30 Ιανουαρίου 2023

21 Ιανουαρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 21η Ιανουαρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

 

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Σήμερα όπως και κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, μία μοναδική μέρα που είναι αφιερωμένη φυσικά στην αγκαλιά. Η συγκεκριμένη γιορτή μπορεί να μην έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όμως γιορτάζεται κάθε χρόνο σε πάρα πολλά κράτη.
Η ιδέα ανήκει στον Kevin Zaborney, ο οποίος το 1986 αποφάσισε να δημιουργήσει την γιορτή για τις ΗΠΑ, καθώς θεωρούσε ότι «οι Αμερικανοί φοβούνται να εκδηλώσουν δημόσια τα συναισθήματα τους». Έτσι, αν και θεωρούσε πως η ιδέα του θα αποτυχήσει, ξεκίνησε την συγκεκριμένη γιορτή, που πλέον έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες. Μπορεί ακόμη και τώρα οι απόψεις να διίστανται για το εάν ο Kevin Zaborney πέτυχε τον στόχο του, έχει όμως αποδειχθεί επιστημονικά πως η αγκαλιά βοηθάει τον άνθρωπο και μειώνει σημαντικά το στρες.
Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης, καθώς οι υποδοχείς της ωκυτοκίνης, μαζί με την καρδιά ενώνονται με το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο με την σειρά του ενώνει τον εγκέφαλο με το δίκτυο αισθητήριων οργάνων που βρίσκεται πάνω στο δέρμα. Μέσω της ορμόνης αυτής δημιουργείται το αίσθημα της ευτυχίας, ενώ έχει παρατηρηθεί πως όσα παιδιά ή και ζώα δεν είχαν φυσική επαφή με τους γονείς τους παρουσίασαν στο μέλλον επιθετικές στάσεις κάτι το οποίο δείχνει την αξία του συναισθηματικού δεσίματος μέσω της αγκαλιάς.
Επίσης, η αγκαλιά λειτουργεί και σαν φυσικό κατασταλτικό μιας ασθένειας. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του νοσούντα και τα συμπτώματα παρουσιάζουν μειωμένη έξαρση σε σχέση με την υποθετική κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν δεχόταν καθόλου κοινωνική υποστήριξη με αγκαλιές από τον στενό οικογενειακό κύκλο του.
Η αγκαλιά λοιπόν, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες.

 

Πηγή

AgrinioStories

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *