.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
Η 5η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού | Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD)
Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού
Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο εθελοντισμός είναι μια αληθινή κατάθεση ψυχής που εμπεριέχει αγάπη, ανθρωπιά, τρυφερότητα και στοργή και σίγουρα αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ενσυναίσθησης. Η κουλτούρα του υπάρχει σε διαφορετικές μορφές σε κάθε κοινωνία διαχρονικά από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Οι αξίες
Η εθελοντική πράξη μέσω της οποίας οι άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνίες και αγγίζει τις ζωές των ατόμων σε όλα τα επίπεδα. Σε μία κοινωνία που το ατομικό συμφέρον επικρατεί επί του συλλογικού και το προσωπικό όφελος κυριαρχεί επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται να ανατρέψει αυτό το status και να προσδώσει στον ατομικισμό τη συλλογική και κοινωνική του διάσταση, να δώσει νόημα και περιεχόμενο στις ανθρώπινες αξίες όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Σκοποί, μορφές και στόχοι
Στον σύγχρονο κόσμο, οι σκοποί του εθελοντισμού είναι πιο ευδιάκριτοι από ποτέ, καθώς ο εθελοντισμός έχει πάρει εξειδικευμένες μορφές με διακριτές ομάδες δράσης. ’Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν ξεχωριστοί κλάδοι που καθένας επικεντρώνεται σε ένα αποκλειστικό και κυρίαρχο στόχο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας. Πολλά και μη μετρήσιμα τα παραδείγματα με πιο διαδεδομένα:
Την ενίσχυση τη οικολογικής συνείδησης με διάφορες ενέργειες (δεντροφύτευση, αναδάσωση, ανακύκλωση κ.α.), που ωθεί τον κόσμο να στραφεί προς τη φύση και να βοηθήσει στην προστασία και εξέλιξη του περιβάλλοντος.
Την αιμοδοσία και δωρεά οργάνων και σώματος που αφορά τη πρόνοια για ασθενείς και Α.Μ.Ε.Α.
Την φιλοζωία, που οι δράσεις της έχουν πολλές εξειδικεύσεις ανάλογα την προστατευόμενη περιοχή, το είδος των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Την φροντίδα ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδία, οι υπερήλικες, οι άστεγοι, οι εξαρτημένοι και οι χρόνια ασθενείς.
Αλλά και διάφορες αθλητικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, τοπικές, εκπαιδευτικές, κοινοτικές, καλλιτεχνικές, ακόμα και θρησκευτικές δράσεις που υποκινούνται μόνο από αλτρουιστικά αισθήματα και βοηθούν το κοινωνικό σύνολο
Τα κίνητρα και τα «κέρδη» ενός εθελοντή
Πολυάριθμες ψυχολογικές και κοινωνιολογικές έρευνες σε όλο τον πλανήτη έχουν δείξει ότι η συστηματική ενασχόληση με τον κοινωνικό εθελοντισμό βοηθά όχι μόνο αυτούς που δέχονται βοήθεια, αλλά και αυτούς που την προσφέρουν, καθώς αποτελεί μία βασική έκφραση των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη των ατόμων να συμμετέχουν και να είναι σημαντικοί για τους συνανθρώπους τους.
Επιπλέον, η εθελοντική απασχόληση προσφέρει εμπειρίες, νέες δεξιότητες, αποφόρτιση από την καθημερινότητα, εξόδους διαφυγής από προσωπικά προβλήματα κι όλα αυτά χωρίς οικονομικό κόστος. Ταυτόχρονα δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες για νέες γνωριμίες. Το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των εθελοντών είναι καθοριστικό για την εξέλιξή τους. Η εθελοντική δράση αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο για μακροχρόνια ανέργους που στις δομές του εθελοντισμού θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να εκτονωθούν, αλλά να προβάλουν την δουλειά τους. Ασφαλώς παίζει καθοριστικό ρόλο η σωστή επιλογή του εθελοντικού φορέα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο.
Όλους, μας ενώνει η κοινή ανάγκη να προσφέρουμε σε κάποιον συνάνθρωπό μας ή σε μια ομάδα ανθρώπων ή σε ένα ίδρυμα και ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος μέσω του οποίου αυτό επιτυγχάνεται.
Η κοινωνική ανάγκη
Είναι επιτακτική ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για δράση αλληλεγγύη και συμμετοχή του κάθε πολίτη στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων με μία μορφή συμμετοχής στα κοινά μέσω εθελοντικής δράσης σε διάφορους τομείς πέρα από τις παραδοσιακές ενέργειες φιλανθρωπίας. Με τη συμμετοχή μας σε εθελοντικές δραστηριότητες ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος συμβάλλουμε στη κοινωνική ανάπτυξη, τη κοινωνική συνοχή στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια σε μία μεγαλύτερη συμμετοχή μέσα στη κοινωνία. Τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις εθελοντισμού.
Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, με σκοπό να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και όχι μόνο. Υπάρχουν περίπου 10.000 δράσεις εθελοντισμού που μας καλούν να κάνουμε restart στην υγεία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, ας επιλέξουμε κάποια απ’ όλες, αρκεί να έχουμε καταλήξει στο είδος της εθελοντικής δράσης που επιθυμούμε να ασχοληθούμε.
Ο εθελοντισμός βρίσκεται μέσα μας, ας ψάξουμε να τον βρούμε και να κάνουμε κι εμείς κάτι καλύτερο. Να ασχοληθούμε και να πούμε «Είμαι μέσα!».
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD)
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου ως μέσο για να επικεντρωθεί η προσοχή στη σημασία του υγιούς εδάφους και να υποστηριχθεί η αειφόρος διαχείριση των εδαφικών πόρων.
Μια διεθνής ημέρα για τον εορτασμό του εδάφους προτάθηκε από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) το 2002. Υπό την ηγεσία του Βασιλείου της Ταϊλάνδης και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Έδαφος, ο FAO υποστήριξε την επίσημη ίδρυση του WSD ως παγκόσμιας πλατφόρμας ευαισθητοποίησης.
Η Διάσκεψη του FAO ενέκρινε ομόφωνα την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους τον Ιούνιο του 2013 και ζήτησε την επίσημη έγκρισή της στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε ορίζοντας την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως την πρώτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους.
Η επιβίωση του πλανήτη μας εξαρτάται από τον πολύτιμο δεσμό με το έδαφος. Πάνω από το 95 τοις εκατό της τροφής μας προέρχεται από εδάφη. Επιπλέον, παρέχουν 15 από τα 18 φυσικά χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τα φυτά.
Ωστόσο, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα εδάφη μας υποβαθμίζονται. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διείσδυση και τη διαθεσιμότητα νερού για όλες τις μορφές ζωής και μειώνοντας το επίπεδο βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα.
Πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους, όπως ελάχιστη άροση, αμειψισπορά, προσθήκη οργανικής ύλης και κάλυψη καλλιέργειας, βελτίωση της υγείας του εδάφους, μείωση της διάβρωσης και της ρύπανσης και ενίσχυση της διείσδυσης και αποθήκευσης νερού. Αυτές οι πρακτικές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση άνθρακα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2024 (WSD) καμπάνια, με θέμα Φροντίδα για τα εδάφη: μέτρηση, παρακολούθηση, διαχείριση υπογραμμίζει τη σημασία των ακριβών δεδομένων και πληροφοριών για το έδαφος για την κατανόηση των χαρακτηριστικών του εδάφους και την υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους για την επισιτιστική ασφάλεια.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Εδαφολογικών Γιατρών είναι μια πρωτοβουλία κατάρτισης από αγρότη σε αγρότη που στοχεύει στην οικοδόμηση της ικανότητας των αγροτών στη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους, υποστηρίζοντας παράλληλα τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς στην αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτικών τους κοινοτήτων. Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα υποστηρίζει αγρότες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, σχεδιαστές ανάπτυξης, εργαζόμενους στη γεωργική επέκταση, ΜΚΟ, ιδιωτικούς τομείς και οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία/ενδιαφερόμενο φορέα που ενδιαφέρεται να μεταδώσει τη σημασία του εδάφους ως ζωτικής σημασίας πόρο.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/