10 Δεκεμβρίου 2022

3 Οκτωβρίου – Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

3 Οκτωβρίου – Χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα
ως: Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ,
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας
και Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι ο Κύπριος συνδικαλιστής (ΠΕΟ) και πολιτικός (ΑΚΕΛ) Πάμπης Κυρίτσης. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Κατάθλιψη (European Depression Day) λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κατάθλιψη (European Depression Association, EDA), μιας συμμαχίας που ιδρύθηκε το 2004 και περιλαμβάνει στους κόλπους της οργανώσεις ασθενών, ερευνητών και επαγγελματιών της υγείας από 19 χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Η ημέρα έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντίληψη του κοινού για την ασθένεια και τη φροντίδα της.
Η κατάθλιψη είναι κατάσταση έντονης θλίψης και μελαγχολίας του ανθρώπου, η οποία συνήθως ακολουθεί ένα δυσάρεστο γι’ αυτόν γεγονός (π.χ. ερωτική απογοήτευση, απώλεια αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, απόλυση από εργασία). Στην ψυχιατρική επιστήμη συχνά ταυτίζεται με την Κλινική Κατάθλιψη, ψυχική νόσο με συμπτώματα που κατά κανόνα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε διαταράσσουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί ομαλά στην καθημερινή του ζωή. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει το τέταρτο στάδιο του μοντέλου Κιούμπλερ-Ρος για την αποδοχή του θανάτου.
Η κατάθλιψη θεωρείται από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές και προκαλεί σημαντική επιβάρυνση της υγείας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ευρώπη, καθιστώντας την μία από τις πιο κοινές ασθένειες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η κρίση της πανδημίας του COVID-19 έχει αυξήσει τους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της αυξημένης κοινωνικής απομόνωσης και των διαταραχών στην καθημερινή ρουτίνα. Αυτό αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτους όσους έχουν προδιάθεση για κατάθλιψη.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονική

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής θεσπίστηκε το 1985 από την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων (International Union of Architects- UIA) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, παράλληλα με την World Habitat Day των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο, η παγκόσμια αυτή ημέρα επιδιώκει να επιστήσει την προσοχή των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων αλλά και του ευρύτερου κοινού στα προβλήματα που αφορούν τις πόλεις και τις κατοικίες. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής είναι τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, με θέμα την αρχιτεκτονική για την ευημερία. Το φετινό θέμα συνάδει με τον ορισμό του 2022 ως Έτους Σχεδιασμού για την Υγεία της UIA και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδιασμό κτιρίων και πόλεων με κέντρο την υγεία.
Στόχος αυτής της ημέρας θα είναι η συζήτηση με τους εμπειρογνώμονες, να προχωρήσει περά από το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη, προστατεύοντας, βελτιώνοντας και αποκαθιστώντας την υγεία, στο να εξεταστεί πώς οι αρχιτέκτονες μπορούν να προάγουν τη σωματική, συναισθηματική, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ευεξία όλης της ανθρωπότητας, έχοντας παράλληλα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Η UIA είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε το 1948 και είναι η μόνη οργάνωση που εκπροσωπεί αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο και εργάζεται για τη δικτύωση των αρχιτεκτόνων, την άσκηση επιρροής στις δημόσιες πολιτικές για τις κατασκευές και για την προώθηση της αρχιτεκτονικής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

 

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας

Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας: Κάθε χρόνο, την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. (καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ)
Ένα δικαίωμα που ενισχύεται ακόμα πιο πολύ όταν οι πολίτες έχουν εξασφαλισμένες τις πρώτες τους κατοικίες από τους πλειστηριασμούς τραπεζών και άλλων οργανισμών που προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα τους προτίθενται να τους τα κατασχέσουν.
Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί ότι θα προστατέψει την πρώτη κατοικία του Έλληνα μέχρι το τέλος του έτους (2015) αντιμετωπίζοντας μέχρι τότε με πιο μόνιμο τρόπο – δύσκολη αποστολή – το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά αυτό που δεν έχει υποσχεθεί αλλά ούτε μπορεί και να υποσχεθεί – φοβούμενη την αντίδραση του κόσμου – είναι να διευθετήσει το θέμα των ανασφάλιστων κατοικιών.
Ένα θέμα, που λόγο των μεγαλύτερων σε έκταση οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει αδίκως παραγκωνιστεί.
Γιατί όμως το θέμα ασφάλισης των κατοικιών από φωτιά και φυσικές καταστροφές είναι τόσο σημαντικό; Ο λόγος είναι ένας και ξεκάθαρος και δεν σηκώνει αμφισβήτηση.
Ζούμε στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον Νότη Βαγιακάκο, Προέδρο της Επιτροπής Περιουσίας Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το πλήθος των περίπου 7,5 εκατ. ακινήτων-κατοικιών στην Ελλάδα, είναι ασφαλισμένο μόλις περίπου το 10%-12% και αυτό λόγο των δανειστριών τραπεζών που έχουν ως «απαίτηση» να ασφαλισθεί το ακίνητο, προς εξασφάλιση του χορηγούμενου στεγαστικού δανείου.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Βαγιακάκου πάνω στο θέμα.
Πως μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό το μείζον θέμα;
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιακάκο, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα «Πρόγραμμα ΣΔΙΤ» (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ώστε να στηθούν σε συνεργασία και από κοινού οι δομές, οι κανόνες και τα απαραίτητα κίνητρα προς τον πολίτη για να λειτουργήσει το πλαίσιο προληπτικής προστασίας του δικαιώματος στέγασης των Ελλήνων και του τρόπου χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους. Το ίδιο, με διάφορες παρόμοιες προσεγγίσεις, ισχύει εξάλλου για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδίως σε περιοχές που απειλούνται ιδιαίτερα από φυσικά φαινόμενα.
Είναι λοιπόν ευκαιρία η σημερινή μέρα να μας ευαισθητοποιήσει αλλά και να μας αφυπνίσει πάνω στο θέμα, που αν η τη άλλο είναι άγνωστο το πότε θα μας “χτυπήσει” αλλά και οι ζημιές που θα δημιουργήσει. (παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα).

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.
Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.
Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

 


AgrinioStories