1. Ο Μύθος του Μελεάγρου

Ο Μύθος του Μελεάγρου (Μέρος 1ο)
Μοίρες και κατάρα της Μάνας
- γράφει ο Αθανάσιος Δημητρούκας
Η Αιτωλία και η Ακαρνανία, περιοχές με πλούσια βλάστηση, μεγαλειώδη βουνά, σημαντικά ποτάμια και πολλές λίμνες, ήταν τόποι όπου συναντήθηκαν, έζησαν, βασίλεψαν και συγκρούσθηκαν θεοί, ημίθεοι και ήρωες.
Αιτωλία ονομάστηκε η χώρα από τον πρώτο βασιλιά Αιτωλό, εγγονό του Δευκαλίωνα. Ακαρνανία λέγανε τη γειτονική χώρα, από τον Ακαρνάνα, εγγονό του περίφημου μάντη Αμφιάραου και γιου του Αλκμέωνα από το Άργος και της Καλλιρόης, κόρης του Αχελώου.
Πρωταρχική και καθοριστική θεοποιημένη μορφή στην περιοχή ήταν αυτή του ποταμού Αχελώου. Βασιλεύς των ποταμών, «ποταμός των πάντων άρχων», ο Αχελώος ήταν ένα παράξενο τρίμορφο πλάσμα: άλλοτε ταύρος, άλλοτε φίδι και άλλοτε πάλι άνθρωπος με κεφάλι ταύρου. Ο Αχελώος, γιος του Ωκεανού και της νύμφης Τηθύος ή της Γαίας, συνευρίσκετο με την κόρη του Κληστορία χωρίς να το γνωρίζει. Όταν το συνειδητοποίησε, απελπισμένος ρίχτηκε στον ποταμό που από τότε ονομάστηκε Αχελώος. Κόρες του Αχελώου, εκτός από την Καλλιρρόη και την Κληστορία, ήταν οι Σειρήνες, η Δίρκη, η Κασταλία, η οποία έδωσε το όνομά της στην περίφημη πηγή των Δελφών, και η Πειρήνη, πηγή ονομαστή της Κορίνθου.
Με τον Αχελώο πάλεψε ο Ηρακλής διεκδικώντας τη Δηιάνειρα, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει στον αδελφό της Μελέαγρο να την προστατέψει. Ο ποτάμιος θεός πήρε τη μορφή ταύρου και μετά από πολύωρη μάχη ο Ηρακλής κατόρθωσε να του αποσπάσει ένα κέρατο. Αυτό θεωρήθηκε και ως ήττα του Αχελώου, ο οποίος για να ξαναπάρει πίσω το κέρατό του, αναγκάστηκε να δώσει στον Ηρακλή το κέρας της Αμαλθείας. Κέρας που πρόσφερε άφθονη τροφή και ποτά. Ο Ηρακλής χάρισε το κέρας αυτό της αφθονίας στους Καλυδώνιους.Οι πρώτοι κάτοικοι της Αιτωλίας ήταν οι Κουρήτες, αλλά μετά ήρθαν οι Επειοί με τον Αιτωλό και τους έδιωξαν προς τα βόρεια και προς την Ακαρνανία. Οι γιοι του γενάρχη Αιτωλού, Καλυδώνας και Πλευρώνας, πάντρεψαν τα παιδιά τους Επικάστη και Αγήνορα, που έμελλε να γίνουν οι πρόγονοι του Θέστιου, πατέρα της Λήδας και της Αλθαίας, και έχτισαν τις δύο ξακουστές πόλεις Καλυδώνα και Πλευρώνα.
Ανάμεσα στις δυο πόλεις αναπτύχθηκαν φιλίες και έχθρες, δεσμοί και πόλεμοι. Πρώτος βασιλιάς της Αιτωλίας ήταν ο Ορεσθέας, γιος του Δευκαλίωνα. Η σκύλα του γέννησε μια μέρα ένα κούτσουρο και αυτός το έθαψε. Φύτρωσε όμως ένα κλήμα, γεμάτο σταφύλια, και, έτσι, ο γιος του βασιλιά ονομάστηκε Φύτιος και ο εγγονός του Οινέας. Ο Οινέας από την Καλυδώνα και η Αλθαία από την Πλευρώνα απέκτησαν τρεις γιους, τον Τοξέα, τον Μελέαγρο και τον Αγέλαο, και δύο κόρες, την Γόργη και τη Δηιάνειρα.