15 Μαρτίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 15η Μαρτίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:
Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας
Παγκόσμια Ημέρα Επαφής
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας
Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, Παγκόσμια Ημέρα Λόγου

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας

Η 15η Μαρτίου καθιερώνεται ως Διεθνής Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας (International Day to Combat Islamophobia) με ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε παμψηφεί από τα 193 μέλη του διεθνούς οργανισμού στις 15 Μαρτίου 2022. Η πρωτοβουλία ανήκε στο Πακιστάν και υποστηρίχτηκε από 55 χώρες, στις οποίες κυριαρχεί η μουσουλμανική θρησκεία.
Ο εκπρόσωπος του Πακιστάν εισάγοντας το ψήφισμα τόνισε ότι η Ισλαμοφοβία είναι μια νέα μορφή ρατσισμού, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ρητορική μίσους και στοχοποίηση κοριτσιών και γυναικών για το ντύσιμό τους.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο βασικός στόχος της Διεθνούς Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ισλαμοφοβίας είναι «η καθιέρωση ενός παγκόσμιου διαλόγου για την προώθηση της κουλτούρας της ανοχής και της ειρήνης σε όλα τα επίπεδα, με βάση τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα των θρησκειών και των πεποιθήσεων».
Η 15η Μαρτίου επελέγη καθώς αυτή την ημέρα του 2019 σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40.

 

Παγκόσμια Ημέρα Επαφής

Η Παγκόσμια Ημέρα Επαφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τους απανταχού λάτρεις της εξωγήινης ζωής.
Την ημέρα αυτή οι διάφοροι «ουφολόγοι» προσπαθούν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και να έλθουν σε «φιλική και ειρηνική επαφή» με εξωγήινους.
Ο εορτασμός καθιερώθηκε το 1953 από το Διεθνές Γραφείο Ιπταμένων Δίσκων (IFSB).

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας

Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αστυνομικής Βαρβαρότητας το 1997, με πρωτοβουλία αναρχικών οργανώσεων της Ελβετίας, με αφορμή τον ξυλοδαρμό δύο παιδιών ηλικίας 11 και 12 ετών από αστυνομικούς.
Η αφιέρωση της 15ης Μαρτίου στη διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας αποτέλεσε πρωτοβουλία κυρίως δύο αναρχικών οργανώσεων, της κολεκτίβας COBP κατά της αστυνομικής βίας στο Μοντρεάλ του Καναδά και της ελβετικής ομάδας «Μαύρη Σημαία».
Σε 14 χώρες περισσότερες από 50 οργανώσεις διοργανώνουν σχεδόν κάθε χρόνο εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το 2006 οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και από τις 14 αυτές χώρες, κατήγγειλαν μέσα από τις εκδηλώσεις τους, την αστυνομική βαρβαρότητα και κατ’ επέκταση τη βαρβαρότητα του Κράτους, που κατευθύνεται κατά των «ανεπιθύμητων προσώπων», που περιλαμβάνουν φτωχούς, άστεγους, μετανάστες, εργάτες, ιερόδουλες και ακτιβιστές.
Φυσικά η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή. Στις ΗΠΑ, ήδη από το 1995 είχε αφιερωθεί στον ίδιο σκοπό η 22α Οκτωβρίου.
Κατά κύριο λόγο, στόχος της ημέρας αυτής είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ομάδων που εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη για τα θύματα αστυνομικής βίας λαμβάνει ιδιαίτερα οργανωμένη μορφή στον Καναδά, όπου κάθε χρόνο υπάρχει μεγάλη προσέλευση στις διαμαρτυρίες.
Οι τρόποι καταστολής που εφαρμόζονται πλέον από τις περισσότερες κυβερνήσεις, για τη διατήρηση της τάξης και της κοινωνικής ειρήνης, έχουν προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, όπως αποδεικνύουν αμέτρητα περιστατικά αστυνομικήςβαρβαρότητας που έχουν έρθει στο φως μόνο τα τελευταία χρόνια, με δραματικό αποκορύφωμα τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε.

 

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.
Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα: Ικανοποίηση των βασικών αναγκών, ασφάλεια, πληροφόρηση και επιλογή.
Είπε, μεταξύ άλλων: « Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.»

 

Παγκόσμια Ημέρα Λόγου

Η Παγκόσμια Ημέρα Λόγου διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου από τη μ.κ.ο. «World Speech Day» (WSD) και απευθύνεται κυρίως στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ενθαρρύνονται μέσω διαφόρων εκδηλώσεων να μοιραστούν τις ιδέες τους και να αναδείξουν τον λόγο (ομιλία) και τη δημιουργία του λόγου. Γιατί σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο λόγος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο.

 

 

 

Πηγή

AgrinioStories