5 Οκτωβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες


.

| Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
που απαιτούν ευαισθητοποίηση και συντονισμένη δράση |


Η 5η Οκτωβρίου ορίστηκε ως:

Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας | Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηνιγγίτιδα
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων
Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών | Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας

Η 5η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας, από το 2002, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), αναλύοντας την πορνεία και το trafficking με την οπτική του φύλου, το αντιμετωπίζει ως μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων.

Χιλιάδες είναι οι γυναίκες και τα παιδιά που, κάθε χρόνο, αναγκάζονται και εξωθούνται στην πορνεία. Οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, όχι μόνο δεν την επιλέγουν, αλλά προσπαθούν απελπισμένα να την εγκαταλείψουν. Τα περισσότερα θύματα υπόκεινται σε βιασμό, σωματική κακοποίηση και σοβαρά προβλήματα υγείας.Πρόκειται για δουλεία, που πλήττει τα θύματα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, γιατί διαμορφώνει αντιλήψεις εμπορευματοποίησης των ανθρώπινων σχέσεων. Διότι, η γυναίκα, μέσα από το κοινωνικό φαινόμενο της πορνείας και του trafficking, αντιμετωπίζεται ως «πράγμα», το οποίο μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, αποτελεί τη σύγχρονη και πιο αποκρουστική μορφή του δουλεμπορίου. Η πορνεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματική επιλογή, αλλά ως βία ανθρώπου προς άνθρωπο. Διότι, επιλογή διαθέτει μια γυναίκα, όταν έχει πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες. Όταν όμως οι ευκαιρίες δεν είναι στη διάθεση της, τότε δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια απόφαση. Έτσι, η πορνεία δεν είναι παρά ένα σύστημα, ένα μέρος μιας επικερδούς επιχείρησης, τροφοδοτούμενης από τη ζήτηση για γυναικεία σώματα.

Η χρήση των πορνικών υπηρεσιών από τους άντρες πελάτες, ισοδυναμεί με συνέργεια σε ένα έγκλημα, που μάλιστα συντελείται με την ανοχή της κοινωνίας μας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το πρόβλημα της πορνείας και του trafficking συνδέονται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, με τις σχέσεις των δύο φύλων και με την κρίση στις σεξουαλικές σχέσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή της στο θέμα της πορνείας και την ανάγκη καταπολέμησής της, με (την από 24/4/2017) απόφαση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, η ΓΓΙΦ προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), αποτελούμενη από 21 μέλη, για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας.

Η εργασίες της ΟΔΕ σήμερα είναι σε εξέλιξη. Εξετάζονται τα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα του σκανδιναβικού μοντέλου αντιμετώπισης της πορνείας, οι εγχώριες μελέτες, το υφιστάμενο εγχώριο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, καθώς και νομοθετικές αλλαγές του υφιστάμενου πλαισίου. Το πόρισμα της Επιτροπής θα μπει σε δημόσιο διάλογο.

Επιπλέον, η ΓΓΙΦ, μελετώντας και αποτυπώνοντας καλές πρακτικές και μοντέλα αντιμετώπισης του φαινομένου σε άλλες χώρες, όπως τη Σουηδία, στοχεύει στο να καταλήξει και η χώρα μας σε πολιτικές πάταξης του φαινομένου, ακόμα και τιμωρίας του πελάτη.

Τέλος, επιδιώκει έμπρακτα την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της βίας, τη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων (trafficking) και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων, αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη, ουσιαστική, υποστήριξη των θυμάτων.

 

Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηνιγγίτιδα

Η 5η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Μηνιγγίτιδα (World Meningitis Day), με πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας των Οργανώσεων για τη Μηνιγγίτιδα (CoMO), μιας διεθνούς οργάνωσης που συσπειρώνει επαγγελματίες της υγείας, ασθενείς και αποθεραπευθέντες από τη μηνιγγιτίδα και στοχεύει μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης στη μείωση των περιστατικών της σοβαρής αυτής λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους παρακάτω στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

  • Εξάλειψη των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
  • Μείωση των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό κατά 50%.
  • Μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά 70%.
  • Μείωση των περιπτώσεων αναπηρίας από την μηνιγγίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που νόσησαν από μηνιγγίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα. Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας (<5 ετών), οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες. Η έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία του ατόμου και την αποτροπή επιπλοκών.

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

H Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων γιορτάζεται κάθε Οκτώβριο (5 Οκτωβρίου 2024) με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι απελπιστική. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (2005), που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 5,4 , τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 33,7 , στην Αυστρία 23,8 , στο Βέλγιο 21,7 , στη Γερμανία 12,2 , στη Σουηδία 11 και στην Ελβετία 10,4.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.

 

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών, γνωστή επίσης ως Διεθνής Ημέρα Εκπαιδευτικών, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το τιμώντας την ελεύθερη διδασκαλία η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η Σύσταση υπογραμμίζει τα πρότυπα σχετικά με την πολιτική των εκπαιδευτικών, την πρόσληψη και την κατάρτιση καθώς και την δια βίου εκπαίδευσή τους, την απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών στοχεύει στο να επικεντρωθεί “στην εκτίμηση, την αξιολόγηση και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών του κόσμου” και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν ζητήματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, η UNESCO και ο Διεθνής Οργανισμός Εκπαίδευσης διεξάγουν μια εκστρατεία κάθε χρόνο ώστε να προσφέρουν στον κόσμο μια καλύτερη γνώση για τους εκπαιδευτικούς και για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των μαθητών και της κοινωνίας. Συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα όπως τα μέσα ενημέρωσης ώστε να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σκοπό. Η εκστρατεία αυτή επικεντρώνεται σε διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, το “Empowering Teachers” είναι το θέμα του 2017. Εκείνη την χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιόρτασε την 20η επέτειο από τη Σύσταση της UNESCO σχετικά με την κατάσταση του διδακτικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φέρνοντας στο προσκήνιο την κατάσταση των εκπαιδευτικών στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συχνά είναι παραμελημένη.

Το 2018 η UNESCO υιοθέτησε την θεματική: “The right to education means the right to a qualified teacher”. Γιόρτασε την 70η επέτειο της Διεθνούς Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1948) και αποτελεί υπενθύμιση ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς.

Η UNESCO δηλώνει ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν στον εορτασμό αυτού του επαγγέλματος, μέσω της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα διδασκαλίας και μέσω της διαβεβαίωσης ότι ο σεβασμός προς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί μέρος της φυσικής τάξης πραγμάτων. Τα σχολεία και οι μαθητές για παράδειγμα, προετοιμάζουν μια εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών για αυτή τη μέρα. Περισσότερες από 100 χώρες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών και κάθε χώρα έχει τις δικές της εκδηλώσεις όπως στην περίπτωση της Ινδίας, η οποία γιορτάζει την Ημέρα των Εκπαιδευτικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

 

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών

Κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της μ.κ.ο. Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον.

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (εταίρος της Birdlife International) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων το διάστημα αυτό, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Περιλαμβάνουν εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιγνίδια και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να ζήσουν συναρπαστικές στιγμές κοντά στη φύση.

Τα πτηνά, με περισσότερα από 11.000 διαφορετικά είδη, παρουσιάζουν μία εξαιρετική ποικιλία, που κυμαίνεται από κολίμπρια μέχρι στρουθοκαμήλους και από πιγκουίνους έως αετούς. Κάθε είδος είναι μοναδικό, στην εμφάνιση και τις συνήθειές του. Κάποια είδη ζουν σε τεράστιους αριθμούς και άλλα αντιπροσωπεύονται από μόνο λίγα άτομα. Ορισμένα είναι σχετικά «στάσιμα», με τα άτομα να ξοδεύουν ολόκληρη τη ζωή τους σε μια έκταση μερικών εκταρίων, ενώ άλλα εκτελούν έκτακτες ετήσιες μεταναστεύσεις, καλύπτοντας κυριολεκτικά το ήμισυ του κόσμου.

Όπως σημειώνει η ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife International, τα πτηνά παρέχουν μια ευρεία ποικιλία υπηρεσιών οικοσυστήματος. Μόνο στις ΗΠΑ, ο ρόλος που διαδραματίζουν στον έλεγχο των πληθυσμών των εντόμων στις εμπορικά πολύτιμες καλλιέργειες εκτιμάται ότι αξίζει εκατομμύρια δολάρια. Τα πτηνά παρέχουν επίσης βασικά πλεονεκτήματα ως επικονιαστές και διασκορπιστές σπόρων.

Κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, και σε όλες τις κουλτούρες, οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει έναν στενό δεσμό με τα πουλιά. Η πανταχού παρούσα ζωή, η συμπεριφορά, το χρώμα και το τραγούδι τους τα έχουν καταστήσει ένα σταθερό χαρακτηριστικό της τέχνης και της μουσικής. Παρόλα αυτά, ή ίσως εξαιτίας ενός ολοένα και πιο αστικού, τεχνολογικά καθοδηγούμενου κόσμου, η γοητεία και η αγάπη για τα πουλιά συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα, πάνω από 80 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ παρακολουθούν ή ταΐζουν πτηνά, ενώ σχεδόν ένα στα τρία άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν το ίδιο. Η παρακολούθηση των πτηνών είναι τώρα μεγάλη επιχείρηση και σημαντική πηγή εισοδήματος σε πολλές περιοχές.

Η παρακολούθηση των πτηνών είναι πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή χόμπι του κόσμου και η επιρροή του συνεχίζει να αυξάνεται. Περίπου 60 εκατ. Αμερικανοί, σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού των ΗΠΑ ασχολούνται με την παρατήρηση πτηνών. Περίπου 20% περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ ταΐζουν τα πουλιά στους κήπους τους από ό, τι πηγαίνουν για κυνήγι ή για ψάρεμα, ενώ στον Καναδά οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο παρακολουθώντας πτηνά από ό,τι με την κηπουρική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 23% των ανθρώπων παρακολουθούν πτηνά για ψυχαγωγία και περισσότερα από 8 εκατ. συμμετέχουν στην εκδήλωση Big Birdwatch του RSPB κάθε χρόνο. Η παρακολούθηση των πτηνών δεν είναι δημοφιλής μόνο στις δυτικές χώρες. Στην Κίνα, όσοι ακολουθούν αυτό το χόμπι πιστεύεται ότι πληθαίνουν κατά 40% κάθε χρόνο.

Η παρακολούθηση των πτηνών είναι εξαιρετικά σημαντική από οικονομική άποψη, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο τομέα οικοτουρισμού. Μόνο στις ΗΠΑ, η παρατήρηση πουλιών συμβάλλει με περίπου 36 δισ. δολάρια στην εθνική οικονομία ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 20- 40% όλων των τουριστών αναψυχής ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση της άγριας ζωής. Συνολικά, τα εθνικά πάρκα και τα φυσικά καταφύγια του πλανήτη δέχονται περίπου 8 δισ. επισκέψεις τον χρόνο, με ετήσια έσοδα περίπου 600 δισ. δολαρίων.

Γνωρίζουμε περισσότερα για τα πουλιά από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη συγκρίσιμη ομάδα οργανισμών. Επειδή είναι τόσο γνωστά και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και σχεδόν σε όλα τα ενδιαιτήματα, τα πουλιά χρησιμεύουν ως μοναδικά βαρόμετρα για περιβαλλοντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την BirdLife International, είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός μαζικού γεγονότος εξαφάνισης, του έκτου τέτοιου επεισοδίου στην ιστορία 4,5 δισ. ετών του πλανήτη και του πρώτου που οδηγείται από τις ενέργειες ενός μόνο είδους: Του ανθρώπου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα είδη εξαφανίζονται με ρυθμό 100 έως 10.000 φορές ταχύτερα από τον φυσικό ρυθμό, με ίσως δεκάδες είδη να εξαφανίζονται καθημερινά, αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την πραγματική έκταση της κρίσης.

Βάσει στοιχείων του 2017, 1.469 είδη πτηνών (13% του συνόλου ή ένα στα οκτώ) απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως. Επιπλέον 1.017 είδη βρίσκονται κοντά στο να θεωρηθούν απειλούμενα. Ως εκ τούτου, συνολικά 2.486 είδη, ή ένα πέμπτο όλων των πτηνών του κόσμου έχουν ανάγκη προστασίας.

Οι απειλές που οδηγούν στην κρίση της εξαφάνισης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά κυρίως προέρχονται από τους ανθρώπους. Τα περισσότερα είδη επηρεάζονται από πολλαπλές απειλές, ενώ πολλές από αυτές αλληλοσυνδέονται λειτουργώντας αθροιστικά. Για παράδειγμα, η εκκαθάριση γης για τη γεωργία συχνά ακολουθείται από αποδάσωση ή αποστράγγιση υγροτόπων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή του κλίματος επιδεινώνει την απειλή που θέτει η ελονοσία των πτηνών, επεκτείνοντας τα όρια της περιοχής που χρησιμοποιούν ως οικότοπο τα κουνούπια που μεταδίδουν την ελονοσία. Μεταξύ των κυριότερων απειλών που αντιμετωπίζουν τα απειλούμενα είδη είναι:

    • Η γεωργική επέκταση και η εντατικοποίηση, η οποία επηρεάζει 1.091 απειλούμενα παγκοσμίως πτηνά (74%).
    • Διεισδυτικά ξένα είδη, τα οποία απειλούν 578 είδη (39%).
    • Το κυνήγι και το ψάρεμα που θέτουν σε κίνδυνο 517 (35%) είδη.
    • Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει μια αναδυόμενη και όλο και πιο σοβαρή απειλή -που σήμερα πλήττει 33% των παγκοσμίως απειλούμενων ειδών- και που συχνά επιδεινώνει τις υπάρχουσες απειλές.

Σημειώνεται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ειδών πουλιών βρίσκονται στα δάση, κυρίως στις τροπικές περιοχές, και πολλά δεν μπορούν να ζήσουν πουθενά αλλού. Ωστόσο, περισσότερα από 70 εκατ. στρέμματα δασών ή περίπου 10 δισ. δένδρα καταστρέφονται κάθε χρόνο, λόγω της παγκόσμιας ζήτησης ξυλείας, χαρτιού και γης για αγροτικές καλλιέργειες και βιοκαύσιμα. Πολλά από αυτά που παραμένουν υπόκεινται σε μη βιώσιμες και παράνομες δασικές πρακτικέ

 

Πηγή