8 Δεκεμβρίου 2022

14 Οκτωβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 14 Οκτωβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:
Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης,
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού και
Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Κινηματογράφων Τέχνης καθιερώθηκε το 2016 από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Κινηματογράφων Tέχνης (CICAE) σε συνεργασία με την Europa Cinemas, το δίκτυο που προβάλλει τις ευρωπαϊκές ταινίες με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του εορτασμού είναι να συστήσει την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής ταινίας και να υποστηρίξει το έργο κινηματογραφικών χώρων και δικτύων κινηματογράφου, που τις προβάλλουν. Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά (από το γαλλικό cinématographe, cinema) είναι η αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη. Αρχικά, εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος (κινηματογράφος = κίνηση + γραφή).
Τα σημαντικότερα ίσως επιτεύγματα σχετικά με την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τεχνικής έγιναν στα τέλη του 1880, με κυριότερο ίσως, την εφεύρεση του κινητοσκοπίου από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον, ο οποίος εργαζόταν στα εργαστήρια του Τόμας Έντισον. Το κινητοσκόπιο, ήταν μία μηχανή προβολής, με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, το οποίο ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής. Η συσκευή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στις 20 Μαΐου του 1891, μαζί με την πρώτη κινηματογραφική ταινία. Ο Έντισον θεωρούσε την εφεύρεση του κινητοσκοπίου ήσσονος σημασίας και ο ίδιος δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να προβάλλονται οι ταινίες για περισσότερους θεατές. Επιπλέον δεν κατοχύρωσε την εφεύρεση διεθνώς, με αποτέλεσμα να είναι νόμιμη η αντιγραφή και εξέλιξή της στην Ευρώπη, όπου σύντομα εμφανίστηκε ως εισαγόμενο προϊόν.

Ο κινηματογράφος ως τέχνη

Ένας από τους πρώτους κινηματογραφιστές που χρησιμοποίησε την διαθέσιμη τεχνική της εποχής με σκοπό την παραγωγή ταινιών κάτω από όρους τέχνης, υπήρξε ο Ζωρζ Μελιέ, ο οποίος θεωρείται και από τους πρώτους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Οι ταινίες του πραγματεύονταν θέματα από το χώρο του φανταστικού, ενώ η ταινία του Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune, 1901) υπήρξε πιθανότατα η πρώτη που προσπάθησε να περιγράψει ένα ταξίδι στο διάστημα. Επιπλέον, εισήγαγε τεχνικές οπτικών εφέ, ενώ για πρώτη φορά πρόβαλε έγχρωμες ταινίες, χρωματίζοντας την κινηματογραφική ταινία (καρρέ) με το χέρι.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών, με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
Στη χώρα μας, η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 τεμάχια ανά άτομο το χρόνο, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300.
Μία από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους.
Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά, γιατί έτσι ανέβαιναν πολύ οι επιδόσεις τους.

 

Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων (Τυποποίησης)

Κάθε χρόνο στις 14 Οκτωβρίου, τα μέλη των Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης  της IEC, του ISO και της ITU γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων και τιμούν τις προσπάθειες συνεργασίας των χιλιάδων εμπειρογνωμόνων σε όλο τον κόσμο που εκπονούν τις τεχνικές συμφωνίες προαιρετικής εφαρμογής, οι οποίες δημοσιεύονται ως Διεθνή Πρότυπα. Η Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων 2020 έχει ως θέμα την «Προστασία του πλανήτη με την καθιέρωση προτύπων».
Οι ανθρωπογενείς και βιομηχανικές δραστηριότητες του σύγχρονου κόσμου έχουν δημιουργήσει τα αέρια του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση και τη δυσμενή αλλαγή του κλίματος της Γης που επηρεάζει αρνητικά όλες τις μορφές ζωής. Παράλληλα η ταχύρρυθμη αύξηση του πληθυσμού και η ευρεία αστικοποίηση περιοχών της Γης επιβάλλουν την υπεύθυνη χρήση των πόρων που βρίσκονται σε έλλειψη. Για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπογενείς δυσμενείς επιπτώσεις στη Γη, απαιτείται πολιτική βούληση, συγκεκριμένες ενέργειες και χρήση των κατάλληλων εργαλείων. Τα Διεθνή Πρότυπα αποτελούν ένα από αυτά τα εργαλεία γιατί η εκτεταμένη χρήση τους συμβάλλει στη μείωση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανικής παραγωγής και των προϊόντων της, διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση των πόρων που είναι σε έλλειψη και βελτιώνει τις ενεργειακές επιδόσεις.
Για την Ελλάδα ο Εθνικός Φορέας Τυποποίησης είναι ο ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) που αποτελεί μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης ISO (International Organization for Standardization) και συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία των Διεθνών Προτύπων.


AgrinioStories