1 Ιανουαρίου | Ημέρα Κοινού Κτήματος | Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης


.

Αφιερώματα ημερών ή εβδομάδων

Οι διεθνείς ημέρες είναι αφορμές για την εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που απασχολούν,
για την κινητοποίηση πολιτικής βούλησης και πόρων για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων
και για τον εορτασμό και την ενίσχυση των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας.

Η 1η Ιανουαρίου ορίστηκε ως:

Ημέρα Κοινού Κτήματος | Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης


Ημέρα Κοινού Κτήματος

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος «κοινό κτήμα» (public domain στα αγγλικά) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, που δεν υπόκεινται σε δικαιώματα και δύνανται να χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (ν. 2121/1993), η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο η ζωή του δημιουργού και εβδομήντα χρόνια μετά το θάνατό του, που υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου του έτους το οποίο έπεται του θανάτου του δημιουργού. Ανάλογες είναι και οι νομοθεσίες των περισσοτέρων χωρών του κόσμου.

Έτσι, η 1η Ιανουαρίου τιμάται με σειρά εκδηλώσεων σε κάποια μέρη του κόσμου ως Ημέρα Κοινού Κτήματος (Public Domain Day), επειδή έργα του ανθρώπινου πολιτισμού (λογοτεχνικά, μουσικά κ.ά.) απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και γίνονται κτήμα της ανθρωπότητας. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκε στον καναδό ακτιβιστή Γουάλας ΜακΛιν.

Στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας ο όρος κοινό κτήμα (αγγλικά: public domain, γαλλικά: domaine public) περιλαμβάνει το σύνολο των έργων, η ελεύθερη χρήση των οποίων δεν περιορίζεται από το νόμο ή της οποίας οι νομικοί περιορισμοί έχουν λήξει.

Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • Μια γνώση στην οποία δεν αναγνωρίσθηκε ή δε νοείται ποτέ κάποιο μονοπώλιο, όπως π.χ. ένας μαθηματικός τύπος ή η Αγγλική γλώσσα
  • Ένα έργο διανοίας που δεν καλύπτεται από δικαιώματα δημιουργού όπως π.χ. μια ομιλία βουλευτή στο Κοινοβούλιο.
  • Ένα έργο τέχνης ή διανοίας που έπαψε να προστατεύεται λόγω παρόδου της περιόδου προστασίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έργα του Σαίξπηρ και του Μπετόβεν).
  • Ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο έληξε και η προστατευόμενη τεχνογνωσία μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από όλους (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα «γενόσημα» φάρμακα).
  • Ο δημιουργός παραιτείται από το δικαίωμά του στην πνευματική ιδιοκτησία.
  • Γενικά, κοινό κτήμα μπορεί να είναι ιδέες, πληροφορίες και έργα τα οποία διατίθενται δημόσια. Στα πλαίσια της νομοθεσίας (η οποία περιλαμβάνει την πνευματική ιδιοκτησία, τις ευρεσιτεχνίες και τα εμπορικά σήματα) το κοινό κτήμα αφορά σε έργα, ιδέες και πληροφορίες, τα οποία είναι άυλα και εγγενώς δεν υπόκεινται σε ιδιοκτησία ή/και είναι διαθέσιμα για χρήση από τον καθένα χωρίς περιορισμό.

Ο όρος προέρχεται από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο και έχει εισέλθει στο δίκαιο των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και δεν πρέπει να συγχέεται με την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ. Αν και με διαφορετικές αφετηρίες, οι δύο γιορτές επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό: την εμπέδωση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου 1968 με απόφαση του Πάπα Παύλου ΣΤ’ και σχετίζεται με την γιορτή της Παναγίας την ίδια ημέρα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η εγκύκλιος «Pacem in Terris» («Ειρήνη στη Γη»), που εξέδωσε, το 1963, ο Πάπας Ιωάννης 23ος.

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε ένα Μήνυμα για το θέμα «Συγχωρήστε μας τα παραπτώματά μας, δώστε μας την ειρήνη σας», σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αρχηγούς διεθνών οργανισμών, ηγέτες διαφορετικών θρησκειών και κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.

Στο μήνυμά του, ο Πάπας συνιστά τρεις ενέργειες που μπορούν πραγματικά να σηματοδοτήσουν ένα μονοπάτι ειρήνης: Στη συγχώρεση του διεθνούς χρέους; την κατάργηση της θανατικής ποινής; τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Ταμείου που θα εξαλείψει οριστικά την πείνα.

Το μήνυμα τελειώνει με αυτή την προσευχή: «Συγχώρεσέ μας τα παραπτώματα μας, Κύριε, καθώς συγχωρούμε εκείνους που καταπατούν εναντίον μας.
Σε αυτόν τον κύκλο της συγχώρεσης, δώστε μας την ειρήνη σας, την ειρήνη που μόνος μπορείς να δώσεις σε αυτούς που αφήνουν τον εαυτό τους να αφοπλιστεί στην καρδιά, σε εκείνους που επιλέγουν με την ελπίδα να συγχωρήσουν τα χρέη των αδελφών και των αδελφών τους, σε αυτούς που δεν φοβούνται να ομολογήσουν το χρέος τους προς εσάς και σε αυτούς που δεν κλείνουν τα αυτιά τους στην κραυγή των φτωχών.»

 

————————————————————————————
Πηγές: sansimera.gr/ | https://mission.spaziospadoni.org/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *