20 Νοεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 20η Νοεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών,
Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής,
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Ημέρα για την Εκβιομηχάνιση της Αφρικής

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εκβιομηχάνιση της Αφρικής, η οποία γιορτάζεται στις 20 του Νοεμβρίου, καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1990. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε διεθνώς σαν μια αφορμή για κυβερνήσεις και οργανισμούς της αφρικανικής ηπείρου να συγκεντρωθούν και να εξετάσουν τρόπους που θα τονώσουν την διαδικασία εκβιομηχάνισης της Αφρικής.
Οι αφρικανικές χώρες, ενώ διαθέτουν αρκετούς φυσικούς πόρους για την ικανοποίηση βασικών αναγκών, παρατηρείται πως έχουν μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στην υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (εξάλειψη φτώχειας, καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μείωση παιδικής θνησιμότητας κλπ). Η έντονη φτώχεια και η απουσία πλούτου από την περιοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως η συμμετοχή της Αφρικής στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή ήταν στάσιμη στο 1% για δεκαετίες. To φαινόμενο αυτό προέρχεται από την αδυναμία των αφρικανικών χωρών να μετατρέψουν τις πρώτες ύλες σε τελικά προϊόντα λόγω της απουσίας ανταγωνιστικών βιομηχανικών μονάδων. Αντί, λοιπόν, οι χώρες της αφρικανική ηπείρου να στηρίζονται στην μεταποιητική παραγωγή τους, στρέφονται στην εξαγωγή των πόρων τους με ελάχιστες ή μηδαμινές προστιθέμενες αξίες, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην εξαθλίωση των πολιτών τους.
Συνεπεία των ανωτέρω, ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις θέσπισαν την παγκόσμια ημέρα βιομηχανοποίησης της Αφρικής με σκοπό τη λήψη μέτρων υπέρ της αναβάθμισης της αφρικανικής οικονομίας και την χάραξη υποστηρικτικής πολιτικής σ’ αυτήν την προσπάθεια. Κάθε χρόνο, στις 20/11, καλούνται σε διάλογο Αφρικανικοί ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκοί, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αναπτυξιακοί εταίροι, με κύριο άξονα τη βιομηχανία και τη μεταποιητική παραγωγή ως ισχυρό κινητήρα για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

 

Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών

Στην κατηγορία των υπερφυλικών ανθρώπων εμπίπτουν οι παρενδυτικοί (τραβεστί), οι ερμαφρόδιτοι (ανδρόγυνοι) και άφυλοι (τρίτο φύλο). Οι αρνητικές συμπεριφορές σε αυτούς τους ανθρώπους με σεξουαλική ταυτότητα διαφορετική από το φύλο του σώματος στο οποίο γεννήθηκαν είναι συχνές σε κάθε σημείο του πλανήτη και φθάνουν μέχρι και την αφαίρεση της ζωής τους.
Η Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών (ή Διεμφυλικών) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου από το 1999 με πρωτοβουλία της Gwendolyn Ann Smith, σαν φόρος τιμής στη τρανσέξουαλ Rita Hester που δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο το 1998 στο Σαν Φρανσίσκο. Γρήγορα, η εκδήλωση αυτή ξεπέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και έλαβε διεθνή χαρακτήρα.
Η Ημέρα Μνήμης Υπερφυλικών στοχεύει στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα, καθώς και οι παρενδυτικοί, οι ανδρόγυνοι, και οι άφυλοι. Οι αρνητικές συμπεριφορές στα άτομα αυτά, των οποίων η σεξουαλική ταυτότητα (gender) είναι διαφορετική από το φύλο του σώματος στο οποίο γεννήθηκαν (sex) είναι συχνές σε κάθε σημείο του πλανήτη και έχουν τεράστιες επιπτώσεις, καθώς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες το θύμα χάνει τη ζωή του.
Στις 20 Νοεμβρίου είναι συνηθισμένο να γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες διαβάζονται τα ονόματα των ανθρώπων που απεβίωσαν τον προηγούμενο χρόνο, να γίνονται παρελάσεις με κεριά, σιωπηλές διαμαρτυρίες, καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές ταινιών, κ.α.

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

 

Πηγές: sansimera.gr, frapress.gr, thesafiablog.com

AgrinioStories