7 Φεβρουαρίου 2023

2 Δεκεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 2η Δεκεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Το 1949, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 2α Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας. Όμως σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σε όλο τον κόσμο. Ακόμη, ένα στα τέσσερα θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά.
«Σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας υπάρχουν δούλοι. Όμως σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση. Εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την σύγχρονη δουλεία. Ακόμη, υπάρχουν διαφορετικές μορφές, όπως η καταναγκαστική εργασία, γυναίκες που εξαναγκάζονται να παντρευτούν, σεξουαλική εκμετάλλευση. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα και συχνά αόρατο. Δεν βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους» υποστηρίζει ο Τοντ Λόντμαν, καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.
Τα τελευταία χρόνια, οι δουλέμποροι έχουν κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού στράφηκαν στην παιδική εργασία, στο εμπόριο λευκής σαρκός και στη διακίνηση προσφυγών και μεταναστών. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζητεί από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση ώστε να καταπολεμηθεί η μάστιγα της δουλείας.
Τον Νοέμβριο του 2016, η ΔΟΕ υιοθέτησε το Πρωτόκολλο για την Καταναγκαστική Εργασία, με σκοπό να ενδυναμώσει την παγκόσμια προσπάθεια για περιορισμό αυτής της μορφής δουλείας.
Το Πρωτόκολλο έχει νομική υπόσταση και μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα και την ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους, που είναι παγιδευμένοι σε σύγχρονη δουλεία. Όμως, πρώτα πρέπει να επικυρωθεί από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.


AgrinioStories