20 Μαρτίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 20η Μαρτίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας,
Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας
Διεθνής Ημέρα της Γης, Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους
Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού, Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αστρολογίας από την AFAN, την Παγκόσμια Ένωση των Αστρολόγων, για να εορτασθεί ο ερχομός της άνοιξης, αλλά και να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αστρολογία.

Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας

500 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας. Πρόκειται για πολίτες χωρών, που αποτελούν παλιές αποικίες της Γαλλίας.

Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας καθιερώθηκε το 1998.

Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας

Η Ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας (Journée de la langue française) καθιερώθηκε το 2010 από την γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ για να τιμήσει τη γαλλική γλώσσα.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 28 Ιουνίου 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.

Στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/66/281) επισημαίνεται ότι «το κυνήγι της ευτυχίας είναι βασικός ανθρώπινος σκοπός», ενώ αναγνωρίζεται «η ανάγκη για πιο δίκαιη και ισορροπημένη ανάπτυξη, που θα καταπολεμήσει τη φτώχεια και θα συμβάλλει στην ευτυχία και την ευημερία όλων των εθνών».

Διεθνής Ημέρα της Γης

Η Διεθνής Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβιστή Τζον ΜακΚόνελ, που υιοθετήθηκε και από τον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Ημέρα της Γης είναι το αντίπαλο δέος της Ημέρας της Γης, που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου.

Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας

Η 20η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.

Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Η προφορική αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας. Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης.

Η προφορική αφήγηση αποτελεί τον πυρήνα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης (World Storytelling Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου από το 1965, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej), για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.

Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπουργιτιού διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, με πρωτοβουλία δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Nature Forever Society της Ινδίας και της γαλλικής Eco-Sys Action Foundation.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προειδοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για τους συρρικνούμενους πληθυσμούς των πουλιών που ζουν στο αστικό περιβάλλον, ένα από τα οποία είναι το σπουργίτι.

Η ελάττωση του πληθυσμού των πουλιών αυτών οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, η έλλειψη εντόμων που αποτελούν τη βασική τροφή τους, ακόμη και η εκπομπή μικροκυμάτων από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) έχει ορίσει την 20η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).

Το μήνυμα του εορτασμού για το 2022 είναι: « Να είσαι περήφανος για το στόμα σου. Φρόντισε την στοματική σου υγεία για ευτυχία και ευζωία».

Τα στοματικά νοσήματα πλήττουν παγκοσμίως 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους , ενώ η απώλεια δοντιών (νωδότητα) συνιστά αναπηρία όταν κάποιος χάσει τα 20 από τα δόντια του. Η οικονομική κρίση κατά τη δεκαετία 2010-2020 έπληξε και τη στοματική υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας Covid, καθώς αυξήθηκε το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας λόγω των αυξημένων μέτρων πρόληψης και προστασίας, καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των πολιτών στις αναγκαίες υπηρεσίες για την προάσπιση της στοματικής τους υγείας. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) .

«Την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση των ανισοτήτων πρόσβασης στη φροντίδα και των ακάλυπτων αναγκών. Η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα όλων και κοινωνική ανάγκη. Ωστόσο η οδοντιατρική φροντίδα παραμένει ουσιαστικά ανασφάλιστη στη χώρα μας. Απαιτείται η γενναία αύξηση της δημόσιας οδοντιατρικής δαπάνης, ανασυγκρότηση της οδοντιατρικής στο ΕΣΥ και χρηματοδότηση, με ενιαίους κανόνες και προϋποθέσεις, του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης. Παράλληλα επισήμανε η εστίαση στην ανάπτυξη του κράτους πρόληψης και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας συνιστά πλέον υψηλή προτεραιότητα για τις εθνικές πολιτικές υγείας αλλά και σε διεθνή κλίμακα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία

«Η οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα καλύπτεται στην συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 90%) από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δώδεκα χιλιάδες οδοντίατροι συγκροτούν δίκτυο που καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η πρόταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι η εισαγωγή ρήτρας στοματικής υγείας με στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα και η θεσμοθέτηση ενός εγγυημένου ποσοστού της δημόσιας δαπάνης υγείας αποκλειστικά για τη στοματική υγεία, παραδείγματος χάρη το 5% της δημόσιας δαπάνης υγείας να κατευθύνεται στη στοματική υγεία.Η συγκεκριμένη πρόταση αυξάνει σημαντικά τους δημόσιους πόρους για τη στοματική υγεία ακόμη και χωρίς αύξηση των συνολικών δημοσίων δαπανών. Απαιτεί όμως μία νέα πιο δίκαιη ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιεράρχηση των αναγκών υγείας. Η σημερινή δημόσια οδοντιατρική δαπάνη είναι μικρότερη ή ίση με 0,02% της δημόσιας δαπάνης Υγείας. Προτείνεται σε βάθος διετίας η οδοντιατρική δαπάνη να ισούται με το 5% της δημόσιας δαπάνης Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης

Αναφερόμενος στα στοματικά νοσήματα σημείωσε ότι η τερηδόνα και οι παθήσεις των ούλων, που είναι τα πιο συνηθισμένα στοματικά νοσήματα, αν δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όλο το σώμα. «Η διατήρηση της υγείας του στόματος μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας και ευεξίας . Οι παθήσεις της γενικής υγείας ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα. Για παράδειγμα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του αναπνευστικού και κάποιους καρκίνους ενώ ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα των ούλων. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα όπως επίσης και αιτία κακής γενικής υγείας» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης.

 

Πηγή

AgrinioStories