.
Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων
– Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. –
Η 11η Μαρτίου ορίστηκε ως:
Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
| Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Η 11η Μαρτίου επελέγη ως η Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς στις 11 Μαρτίου 2004 οι τζιχαντιστές αιματοκύλησαν τη Μαδρίτη, σκοτώνοντας συνολικά 192 ανθρώπους. Είκοσι χρόνια μετά, κανείς δεν ξέχασε τα θύματα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ίλβα Γιόχανσον.
«Σήμερα ας θυμόμαστε με λόγια και αύριο με δράσεις. Δράσεις για να στηρίξουμε τα θύματα και να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» είπε η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ατάλ τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στην πόλη Αράς, όπου πριν από μερικούς μήνες ένας δάσκαλος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από ριζοσπαστικοποιημένο πρώην μαθητή του.
«Οι τρομοκράτες μας επιτίθενται, μας χτυπούν αλλά δεν θα λυγίσουμε ποτέ. Δεν θα τους δώσουμε τίποτα. Δεν θα παραδώσουμε τίποτα στον φανατισμό τους γιατί η ενότητά μας θα τους κερδίσει. Πάντα θα πολεμάμε για τη νίκη της προόδου. Δεν θα λυγίσουμε στις απειλές τους γιατί τίποτα δεν θα μας σταματήσει από το να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατίας μας και να προστατεύουμε τους Γάλλους. Δεν θα παραδώσουμε τίποτα» είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπιέλ Ατάλ.
| Παγκόσμια Ημέρα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
Η Παγκόσμια Ημέρα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Υδραυλικών Εγκαταστάσεων (WPC), προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τον σημαντικό ρόλο των υδραυλικών εγκαταστάσεων και να αναδείξει τη συμβολή των υδραυλικών στη δημόσια υγεία.
Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι ένα σύστημα σωλήνων, βαλβίδων, εξαρτημάτων, δεξαμενών και άλλων στοιχείων για τη μεταφορά ρευστών σ’ ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων της παροχής πόσιμου νερού, της απομάκρυνσης αποβλήτων, της θέρμανσης, του εξαερισμού και του κλιματισμού. Η υδραυλική υποδομή είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και την υγιεινή, επειδή συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό.
Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται από τους αρχαίους πολιτισμούς στα δημόσια λουτρά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις περιέπεσαν σε αχρηστία μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και παρέμειναν στάσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα και στις αρχές της σύγχρονης ιστορίας. Οι σύγχρονες υδραυλικές εγκαταστάσεις άρχισαν να αναπτύσσονται στις αρχές του 19ου αιώνα λόγω της ανάπτυξης πυκνοκατοικημένων πόλεων που χρειάζονταν συστήματα αποχέτευσης για την πρόληψη επιδημιών.
Οι άνθρωποι που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες συχνά θεωρούν δεδομένη την πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής. Πίνουμε νερό από τη βρύση, κάνουμε ντους και μπάνιο και τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι αυτό αποτελεί πολυτέλεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UNICEF και του ΠΟΥ, 900 εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις πλύσης των χεριών και σχεδόν 100 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας διαρροϊκών ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό και προκαλούνται από την έλλειψη ασφαλών συνθηκών υγιεινής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υδραυλικών Εγκαταστάσεων πρωτογιορτάστηκε το 2010 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υδραυλικών Εγκαταστάσεων (WPC), έναν διεθνή οργανισμό που συμβάλλει στην ανάπτυξη και της εξέλιξη του κλάδου των υδραυλικών εγκαταστάσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Την ίδια χρονιά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το πόσιμο νερό και την αποχέτευση ως παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα.
————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/
