.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας.
Η 20η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως:
Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης
Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης
Η αλληλεγγύη προσδιορίζεται στο Διακήρυξη της Χιλιετίας ως μία από τις θεμελιώδεις αξίες των διεθνών σχέσεων στον 21ο αιώνα, όπου εκείνοι που είτε υποφέρουν είτε ωφελούνται λιγότερο αξίζουν βοήθεια από εκείνους που ωφελούνται περισσότερο. Κατά συνέπεια, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της πρόκλησης της αυξανόμενης ανισότητας, η ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης είναι απαραίτητη.
Ως εκ τούτου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πεπεισμένη ότι η προώθηση της κουλτούρας της αλληλεγγύης και του πνεύματος του μοιράσματος είναι σημαντική για την καταπολέμηση της φτώχειας, ανακήρυξε την 20η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.
Μέσω πρωτοβουλιών όπως η ίδρυση του Παγκόσμιου Ταμείου Αλληλεγγύης για την εξάλειψη της φτώχειας και η ανακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, η, η έννοια της αλληλεγγύης προωθήθηκε ως κρίσιμη για την καταπολέμηση της φτώχειας και για τη συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερομένων.
Η έννοια της αλληλεγγύης έχει καθορίσει το έργο των Ηνωμένων Εθνών από τη γέννηση του Οργανισμού. Η δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών συγκέντρωσε τους λαούς και τα έθνη του κόσμου για να προωθήσουν την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στη βασική προϋπόθεση της ενότητας και της αρμονίας μεταξύ των μελών του, που εκφράζεται στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας που βασίζεται στο αλληλεγγύη των μελών του να ενώσει “ για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλει ”
Στο πνεύμα της αλληλεγγύης ο Οργανισμός βασίζεται στη “συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα επίσης.
Η Γενική Συνέλευση, στις 22 Δεκεμβρίου 2005, με ψήφισμα 60/209 προσδιόρισε την αλληλεγγύη ως μία από τις θεμελιώδεις και οικουμενικές αξίες που πρέπει να αποτελούν τη βάση των σχέσεων μεταξύ των λαών στον εικοστό πρώτο αιώνα, και από αυτή την άποψη αποφάσισε να ανακηρύξει την 20η Δεκεμβρίου κάθε έτους Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης.
Με ψήφισμα 57/265 η Γενική Συνέλευση, στις 20 Δεκεμβρίου 2002, ίδρυσε το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2003 ως καταπιστευματικό ταμείο της Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ανθρώπινης και κοινωνικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού τους.
————————————————————————————
https://www.un.org/