20 Μαρτίου 2023

4 Μαρτίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 4η Μαρτίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας,
Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.

Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

Σύμφωνα με την WOF, το 2014 το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο και το 13% παχύσαρκο, ενώ η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Ωστόσο, πιο ανησυχητική είναι η παχυσαρκία των παιδιών, η οποία επίσης βαίνει αυξανόμενη.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε το 2003 από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως 20,7%.

Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια

Οι Έλληνες τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, παρά τα αυξημένα ποσοστά της στη χώρα, και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο λύνεται με δίαιτα. Επιπλέον, σε έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους, σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία, κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, καθώς και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά. Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους.

Παχυσαρκία και Covid-19

Η στενή σχέση μεταξύ του COVID-19 και της παχυσαρκίας αποτελεί για τον Διεθνή Οργανισμό Παχυσαρκίας μια ευκαιρία για άμεση συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μία πρόσκληση για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον. Τα μέτρα που ελήφθησαν διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας οδήγησαν σε αλλαγές στη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, καθώς και σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ).

Σύμφωνα με την ΕΙΕΠ, η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19. Τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ του Covid-19 και της υποκείμενης πανδημίας παχυσαρκίας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.

Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η μηχανική είχε πάντα ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία. Η διασφάλιση ότι οι μελλοντικές γενιές μηχανικών και επιστημόνων θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν λύσεις για τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις, η γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ ανακήρυξε την 4η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Μηχανικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κατά την 40η σύνοδό της τον Νοέμβριο του 2019, με στόχο να αναδείξει τον ρόλο της μηχανικής στη σύγχρονη ζωή, που είναι απαραίτητη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στην Αφρική και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη. Η πρόταση ανήκε στη Παγκόσμια Ομοσπονδία των Οργανώσεων Μηχανικών (World Federation of Engineering Organizations-WFEO).

Παρά τη σημασία της μηχανικής για τη ζωή και το μέλλον της ανθρωπότητας, οι γυναίκες ιστορικά υποεκπροσωπούνται στους τομείς της μηχανικής, αποτελώντας συνήθως μόνο το 10–20% του δυναμικού των μηχανικών. Ακόμη και σε χώρες όπου ο αριθμός των γυναικών που φοιτούν σε τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει αυξηθεί σημαντικά, αυτή η τάση δεν αντανακλάται στην αγορά εργασίας, καθώς πάρα πολλές απόφοιτες δεν ακολουθούν το επάγγελμα του μηχανικού. Τα εμπόδια συνδέονται συχνά με τα επίμονα στερεότυπα του φύλου σε αυτόν τον τομέα, ανεπαρκείς πολιτικές ή εκπαιδευτικά περιβάλλοντα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες τους.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ δίνει υψηλή προτεραιότητα σε δραστηριότητες που προάγουν τη μηχανική ως επάγγελμα, καθώς και σε εκείνες τις δραστηριότητες που καταδεικνύουν τη σημασία της μελέτης της επιστήμης από τους νέους, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών.

 

Πηγή

AgrinioStories