10 Δεκεμβρίου 2022

5 Οκτωβρίου – Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

5 Οκτωβρίου: ορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα
ως: Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας,
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Πορνείας είναι αξιοσημείωτο γεγονός οι αργοί ρυθμοί εάν όχι εξάλειψης του φαινομένου αυτού αλλά και ο περιορισμός του Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2002 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας (Ιnternational Day of No Prοstitution), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Φιλιππίνες, για την καταπολέμηση της βιομηχανίας του σεξ. Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας, εκτός της πoρνείας, περιλαμβάνει δράσεις κατά της πoρνογραφίας, του τηλεφωνικού σεξ, του κυβερνoσέξ, του τράφικινγκ, του επαγγελματικού στριπτίζ, του ερωτικoύ μασάζ, του σεξoτουρισμού και των ερωτικών αγγελιών στο διαδίκτυο και τον Τύπο.
Η Sandra Coney, μέσα από την παρουσία της στο συνέδριο της αυστραλιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της εμπορίας γυναικών( CATW ) στη Μελβούρνη σηματοδότησε την πρώτη Διεθνή Ημέρα της Απαγορεύσεως της Πορνείας. Η CATW είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που αντιτίθεται σε όλες τις μορφές πορνείας και εμπορίας γυναικών, κοριτσιών και αγοριών και έχει συμβουλευτική ιδιότητα στα Ηνωμένα Έθνη. Στο -μάλλον- ασύμβατο περιβάλλον ενός παρεκκλησίου αφιερωμένου στους νεκρούς ήρωες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ετερόκλητη ομάδα γυναικών από την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου για να σηματοδοτήσουν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Απαγόρευσης της Πορνείας.
Κατόπιν αυτού του περιστατικού στην Μελβούρνη παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως η Νιγηρία, η Μανίλα, η Αϊόβα, το Σικάγο, η Αλάσκα και η Ρωσία. Στη Μελβούρνη, όμως η αρχική εκδήλωση πήρε αργότερα τη μορφή ενός επίσημου συνεδρίου, που περιελάμβανε έγγραφα από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές καταπιανόμενοι με πλήθος παρεμφερή θεμάτων.
Από την πορνογραφία στη διαφήμιση, τις ταχυδρομικές παραγγελίες νυφών από τις Φιλλιπίνες μέχρι τη νομιμοποίηση και την αποποινικοποίηση της πορνείας. Οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν κυρίως από παραδοσιακές γυναικείες ομάδες όπως το «Catholic Womens League» αλλά και από κέντρα περίθαλψης γυναικών στην Αυστραλία.
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 με 800.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα του «trafficking». Από αυτούς, το 80% των θυμάτων πρόκειται για γυναίκες ενώ μέχρι και το 50% των γυναικών αυτών είναι ανήλικες. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, 9 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται στην πορνεία προσπαθούν να ξεφύγουν καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ εκεί από επιλογή τους. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό το καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Κάνοντας ένα γρήγορα πέρασμα στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει κάποιος την ύπαρξη ενός αξιοθεώρητου αριθμού ημερών που αφορούν την βία κατά της γυναίκας ( «Διεθνής Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», «Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού», «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας» ), παρ’όλα αυτά από το καλοκαίρι είμαστε παρατηρητές ενός μεγάλου αριθμού γυναικοκτονίων. Ίσως, οι ημερομηνίες αυτές είναι ακόμα μία μέρα στο ημερολόγιο και δεν συνοδεύονται από τις κατάλληλες ενέργειες ανάπτυξης σωστής παιδείας . Ενέργειες που αφορούν τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ενέργειες του καθενός από εμάς για εμάς.

 

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών[1], που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η Σύσταση υπογραμμίζει τα πρότυπα σχετικά με την πολιτική των εκπαιδευτικών, την πρόσληψη και την κατάρτιση καθώς και την δια βίου εκπαίδευσή τους, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στοχεύει στο να επικεντρωθεί “στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου” και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, η UNESCO και ο Διεθνής Οργανισμός Εκπαίδευσης διεξάγουν μια εκστρατεία κάθε χρόνο ώστε να προσφέρουν στον κόσμο μια καλύτερη γνώση για τους εκπαιδευτικούς και για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των μαθητών και της κοινωνίας. Συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα όπως τα μέσα ενημέρωσης ώστε να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σκοπό. Η εκστρατεία αυτή επικεντρώνεται σε διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το “Empowering Teachers” είναι το θέμα του 2017. Εκείνη την χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιόρτασε την 20η επέτειο από τη Σύσταση της UNESCO σχετικά με την κατάσταση του διδακτικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας στο προσκήνιο την κατάσταση των εκπαιδευτικών στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συχνά είναι παραμελημένη.
Το 2018 η UNESCO υιοθέτησε την θεματική: “The right to education means the right to a qualified teacher”. Γιόρτασε την 70η επέτειο της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) και αποτελεί υπενθύμιση ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.
Η UNESCO δηλώνει ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν στον εορτασμό αυτού του επαγγέλματος, μέσω της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα διδασκαλίας και μέσω της διαβεβαίωσης ότι ο σεβασμός προς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μέρος της φυσικής τάξης πραγμάτων. Τα σχολεία και οι μαθητές για παράδειγμα, προετοιμάζουν μια εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών για αυτή τη μέρα. Περισσότερες από 100 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και κάθε χώρα έχει τις δικές της εκδηλώσεις όπως στην περίπτωση της Ινδίας, η οποία γιορτάζει την Ημέρα των Εκπαιδευτικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης
και Ενημέρωσης για τη Μηνιγγίτιδα

Η 5η Οκτωβρίου έχει οριστεί σε Παγκόσμιο επίπεδο ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη μηνιγγίτιδα με σκοπό να ενώσουμε τις φωνές μας στην προσπάθεια εξάλειψης της σοβαρής αυτής λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους παρακάτω στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Global Road Map to Defeat Meningitis by 2030).
Οι στόχοι είναι: Εξάλειψη των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας – Μείωση των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό κατά 50% – Μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά 70% – Μείωση των περιπτώσεων αναπηρίας από την μηνιγγίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που νόσησαν από μηνιγγίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας
Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα. Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας (<5 ετών), οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες. Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και αναζητήστε άμεσα ιατρική αντιμετώπιση.
Η έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία του ατόμου και την αποτροπή επιπλοκών.
Ακολουθείστε τις συστάσεις εμβολιασμού έναντι της μηνιγγίτιδας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 


AgrinioStories