ινδοί εξασφαλίζουν τα ρούχα τους». Ο Ηρόδοτος αποκαλεί το βαμβάκι «είρια από ξύλου» και αναφέρει ότι οι Ινδοί ήταν ντυμένοι με «είματα από ξύλων πεποιημένα», δηλαδή με βαμβακερά υφάσματα.
Κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γύρω στο 325 π.Χ., ο ναύαρχος Κλέαρχος και ο στρατηγός Αριστόβουλος αναφέρουν στα ημερολόγιά τους το βαμβάκι ως μαλλί από δέντρα, ενώ λίγο αργότερα, το 306 π.Χ., ο Θεόφραστος δίνει μια λεπτομερή και πετυχημένη περιγραφή του βαμβακιού.
Για πρώτη φορά αναφέρεται η καλλιέργεια του βαμβακιού στην αρχαία Ελλάδα από τον Παυσανία κατά τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Κατά την εποχή εκείνη το βαμβάκι ήταν γνωστό με το όνομα βύσσος και ο Παυσανίας αναφέρει ότι «Η Ηλεία είναι αξιοθαύμαστη για… τη βύσσο, που αναπτύσσεται μόνο εδώ, και σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας» και ότι «… από αυτήν υφαίνουν μαντήλια για το κεφάλι (κεκρυφάλους) καθώς και φορέματα».
Το όνομα βαμβάκι αναφέρεται για πρώτη φορά στη νομοθεσία του Ιουστινιανού, φαίνεται δε να προέρχεται από τη λέξη βόμβυξ με την οποία ονόμαζαν το μετάξι, που είχε προέλευσή του την Ασία. Κατά την εποχή του Ιουστινιανού, γύρω στο 552 μ.Χ., η καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην Ελλάδα.

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία (World Day of Decent Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες και σχετίζεται με κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα.
Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Aξιοπρεπή Εργασία είναι:
Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή της χαμοσγελαστής φατσούλας (smiley). Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρα Χαμόγελου είναι: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». Τα άτομα ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν χαμόγελα για να δημιουργήσουν, έστω και για μια ημέρα, μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πλανήτη.
Το ιστορικό της γιορτής ξεκινά μια μέρα του 1963, όταν ο Χάρβεϊ Μπολ προσλήφθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία της Μασαχουσέτης «State Mutual Life Assurance Company» για φτιάξει ένα σύμβολο που θα ανέβαζε το ηθικό των υπαλλήλων της. Τού πήρε μόνο δέκα λεπτά για να σχεδιάσει ένα κίτρινο κύκλο με το χαμογελαστό προσωπάκι, που είναι γνωστό παγκοσμίως ως smiley. Για τις υπηρεσίες πληρώθηκε με το ποσό των 45 δολαρίων (350 δολάρια με σημερινές τιμές).
Το smiley γνώρισε μεγάλη επιτυχία τα κατοπινά χρόνια. Αποτυπώθηκε σε μπλουζάκια και πόστερ, ενώ ήταν πηγή έμπνευσης για το πασίγνωστο εμότικον των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Aπέφερε εκατομμύρια δολάρια , αλλά ο Μπολ έλαβε μόνο την αρχική αμοιβή του.
Η ευρεία χρήση του, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη του ίντερνετ, τού δημιούργησε την ιδέα να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου για να υπενθυμίσει στο ευρύ κοινό την αρχική έννοια του smiley και την πρόθεση του δημιουργού του.

 

Πηγή

AgrinioStories