5 Σεπτεμβρίου | Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες – Εξάλειψη Φτώχειας – Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Η 5η Σεπτεμβρίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Παγκόσμια Αλληλεγγύη για την Εξάλειψη της Φτώχειας
Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

Παγκόσμια Αλληλεγγύη για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Η φιλανθρωπία, όπως και οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία περιεκτικών και πιο ανθεκτικών κοινωνιών. Η φιλανθρωπία μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των ανθρωπιστικών κρίσεων, να συμπληρώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την προστασία των παιδιών. Βοηθά την πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπιάς σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Στην Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν ότι η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και διαστάσεις της, συμπεριλαμβανομένης της ακραίας φτώχειας, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ατζέντα ζητά επίσης ένα πνεύμα ενισχυμένης παγκόσμιας αλληλεγγύης, που θα επικεντρώνεται ιδίως στις ανάγκες των φτωχότερων και των πιο ευάλωτων. Αναγνωρίζει επίσης το ρόλο του ποικίλου ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνεται από πολύ μικρές επιχειρήσεις έως συνεταιρισμούς έως πολυεθνικές, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην εφαρμογή της νέας ατζέντας.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που ορίζονται στην Ατζέντα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έξι κρίσιμους τομείς: άνθρωποι, πλανήτης, ευημερία, ειρήνη και εταιρική σχέση. Έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή μας και τον πλανήτη μας, παρέχοντας το πλαίσιο που απαιτείται για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα επιτρέψουν σε όλους τους ανθρώπους να συμβάλουν στη βελτίωση του κόσμου μας.

Φόντο
Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ανθρώπων, ΜΚΟ και ενδιαφερόμενων μερών σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν άλλους μέσω εθελοντικών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.

Μητέρα Τερέζα της Καλκούτας

Η ημερομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για να τιμήσει την επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1979 «για το έργο που ανέλαβε στον αγώνα για να ξεπεραστεί η φτώχεια και η αγωνία, που επίσης αποτελούν απειλή για ειρήνη.”

Η Μητέρα Τερέζα, η διάσημη μοναχή και ιεραπόστολος, γεννήθηκε ως Agnes Gonxha Bojaxhiu το 1910. Το 1928 πήγε στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 έγινε Ινδός πολίτης και ίδρυσε το τάγμα των Ιεραπόστολων της Φιλανθρωπίας στην Κολκότα (Καλκούτα) το 1950, το οποίο έγινε γνωστό για το έργο του μεταξύ των φτωχών και των ετοιμοθάνατων σε αυτήν την πόλη.

Για περισσότερα από 45 χρόνια υπηρέτησε σε φτωχούς, άρρωστους, ορφανούς και ετοιμοθάνατους, ενώ καθοδηγούσε την επέκταση του Missionaries of Charity, πρώτα στην Ινδία και μετά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ξενώνων και σπιτιών για τους φτωχότερους και άστεγους. Το έργο της Μητέρας Τερέζας έχει αναγνωριστεί και αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Νόμπελ Ειρήνης. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών.

Σε αναγνώριση του ρόλου της φιλανθρωπίας στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και του ανθρώπινου πόνου εντός και μεταξύ των εθνών, καθώς και των προσπαθειών φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του έργου της Μητέρας Τερέζας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμά της A/ Η ΑΠΕ/67/105 όρισε την 5η Σεπτεμβρίου, επέτειο του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού καθιερώθηκε το 2015 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) και πραγματοποιείται έκτοτε κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφικές συνέπειες (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές, σεξουαλικές, οικονομικές και επαγγελματικές) που έχει για τους πάσχοντες η βλάβη του νωτιαίου μυελού.
Ο νωτιαίος μυελός είναι το τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος που περιέχεται στον νωτιαίο (σπονδυλικό) σωλήνα. Η κάκωση του νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από γεγονότα που είναι προβλέψιμα (ατυχήματα, πτώσεις, αθλήματα, καταδύσεις κ.ά.). Όταν συμβούν, η αναπηρία που προκαλείται αλλάζει το άτομο και τον κόσμο γύρω του.
Η ΚΝΜ είναι μία ιατρικώς πολύπλοκη κατάσταση που διαταράσσει τη ζωή. Από ιστορικής πλευράς, έχει συσχετιστεί με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ωστόσο, σήμερα, σε χώρες με υψηλά εισοδήματα η ΚΝΜ μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο ως το τέλος μιας αξιόλογης ή παραγωγικής ζωής και περισσότερο ως μία προσωπική και κοινωνική πρόκληση που μπορεί να ξεπεραστεί με επιτυχία.
Σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα η κατάσταση είναι διαφορετική. Η τραυματική KNM συχνά παραμένει μια καταληκτική κατάσταση. Τα περισσότερα άτομα με ΚΝΜ πεθαίνουν μετά από λίγα χρόνια μετά την κάκωση. Σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα και σε αρκετές με μεσαία εισοδήματα, η διαθεσιμότητα ποιοτικών βοηθητικών μέσων, όπως αναπηρικά αμαξίδια είναι πολύ περιορισμένη, οι υπηρεσίες ιατρικής και αποκατάστασης είναι ελάχιστες, και οι ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους τους τομείς της προσωπικής και κοινωνικής ζωής είναι περιορισμένες. Εν κατακλείδι, η φτώχεια κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη για τα άτομα με ΚΝΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *